Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

                                       № 647, 06.01.2014 година, град Разград

 

  В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

на девети Декември две хиляди и тринадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Борисов

секретар П.Т.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

НАХДело   871 по описа за  2013г.

                           За да се произнесе, съдът съобрази следното:

            Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Постъпила е жалба от С.Д.Д. ЕГН ********** ***, чрез процесуален представител против наказателно постановление № 37-0000449/26.09.2013г. на Началник на ОО “КД - ДАИ” Разград, с което за нарушение на чл. 12б, ал.10 от ЗАвП на основание чл. 93, ал.1,т.1 от ЗАвП му е наложено административно наказание «глоба» в размер на 1500,00 лв.

В съдебно заседание, жалбоподателят редовно призован не се явява, не изпраща процесуален представител.

            Административнонаказващият орган редовно призован не изпраща представител, заявява становище, че жалбата е неоснователна и като законосъобразно НП следва да бъде потвърдено изцяло.

РП – Разград, уведомени не изпращат представител.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

            Наказателното постановление е заключителен акт в административно-наказателно производство, образувано с АУАН бл. № 168797/24.07.2013г. срещу жалбоподателя, за това че на 24.07.2013г. около 13.30ч. в област Разград, на пътя гр. Разград – гр. Търговище, на разклон за с. Сейдол, като водач на товарен автомобил „ **** ” с рег. № **** и прикачено полуремарке с рег. № *****, състав от ППС с максимално допустима маса над 12т. извършващ превоз на товари за собствена сметка с поставена табела „ Превоз за собствена сметка „ , със Заповед № 1740 от 31.01.2013г. с отразен маршрут на движение с. Зафирово до с. Лиляк, при проверка се установява следното нарушение: водачът Д. извършва превоз на товари  за собствена сметка между два пункта на територията на Р България с МПС от категория N3 с допустима максимална маса над 12т.,/като товарния автомобил е от категория N3 и прикачено полуремарке от категория N 4 с допустима максимална маса над 12т., без лиценз за обществен превоз на товари. Представя Лиценз № 6953 и заверено копие към него № 269530009, със срок на валидност до 17.07.2013г. След извършена справка се установява, че фирмата собственик на превозното средство не притежава вализен лиценз за обществен превоз на товари към датата на проверката. Нарушението е установено при проверка извършена на 24.07.2013г. около 13.30ч. от служители на ОО „ КД – ДАИ „ – Разград. Актосъставителят е приел, че е нарушена разпоредбата на чл.12б, ал.10 от ЗАвП. Актът е връчен на нарушителя на 24.07.2013г., при условията на чл. 43, ал. 1 от ЗАНН, като същият не е направил възражение в него, а е вписал собственоръчно „...не сам обърнал внимание, че е изтекъл...”. Въз основа на АУАН е издадено НП, в което адм. Наказващият орган по идентичен с АУАН начин е описал  нарушението, също го е квалифицирал като такова по чл.12б, ал.10 от ЗАвП, а на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от Закона за автомобилните превози, наложил на нарушителя административно наказание "глоба" в размер на 1500 лв.

НП редовно връчено лично на нарушителя на 28.10.2013г. Жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган с пощенско клеймо от 31.10.2013г.

  Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

Разгледана по същество е основателна по следните съображения:

Разпоредбата на чл. 12б, ал.1 от ЗАвП сочи адресатите на правната норма - еднолични търговци или юридически лица, което означава, че нарушението по чл.12б, ал.10 от ЗАвП може да бъде извършено само и единствено от юридическо лице или физическо лице с признато търговско качество, като и в двата случая на нарушителите следва да бъде наложено адм. наказание „ имуществена санкция”, а не „ глоба „ какъвто е процесния случай. В конкретика дейността по извършването на обществения превоз на товари за „собствена сметка” се извършва за сметка на превозвача – „ Пътперфект – Т „ ЕАД – Силистра. С оглед изложеното съдът намира, че е налице несъответствие с фактически описаното адм. нарушение вменено във вина на водача и посочената санкционна норма. Касае се до непредставяне при проверка на изискуеми по закон документи от страна на водача, за което същият следва да бъде санкциониран съгласно разпоредбата на чл.93, ал.2 от ЗАвП. От изложеното съдът намира, че обжалванато НП е незаконосъобразно и следва да бъде отменено.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                           Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № 37-0000449/26.09.2013г. на Началник на ОО “КД - ДАИ” Разград, с което за нарушение на чл. 12б, ал.10 от ЗАвП на основание чл. 93, ал.1,т.1 от ЗАвП на С.Д.Д. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание «глоба» в размер на 1500,00 лв., като незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: