Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                   659                                          03.01.2014 година                                 град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

На десети декември                                    две хиляди  и тринадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Константин Косев

Секретар: Г.М.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

НАХДело                                         874                                           по описа за  2013 г.

 

            За да се произнесе, съдът съобрази следното:

             Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Постъпила е жалба от К.Ж.Д. ***, против наказателно постановление № 37-0000432 от 24.09.2013 г.  на Началник Областен отдел  “КД-ДАИ” гр. Разград, с което за нарушение на чл.18, т.4  от Наредба №Н-8 /27.06.2008г. на МТ за условията и реда за извършване на превоз на пътници и товари за собствена сметка  на основание чл.93, ал.2, от Закона за автомобилните превози на жалбоподателя е наложено административно наказание глоба в размер на 500 лв и за нарушение на чл.139, ал.2, т.4 от Закона за движението по пътищата на основание чл.185 от същия закон на жалбоподателя е наложена глоба в размер на 20 лв. Жалбоподателят обжалва наказателното постановление само в неговата първа част – относно наложеното му наказание глоба в размер на 500 лв на основание чл.93, ал.2 от ЗАвП и  моли наказателното постановление да бъде отменено в тази част като незаконосъобразно.  

           В съдебното заседание на РРС жалбоподателят поддържа жалбата.

            За наказващия орган не се явява представител.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

                Като подадена против акт подлежащ на съдебен контрол, жалбата е допустима.  Разгледана по същество същата е неоснователна.

                                       С обжалваното Наказателно постановление № 37-0000432 от 24.09.2013 г.  на Началник областен отдел  “КД-ДАИ” гр. Разград и конкретно в тази негова част, която се обжалва на жалбоподателя К.Д. за нарушение на чл.18, т.4  от Наредба №Н-8 /27.06.2008г. на МТ за условията и реда за извършване на превоз на пътници и товари за собствена сметка  на основание чл.93, ал.2, от Закона за автомобилните превози е наложено административно наказание глоба в размер на 500 лв.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №168806/19.07.2013г., съставен  от главен специалист - инспектор при областен отдел  “КД-ДАИ”. В акта и НП се сочи, че жалбоподателят е спрян за проверка на 19.07.2013г.  около 11,30 ч. в гр. Разград на изхода за град Шумен  до Археологически музей “Абритус”. Жалбоподателят управлявал  като водач  товарен автомобил “Мерцедес  609Д” с рег. №****, извършващ превоз на товари /хранителни продукти/, за собствена сметка, с поставена табела с надпис “Превоз за собствена сметка” от гр. Шумен  за гр. Разград със заповед стокова разписка №2-0050004170/18.07.2013г., като в същата разписка бил посочен клиент за получаване на стоката  - ЕТ “В. В.”.  Посочено е, че при проверката водачът не могъл да представи заповед издадена от ръководителя на лицето за чиято сметка се извършва превоза, в която заповед да са посочени датата или периодът за извършване на превоза, часовете за тръгване и маршрутът на движение, както и видът на товара. Представил заповед за изминал период, а именно за периода от 01.04.2013г. до 30.04.2013г. Установено било и че автомобилът не бил оборудван със светлоотразителна жилетка. В акта жалбоподателят посочил, че няма възражения и че до края на деня ще представи заповедта. Впоследствие същия ден при наказващия орган постъпило копие от необходимата заповед от 18.07.2013г., издадена от управителя на “ДЕА” ООД гр. Шумен, за сметка на което дружество се извършвал превоза и която заповед оправомощавала жалбоподателя да извършва и процесния превоз.

Пред РРС е разпитан като свидетел актосъставителят Г. М. който в показанията си потвърждава изложените в акта и НП обстоятелства. Сочи, че автомобилът се управлявал от жалбоодателя, който извършвал превоз на хранителни продукти. Водачът обаче не носел заповед издадена от ръководителя на лицето за чиято сметка се извършва превоза, в която заповед да са посочени датата или периодът за извършване на превоза, часовете за тръгване и маршрутът на движение, както и видът на товара, поради което и не могъл да представи такава заповед на проверяващите. Копие от такава заповед постъпило впоследствие, след съставяне на акта, в офиса на Областен отдел  “КД-ДАИ” гр. Разград. В автомобила нямало и светлоотразителна жилетка.

                 Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното: Съдът намира, че  АУАН и НП са издадени съобразно нормативните изисквания и не страдат от твърдените пороци. В АУАН е отразена фактическата обстановка с необходимата пълнота и е посочена нарушената норма, а в НП вече е очертана и разпоредбата на основата на която жалбоподателят е санкциониран. Жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на вмененото му нарушение. Същият е извършвал превоз на товари, за собствена сметка. При това чл.18, т.4 от Наредба №Н-8 /27.06.2008г. на МТ за условията и реда за извършване на превоз на пътници и товари за собствена сметка  изисква водача да носи заповед издадена от ръководителя на лицето за чиято сметка се извършва превоза, в която заповед да са поставени датата или периодът за извършване на превоза, часовете за тръгване и маршрутът на движение, както и видът на товара. Такава заповед, която да се отнася за процесната дата, жалбоподателят нямал в себе си. Представил такава за предходен период. Едва впоследствие представил и заповедтта отнасяща се за процесната дата. При това е видно, че жалбоподателят, към момента на проверката, е извършвал превоза без да носи необходимата заповед от ръководителя, важима за процесния превоз. Съдът не споделя доводите на жалбоподателя, че просто от притеснение не могъл да намери заповедта. Подобни твърдения са несериозни и нелогични, а и жалбоподателят е посочил в акта, че няма възражения и че ще представи заповедта впоследствие. Това потвърждава изводът, че всъщност жалбоподателят не е носил тази заповед в себе си. Съдът счита, че жалбоподателят е допуснал вмененото му нарушение непредпазливо – явно не е проверил прецизно наличието на всички необходими документи преди превоза. При това същият правилно е санкциониран на основание чл.93, ал.2 от ЗДвП, който текст предвижда санкция за водачи, които в момента на проверката не представят изискуем документ. Наложеното му наказание е определено в абсолютния законов размер и не може да се поставя въпрос за намаляването му.

              Поради изложеното наказателното постановление следва да се потвърди като правилно и законосъобразно, в неговата обжалвана част.

           В останалата му част като необжалвано наказателното постановление е влязло в сила в тази необжалвана част.                   

                                Воден от изложеното Съдът

                                                    Р     Е     Ш     И :

           ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 37-0000432 от 24.09.2013 г.  на Началник Областен отдел  “КД-ДАИ” гр. Разград в частта с която на К.Ж.Д. *** за нарушение на чл.18, т.4  от Наредба №Н-8 /27.06.2008г. на МТ за условията и реда за извършване на превоз на пътници и товари за собствена сметка  на основание чл.93, ал.2, от Закона за автомобилните превози е наложено административно наказание глоба в размер на 500 лв. 

            В останалата му част Наказателното постановление не е обжалвано и е влязло в сила.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Разградски Административен съд в 14 - дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                      

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: