Мотиви към Решение от 21.01.2014г., постановено по НОХД №707/2013г. по описа на Разградския районен съд .

              Разградска районна прокуратура е внесла обвинителен акт по срещу обвиняемата М.С. *** за това, че за времето от ***г. до ***г. в гр. Л., обл. Р. и в гр. Р., в условията на продължавано престъпление, е затаила истина, като не е посочила получените ог нея доходи в писмени декларации с №*** г., № *** г., № *** г., № *** г., № *** г., № *** г. и № *** г., подадени по силата на чл. 10, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца пред орган на властта - Директор на Дирекция „Социално подпомагане" - гр. Р., за удостоверяване истинността на посочените обстоятелства – престъпление по чл.313, ал.1, във вр. с чл.26, ал.1 от НК.

                 Съдът е преценил, че са налице предпоставките за разглеждане на делото по реда на глава 28-ма от НПК и е насрочил и разгледал делото по този ред.

В заседанието пред РРС представителят на РРП поддържа обвинението.

Обвиняемата, редовно призована не се явява. Защитникът и моли за оправдателно решение и алтернативно за минимално наказание.  

Разградският районен съд, след преценка на доводите на страните и  събраните по делото доказателства, констатира от фактическа страна следното:

Обвиняемата М.С. А. е родена на ***г. в гр. Т., живее в с. С., общ. Л.. Същата е с начално образование, омъжена, безработна, неосъждана.  

Обвиняемата М.С. А. и К.А.А. сключили граждански брак на *** г. До тази дата двамата съжителствали на семейни начала, от което съжителство имат две деца-Т. К. А., роден на *** г. и Т. К. А., родена на *** г. Преди брака обв. А. носела фамилно име К. 

През периода от началото на *** г. до края на *** г. обв. М.С. А. се запознавала чрез сайт в интернет с лица от различни държави, от които получавала доходи в Р България.Тези суми обв. А. получила лично чрез офисите на ФК"Кеш Експрес Сървиз" - гр. С., чрез офисите на „Пим Инс Финанс"ЕООД, „БООБ"ЕООД, „Еврокеш"ЕООД, от „Money Grаm Pаyment systemsUSA,  както и от „Централна кооперативна банка "АД"". За периода ***г. обвиняемата получила парични преводи от чужбина в размер на 12391.67 евро и 1)30 с левова равностойност 24 235.99 лева, както следва: за *** Г.-3305.09 евро-6464.19 лева, за *** г.-1885.38 евро-3687.48 лева, за ***г.-1979.50 евро-3871.56 лева, за *** г,- 4801,70 евро-9391.31 лева и за ***г.-420.00 евро-821.45 лева.

За периода от началото на месец юли *** г., до края на месец юни *** г. обв. А. получила доходи /парични средства от чужбина/ с левова равностойност 1580,29 лева. На *** г, обв. А. лично подала до Директора на дирекция «Социално подпомагане»-Р. молба-декларация вх, № *** г. за получаване на месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не-повече от 20-годишна възраст пред служител в Дирекция „Социално подпомагане"-гр, Р. с изнесено работно място в гр. Л.. Съгласно чл. 10, ал. 1 от ЗСПД семейните помощи за деца се отпускат от дирекция "Социално подпомагане" въз основа на молба-декларация по образец за всяка отделна помощ, утвърден от министъра на труда и социалната политика и обнародван в "Държавен вестник". В посочената декларация обв. А. вписала като брутен доход на семейството за периода от м. юли *** г. до м. юни *** г. 0,00 лева, средномесечен доход 0,00 лева на членовете на семейството. Социалният работник Й. М. приела декларацията и преценила, че при така декларираните обстоятелства обв. А. има право на месечна помощ за детето Т. А. в размер на 25,00 лева, тъй като месечният доход на член от семейството за дванадесет месеца преди подаване на декларацията бил под регламентирания в Закона за държавния бюджет за *** г. брутен доход в размер на 300,00 лева /600,00 лева за двучленно семейство/. Със Заповед № *** г. на Директора на дирекция «Социално подпомагане»-Р. била отпусната помощ за едно дете в размер на 25,00 лева, изменена със Заповед № ***г. в размер на 35,00 лева. Посочените суми били изплатени по сметка, посочена от обвиняемата.

На *** г. обв. А. лично подала до Директора на дирекция «Социално подпомагане»-Р. молба-декларация вх. № *** г. за получаване на еднократна помощ при бременност пред служител в Дирекция „Социално подпомагане"-гр. Р. с изнесено работно място в гр. Л.. За периода от началото на месец февруари *** г. до края на месец януари *** г. обв. А. получила доходи /парични средства от чужбина/ в размер на 6 533,39 лева. Въпреки това в посочената декларация бил вписан като брутен доход на семейството за периода от м. февруари *** г. до края на месец януари *** г. 0,00 лева, средномесечен доход 0,00 лева на членовете на семейството. Социалният  работник  св. Н. Д. приел  декларацията  и преценила, че при така декларираните обстоятелства обв, А. има право на еднократна помощ, тъй като месечният доход на член от семейството за дванадесет месеца преди подаване на декларацията бил под регламентирания в Закона за държавния бюджет за *** г. брутен доход в размер на 350,00 лева. Със Заповед № *** г. на Директора на дирекция «Социално подпомагане»-Р. на обв. А. била отпусната еднократна помощ в размер на 150,00 лева. Посочените суми били изплатени по сметка, посочена от обвиняемата.

За периода от *** г. до *** г. обв. А. получила доходи /парични средства от чужбина/ в размер на 7511,30 лева. На *** г. обв. А. лично подала до Директора на дирекция «Социално подпомагане»-Р. молба-декларация вх. № *** г. за получаване на месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не-повече от 20-годишна възраст пред служител в Дирекция „Социално подпомагане"-гр. Р. с изнесено работно място в гр. Л.. Съгласно чл. 10, ал. 1 от ЗСПД семейните помощи за деца се отпускат от дирекция "Социално подпомагане" въз основа на молба-декларация по образец за всяка отделна помощ, утвърден от министъра на труда и социалната политика и обнародван в "Държавен вестник". В посочената декларация обв. А. посочила брутен доход на семейството за периода от м. юли *** г. до м. юни *** г. 0,00 лева, средномесечен доход 0,00 лева на членовете на семейството. Социалният работник св. Ж. Т. приела декларацията и преценила, че при така декларираните обстоятелства обв. А. има право на месечна помощ за детето Т. А., тъй като месечният доход на член от семейството за дванадесет месеца преди подаване на декларацията бил под 350,00 лева. Със Заповед № *** г. на Директора на дирекция «Социално подпомагане»-Р. на основание чл. 7 от ЗСПД и чл. 17 от ППЗСПД била отпусната помощ в размер на 35 лева месечно. Посочените суми били изплатени по сметка, посочена от обвиняемата.

За периода от началото на месец април *** г. до края на месец март *** г. обв. А. получила доходи /парични средства от чужбина/ в размер на 7 511,30 лева. На *** г. обв. А. лично подала до Директора на дирекция «Социално подпомагане»-Р. молба- декларация вх. № *** г. за     получаване на месечни помощи          за  отглеждане на дете до 1 година от неосигурена майка пред служител в Дирекция „Социално подпомагане"-гр. Р. с изнесено работно място в гр. Л.. Съгласно чл, 10, ал. 1 от ЗСПД семейните помощи за деца се отпускат от дирекция "Социално подпомагане" въз основа на молба-декларация по образец за всяка отделна помощ, утвърден от министъра на труда и социалната политика и обнародван в "Държавен вестник". В посочената декларация обв. А. вписала като брутен доход на семейството за периода от месец април *** г. до месец март *** г. 346,60 лева, средномесечен доход 28,88 лева на членовете на семейството. Социалният работник св. Ж. Т. приела декларацията и преценила, че при така декларираните обстоятелства обв. А. има право на помощ за детето Т. А. в размер на 100 лева, тъй като месечният доход на член от семейството за дванадесет месеца преди подаване на декларацията бил под 350,00 лева. Посочената сума била отпусната със Заповед № *** г. на Директора на дирекция «Социално подпомагане»-Р. и изплатена по сметка, посочена от обвиняемата.

За периода от началото на месец август *** г. до края на месец юли *** г. обв. А. получила доходи /парични средства от чужбина/ в размер на 8 473,59 лева, средномесечен доход на семейството е в размер на 235,38 лева. На.*** г. обв. А. лично подала до Директора на дирекция «Социално подпомагане»-Р. молба-декларация вх. № *** г. за получаване на месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не-повече от 20-годишна възраст пред служител в Дирекция „Социално подпомагане"-гр. Р. с изнесено работно място в гр. Л.. Съгласно чл. 10, ал. 1 от ЗСПД семейните помощи за деца се отпускат от дирекция "Социално подпомагане" въз основа на молба-декларация по образец за всяка отделна помощ, утвърден от министъра на труда и социалната политика и обнародван в "Държавен вестник". В декларацията обв. А. посочила брутен доход на семейството 508,20 лева, средномесечен доход 42,35 лева на тримата членовете на семейството. Социалният работник св. Ж. Т. приела декларацията и преценила, че при така декларираните обстоятелства обв. А. има право на месечна помощ за двете деца Т. А. и Т. А., тъй като месечният доход на член от семейството за дванадесет месеца преди подаване на декларацията бил под 350,00 лева. Със Заповед № *** г. на Директора на дирекция «Социално подпомагане»-Р. на основание чл. 7 от ЗСПД и чл. 17 от ППЗСПД била отпусната помощ в размер на 70 лева месечно. Посочените суми били изплатени по  сметка, посочена от обвиняемата.

            За периода от началото на месец август *** г. до края на месец юли ***      г. обв. А. получила доходи /парични средства от чужбина/ в
размер на 2 073,17 лева. На *** г. обв. А. лично подала до
Директора    на    дирекция    «Социално    подпомагане»-Р
.    молба-
декларация вх. № *** г. за получаване на месечни помощи
за дете до завършване на средно образование,  но не-повече от 20-
годишна възраст пред служител в Дирекция „Социално подпомагане"-гр.
Р. с изнесено работно място в гр. Л.. Съгласно чл. 10, ал. 1 от
ЗСПД семейните помощи за деца се отпускат от дирекция "Социално
подпомагане"  въз основа  на  молба-декларация  по образец за  всяка
отделна помощ, утвърден от министъра на труда и социалната политика и
обнародван в "Държавен вестник". В декларацията обв. А. посочила
брутен доход на семейството за периода от месец месец август *** г. до
края на месец юли *** г. 841,49 лева. Социалният работник св. Ж.
Т. приела декларацията и преценила, че при така декларираните
обстоятелства обв. А. има право на месечна помощ за двете деца
Т. А. и Т. А., тъй като месечният доход на член от
семейството за дванадесет месеца преди подаване на декларацията бил
под 350,00 лева, а именно 23,37 лева. Със заповед № *** г.
на   Директора   на   дирекция   «Социално   подпомагане»-Р.   била
отпусната месечна помощ в размер на 70,00 лева. Посочените суми били
изплатени по сметка, посочена от обвиняемата.

За периода от началото на месец август *** г. до края на месец юли ***г. обв. А. получила доходи /парични средства от чужбина/ в
размер на 5240,65 лева. На *** г. обв. А. лично подала до
Директора    на    дирекция    «Социално    подпомагане»-Р
.    молба-
декларация вх. № ****** г. за получаване на месечни помощи
за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-
годишна възраст пред служител в Дирекция „Социално подпомагане"-гр.
Р. с изнесено работно място в гр. Л.. Съгласно чл. 10, ал. 1 от
ЗСПД семейните помощи за деца се отпускат от дирекция "Социално
подпомагане"  въз основа  на  молба-декларация  по образец за  всяка
отделна помощ, утвърден от министъра на труда и социалната политика и
обнародван в "Държавен вестник". В декларацията обв. А. посочила
брутен доход на семейството за периода от месец август *** г. до края на месец   юли *** г.  0,00 лева, средномесечен доход      0,00 лева       на членовете на семейството. Социалният работник св. Ф, С. приела декларацията и преценила, че при така декларираните обстоятелства обв. А. има право на месечна помощ за двете деца Т. А. и Т. А., тъй като месечният доход на член от семейството за дванадесет месеца преди подаване на декларацията бил под 350,00 лева. Със заповед № *** г, на Директора на дирекция «Социално подпомагане»-Р. била отпусната месечна помощ в размер на 70,00 лева. Посочените суми били изплатени по сметка, посочена от обвиняемата.

 За времето от *** г. до *** г. обвиняемята А. и съпругът й А. получили лично общо парични преводи от чужбина съгласно процедурата за изпращане и получаване на пари чрез „Western Union" в евро с левова равностойност 5 847,93 лева.

 За времето от *** г. до *** г. обвиняемите А. и А. получили лично общо парични преводи от чужбина съгласно процедурата за изпращане и получаване на пари чрез „Western Union " в евро с левова равностойност в размер на 6 386,51 лева. Получили и помощи и детски в размер на 70,00 лева.

От заключението на назначената по делото съдебно-почеркова експертиза Протокол № *** от *** г. е видно, че: Подписите,     положении     в    графи     «Декларатор»     в    молби- декларациите  с      ******г., №  ***г,  ***г,  *** г., №***г, №
***г.,    ***г.,    № *** г. са
изпълнени   от   М.   С.   А.   Подписите,   положении   за
«декларатор»     в    молби-декларациите    с        *** г.,    
*** г., не са изпълнени от М.С. А..  Подписите,  положении  в  графи  «Декларатор” в    молби декларациите  вх.    ***г,       ***г., №.***г., № ***г. в т.1 и т.2 са изпълнени от К.А.  А. и М.С. А..

 Видно от заключението на назначената съдебно-икономическа експертиза, дава следното заключение:

1.След изчислението на сумите, получени от чужбина от М.С.К., ЕГН ********** ***, за периода *** г. – *** г. експертизата установява, че същите не са включени в подаваните в дирекция „Социално подпомагане" молби -декларации за отпускане на семейни помощи за деца на основание Закона за семейните помощи за деца.

Получените суми, изчислени по месеци и години/таблици от 1 до 6/, не влияят на разпоредбите за отпускане на помощи по реда на ЗСПД,

Отпусканите помощи на основание чл.5а, чл.6, чл.7,8 и 10 от ЗСПД и чл.11, 17 и 25 от ППЗСПД за периода *** г. - *** г, са правомерно получавани от М.К..

2.Съгласно документите в досъдебното производство, експертизата установява, че на основание подадените Молби-декларации до Дирекция „Социално подпомагане", М.С.К., ЕГН ********** ***, е получила следните суми като социални помощи по ЗСПД по месеци и общо:

Месец

***г.

***г.

201 0г.

*** г.

201 2г.

201 Зг.

1

2

3

4

5

6

7

8

1

Януари

-

25.00

170.00

70.00

70.00

-

2

Февруари

125.00

35.00

170.00

70.00

70.00

.

3

Март

125.00

185.00

170.00

70.00

      70.00

-

   4

Април

125.00

635.00

170.00

70.00

70.00

-

5

Май

125.00

170.00

70,00

70.00

70.00

-

     6

Юни

  125.000

170.00

        70.00

70.00

70.00

_

7

Юли

-

170.00

70.00

70.00

70.00

-

      8

Август

25.00

100.00

70.00

70.00

70.00

-

9

Септември

25.00

170.00

70.00

70.00

-

-

10

Октомври

25.00

170.00

70.00

70.00

-

-

11

Ноември

25.00

170.00

70.00

70.00

-

-

12

Декември

25.00

170.00

70.00

70.00

-

-

 

ОБЩО

750.00

2170.00

1240.00

840.00

560.00

-

Общо за периода ***г. О *** г. получени социални помощи в размер на 5 560,00 лева .

3.Експертизата установява от предоставените документи от ФК"Кеш Експрес Сървиз" - гр. С.,чрез офисите на „Пим Инс Финанс"ЕООД, „БООБ"ЕООД, „Еврокеш"ЕООД, от „Моney Grаm Pаyment systemsUSA, както и от „Централна кооперативна банка"АД", че М.С.К., ЕГН ********** ***, е получила лично за периода *** г. - *** г. парични преводи от чужбина в размер на 12391,67 евро с левова равностойност  24235,99 лева, както следва:

За *** г. - 3305.09 евро - 6464,19 лева
За *** г. - 1885.38 евро          - 3687.48 лева
За ***г. - 1979.50 евро           - 3871.56 лева
За *** г. - 4801,70 евро          - 9391.31 лева
За*** г.  - 420.00 евро________ - 821.45 лева_______________________

ВСИЧКО: 12391.67 евро и USD -24235.99 лева

   За *** г. няма данни за получени парични суми от чужбина.

4.Експертизата устаноява, че получените суми от чужбина М.С.К., ЕГН ********** ***, не е декларирала с ГДД по чл.50 от ЗДДФЛ за ***г. - ***г. в ТД на НАП В., офис Р. В материалите по досъдебното производство няма приложени доказателства, че тези парични средства са обложени с данъци в страната на произхода им. Същите представляват недекларирани доходи за получателя им.

В качеството си на местно физическо лице по смисъла на чл.6 от ЗДДФЛ М.К. е данъчно задължена за облагаемия си доход, получен през данъчната година от източници в Република България и чужбина. На основание чл.35, т.6 от ЗДДФЛ за *** г. - *** г. паричните средства с недоказан, неустановен произход са определят като доходи от други източници, които не са обложени с данъци, поради което и се дължи данък по ЗДДФЛ.

В съответствие с чл.36 от ЗДДФЛ размерът на данъка по чл.48, ал.1 ЗДДХЛ се определя за данъчната *** година - върху общата годишна данъчна основа съгласно таблицата за *** година, а за данъчни години *** г. - *** г. годишната данъчна основа се умножава по данъчната ставка 10 на сто.

След извършения анализ на събраните в досъдебното производство доказателства  за периода   ***г,   -   ***. експертизата установява   данъчни   задължения   на   М.   С.   К.,   ЕГН ********** ***, по периоди както следва: ***г, - данък по чл.48 от ЗДДФЛ    594.71 лева

              ***г. - данък по чл.48 от ЗДДФЛ   339.25 лева

       ***г. - данък по чл.48 от ЗДДФЛ                 356.18 лева

       *** г. - данък по чл .28 от ЗДДФЛ                864.00 лева

      *** г. - данък по чл.48 от ЗДДФЛ           75.67 лева

       Внесен данък                                               00.00 лева

       Данък за внасяне                                  2229.71 лева

      Изложената фактическа обстановка се установява от събраните на досъдебнотото производство доказателства – разпитаните свидетели, назначените експертизи, писмените доказателствени материали. Неоспорим е фактът, че обвиняемата е получила посочените като доходи суми по посочения начин, но не ги е декларирала в подаваните декларации пред Дирекция “Социално подпомагане”.  

      Изложената фактическа обстановка налага следните правни изводи: С деянието си обв. М.С. А. е осъществила от обективна и субективна страна при пряк умисъл състава на престъплението по чл. 313, ал.1 във вр.с чл.26, ал.1 от НК, тъй като за времето от ***г. до ***г. в гр. Л., обл. Р. и в гр. Р., в условията на продължавано престъпление, е затаила истина, като не е посочила получените ог нея доходи в писмени декларации с №****** г., № *** г., № *** г., № *** г., № *** г., № *** г. и № ****** г., подадени по силата на чл. 10, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца пред орган на властта - Директор на Дирекция „Социално подпомагане" - гр. Р., за удостоверяване истинността на посочените обстоятелства. Налице е затаяване на истина в посочените декларации. Същите декларации се подават по силата на чл. 10, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца пред орган на властта - Директор на Дирекция „Социално подпомагане" - гр. Р., за удостоверяване истинността на посочените обстоятелства. Изпълнителното деяние се изразява в несъобщаване на  обстоятелствата, относно това, че обв. А. е получила доходи от чужбина. Обв. А. извършила престъплението при пряк умисъл. Съзнавала противоправния характер на деянието си, а именно, че затаява истина в попълнената от нея декларация, като не отразила обстоятелства, които съответстват на действителните факти, тъй като е знаела, че е получила доходи от чужбина, но не ги е вписала в процесиите декларации. Следва да се посочи, че в самите бланки на декларациите е изписано, че за деклариране на неверни данни, същата носи наказателна отговорност почл. 313 от НК. Извършените от обвиняемата М. А. деяния, са от един и същи вид, осъществени са през непродължителен период от време, при еднородност на вината, поради което представляват продължавано престъпление по смисъла на чл. 26, ал. 1 от НК.

         При определяне на наказанието  на обвинаемата съдът намира, че са налице предпоставките за освобождаването й  от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК с налагане на административно наказание, тъй като за извършеното от него непредпазливо  престъпление  се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или глоба. Престъплението в което е обвинена не включва съставомерни вреди. Чл.78а от НК предвижда административно наказание глоба от 1000 до 5000 лв. Съдът като отчита, че обвиняемата явно няма други противообществени прояви, намира, че същата не е лице  с висока степен на обществена опасност, при което  и наказанието на обвиняемата следва да се определи в минималния размер, а именно глоба в размер на 1000лв, като този размер на санкцията според съда в случая е достатъчен за поправянето й.

Мотивиран така съдът постанови решението  си.

                                                                                  

                                                       

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: