Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

                 №637                                                      03.01.2014 година                                        град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

на пети декември                                                 две хиляди и тринадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: Константин Косев

Секретар: Г.А.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

АНДело                                                      № 865                                           по описа за  2013 г.

                             

 

                              За да се произнесе, съдът съобрази следното:

            Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

         

            Постъпила е жалба от “ТЕМПО ТРАНС ИНТЕРНАЦИОНАЛ” ЕООД гр. Разград против Наказателно постановление № 25-2502777 от 21.10.2013 г. на Директора на дирекция "Инспекция по труда" гр. Търговище, с което за нарушение на чл. 415, ал.1 от КТ и на основание чл.416, ал.5 от КТ  и във връзка с чл.415, ал.1 от КТ му е наложена имуществена санкция в размер на 1500 лв. Моли наказателното постановление да бъде отменено изцяло, тъй като  го счита за незаконосъобразно.

            В съдебното заседание за обжалващото дружество не се явява представител.

            За наказващия орган не се явява представител. В писмено становище изразява становище за неоснователност на жалбата.  

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

            В периода 15.08.2013г. – 30.08.2013г. представители на Д"ИТ" осъществили проверка на “ТЕМПО ТРАНС ИНТЕРНАЦИОНАЛ” ЕООД гр. Разград за спазване на трудовото законодателство. В резултат на проверката бил издаден Протокол за извършена проверка №0740/30.08.2013г., който протокол съдържал задължителни предписания към проверяваното дружество. В т.3 от протокола  е отразена констатацията, че в нарушение на чл.128, т.2 във връзка с чл.245, ал.1 от КТ, видно от представената ведомост за заплати за м. май 2013г.  работодателят не е изплатил на работниците, наети в предприятието, възнаграждение за м. май 2013г. или част от него в размер не по-малък от 60% и не по- малък от минималната работна заплата, в срока посочен в трудовите договори – до края на месеца, следващ месеца  през който е положен трудът. Посочени са работниците, чието възнаграждение не е изплатено. В предписание №3 е определен срок на работодателя до 15.09.2013г. за изпълнение на тези му задължения към работниците. На 25.09.2013г. е извършена нова проверка по документи в офиса на Д “ИТ” Търговище, отдел Разград. При същата проверка било установено, че работодателят не е изпълнил задължителното предписание №3 от Протокола за извършена проверка в определения срок, тъй като все още не бил изплатил на работниците, полагали труд като шьофьори в предприятието А. С., Ер. М., С. С., С. Уз., Н. Хр. и Ер. М. трудовото възнаграждение за м. май 2013г., начислено в разчетно – платежната ведомост за същия месец. В резултат на тази констатация на обжалващото дружество   бил съставен АУАН с бл. № 25 – 2502777 от 25.09.2013г., отразяващ описаните обстоятелства. Въз основа на акта било издадено и обжалваното НП, с което за нарушение на чл. чл. 415, ал.1 от КТ и на основание чл.416, ал.5 от КТ  и във връзка с чл.415, ал.1 от КТ на обжалващото дружество му е наложено административно наказание  “имуществена санкция” в размер на 1500 лв.      

       Съдът намира за установена горната фактическа обстановка въз снова на представените към административнонаказателната преписка писмени доказателства, както и въз основа на показанията на разпитания в хода на съдебно производство актосъставител –св. К.. Последният потвърждава обстоятелствата отразени в акта и НП. Сочи, че при втората проверка е установено, че на посочените в акта и НП шест лица не било изплатено никакво възнаграждение в за м. май 2013г. в определения с протокола за предходната проверка срок. От дружеството не били представени никакви документи, удостоверяващи някое от посочените шест лица да е получило каквото и да е възнаграждение за посочения месец. Не е спорно, че посочените в НП шест лица са били в трудови правоотношения с “ТЕМПО ТРАНС ИНТЕРНАЦИОНАЛ” ЕООД гр. Разград през м. май 2013г. В крайна сметка по делото не са представени доказателства, че в определения му срок от задължителните предписания работодателят е изпълнил задълженията си към посочените работници, поради което и съдът намира, че отразената в АУАН и НП фактическа обстановка се доказва по несъмнен начин. Крайният извод е, че никой от тези работещи в предприятието не е получил дори частично възнаграждение за м. май 2013г.

         Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна, следното:

         Като подадена в срок, от надлежна страна, против акт подлежащ на  съдебен контрол жалбата е допустима.

         Разгледана по същество, същата е неоснователна,  по следните съображения:

         Като издадено от компетентния за това орган, по реда и във формата предвидена от закона, наказателното постановление се явява законосъобразно от формална страна. Съдът намира, че санкционираното юридическо лице  е осъществило вмененото му нарушение. С издаденото НП е ангажирана административнонаказателната отговорност на жалбоподателя за това, че  в качеството му на работодател, не е изпълнил задължителни предписания на контролен орган по спазване на трудовото законодателство. Задължителното предписание отправено до обжалващото дружество, намира своята опора в чл. 128, т.2 от КТ, който текст изисква работодателят да изплаща на работника уговореното трудово възнаграждение в установените срокове. Чл.245, ал.1 от КТ посочва и гарантираният месечен минимум, който следва да бъде изплатен на работника. В този смисъл законосъобразно контролните органи са определили срок на работодателя да изплати на посочените работници възнаграждението за един период, предхождащ проверката при която са дадени предписанията. И в този срок обаче дружеството не е изпълнило задължението си, и с оглед на това съдът приема, че дружеството  работодател е нарушило даденото му задължително предписание, поради което и законосъобразно е санкционирано на основание чл.415, ал.1 от КТ. Наложената му санкция е в размер на законовия минимум. В случая не може да се приложи чл.415в КТ, тъй като не става дума за нарушение лишено от вредни последици – при всички случаи за рабониците произтичат вредни последици от забавянето на плащането на възнаграждението им. С оглед всичко изложено наказателното постановление следва да бъде потвърдено, тъй като се явява законосъобразно.

               Воден от изложеното до тук, на осн. чл.63 ал.1 от ЗАНН съдът

                                         

 

                                                Р     Е     Ш     И :

              

                ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 25-2502777 от 21.10.2013 г. на Директора на дирекция "Инспекция по труда" гр. Търговище, с което за нарушение на чл. 415, ал.1 от КТ и на основание чл.416, ал.5 от КТ  и във връзка с чл.415, ал.1 от КТ на  “ТЕМПО ТРАНС ИНТЕРНАЦИОНАЛ” ЕООД гр. Разград  е наложена имуществена санкция в размер на 1500 лв.

                Решението подлежи на касационно обжалване пред АС Разград в 14 дневен срок                от съобщаването му на страните.

 

                                                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: