Р Е Ш Е Н И Е

 

 

 

Номер       10               21.01.2014 г.       гр.Разград

 

 

 

В  И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

Разградският районен съд,  в публично заседание на 16.01.2014 г. в състав:

Председател:  Атанас Христов

Секретар: Д.Д.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията гр.д. 1289 по описа за 2013 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е с правно основание чл. 124, ал. 1 от ГПК.

Образувано е по искова молба на :

1.             Е.А.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес с. ******, общ. Разград, ул. *******

2.             Е.А.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес с. ****** общ. Разград, ул. ********

и двамата действащи чрез пълномощника си адвокат Е.С. ***, против:

1.              Г.Н.Б., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес с. *******, общ. Разград, ул. *********

2.              Ю.Н.М., ЕГН **********, с постоянен адрес с. *******, общ. *******, ул. ********* и настоящ адрес с. *******, общ. Разград, ул. *********

за установяване по отношение на ответниците, че ищците са собственици на ПОЗЕМЛЕН ИМОТ – ДВОРНО МЯСТО с площ от 1 048.00 /хиляда четиридесет и осем/ квадратни метра, находящо се в с. *******, общ. Разград, обл.Разград, улица *********, съставляващо имот с планоснимачен № 296, за което е отреден парцел ІІ-296, в квартал 33, по плана на село *******, община Разград, обл. Разград, заедно с построените в това дворно място:

А/ ДВУЕТАЖНА МАСИВНА ЖИЛИЩНА СГРАДА – състояща се от етаж със застроена площ от 86.81  квадратни метра и изба с полезна площ 54.21 квадратни метра,

и

Б/ ГАРАЖ със застроена площ от 20.00 квадратни метра,

при граници на имота : улица, имот № 235, имот № 304 и имот № 297,

като за 2/8 идеални части от гореописаните имоти ищците са придобили правото на собственост въз основа на давностно владение, а за останалите 6/8 идеални части ищците са придобили правото на собственост въз основа на покупко продажба, извършена с нотариален акт за покупко продажба на недвижим имот № 159, том І, дело № 2573/1998г. от дата 6.05.1998г. на Районен съд – Разград.

Сочат, че с нотариален акт за покупко продажба на недвижим имот № 159, том І, дело № 2573/1998г. от дата 6.05.1998г. на РРС, са придобили 6/8 идеални части от имота.

На 01.09.1998г. бил сключен писмен договор между ищеца Е.А.С., в който е посочено, че същият закупува по 1/8 идеална част от процесния имот от :

-                 Р. С. В., като пълномощник на дъщеря си – ответника Г.Н. М.

-                 М.А.М., като пълномощник на съпругът си – ответника Ю.Н. М..

От тогава до сега само ищците владеели и ползвали като собствен целия имот и никой не е оспорвал правото им на собственост, до действията на ДСИ през 2013г. Претендират разноски. В съдебно заседание, чрез пълномощника си адвокат Е.С. *** поддържат исковите си претенции и излагат подробни съображения.

Ответниците, чрез особения си представител адвокат Н.В. ***, депозират отговор на ИМ. Намират исковите претенции за допустими, но неоснователни. В съдебно заседание особения представител поддържа отговора на исковата молба и излага подробни съображения.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства с оглед разпоредбата на чл. 235 от ГПК, приема за установено от фактическа страна следното:

Видно от неоспорения нотариален акт за покупко продажба на недвижим имот № 159, том І, дело № 2573/1998г. от дата 6.05.1998г. на Районен съд – Разград, е че ответниците придобили правото на собственост върху 6/8 идеални части от процесния имот.

Видно от събраните писмени и гласни доказателства /св. Ал/, е че през 1998г. ищците започнали непрекъснато да владеят целия процесен имот.

При така установената фактическа обстановка, съдът направи следните правни изводи:

Съобразно разпоредбата на чл. 124, ал. 1 от ГПК всеки може да предяви иск, за да установи съществуването или несъществуването на едно правно отношение или на едно право, когато има интерес от това. В тежест на ищците е да докажат, че спорното право е възникнало /правото си на собственост върху процесния недвижим имот/, а едва след това ответниците следва да докажат фактите, които изключват това право.

Ищците се легитимират като собственици на целия процесен имот, като :

-                 по силата на нотариален акт за покупко продажба на недвижим имот № 159, том І, дело № 2573/1998г. от дата 6.05.1998г. на Районен съд – Разград придобили правото на собственост върху 6/8 ид.ч. от процесния имот,

-                  по силата на оригинерен способ за придобиване на собствеността, а именно: изтекла придобивна давност чрез владение, са придобили правото на собственост върху останалите 2/8 ид.ч. от имота, на осн. чл. 79 ЗС.

Придобивната давност е способ за придобиване на право на собственост върху чужда вещ чрез фактическото упражняване на тези права в продължение на определен от закона срок. От показанията на разпитания по делото свидетел А., които съдът кредитира в тази им част, като кореспондиращи и безпротиворечиви на останалия събран доказателствен материал по делото, безспорно се установява, че към твърдяния начален момент на давностно владение – 1998г., ищците са установили владение върху целия имот. Владението се счита постоянно и непрекъснато, когато владелеца изразява трайна воля да държи вещта за себе си. От показанията на разпитания свидетел се установява, че именно такова намерение са манифестирали на ищците по отношение на владените от тях имоти. От събрания доказателствен материал е видно, че упражняваното от ищците владение върху процесните имоти е било и необезпокоявано, тъй като не се установи да е имало оспорване на собствеността и претенции от ответниците или трети лица до 2013г., когато срещу имота е било започнало принудително изпълнение. Така ищците са придобили собствеността върху процесните 2/8 ид. ч. от имота по оригинерен способ, на осн. чл. 79 ЗС.

При придобиване на едно вещно право по давност, се прекратява правото на досегашния му носител – ответниците, на осн. чл. 99 ЗС. Следва да се отбележи, че ответниците не установиха наличието на противопоставимо на ищците придобивно основание.

С оглед изложеното съдът намира, че искът на ищците с правно основание чл. 124, ал. 1 от ГПК се явява основателен и доказан и като такъв следва да се уважи.

По разноските.

Ищцовата страна е формулирала искане с правно основание чл. 78, ал. 1 от ГПК за присъждане на направените по делото разноски, поради което ответниците следва да бъдат осъдени да й заплатят сумата от 957 лева, за сторени деловодни разноски.

Мотивиран от гореизложеното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ПРИЗНАВА за установено по отношение на ответниците:

1.              Г.Н.Б., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес с. *******, общ. Разград, ул. *********

2.             Ю.Н.М., ЕГН **********, с постоянен адрес с. *******, общ. Разград, ул. ********* и настоящ адрес с. *******, общ. Разград, ул. *********,

че ищците :

1.             Е.А.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес с. *******, общ. Разград, ул. ******** № **

2.             Е.А.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес с. *******, общ. Разград, ул. ***** № **,

са собственици на следния имот :

ПОЗЕМЛЕН ИМОТ – ДВОРНО МЯСТО  с площ от 1 048.00 /хиляда четиридесет и осем/ квадратни метра, находящо се в с. *******, общ. Разград, обл.Разград, улица *********, съставляващо имот с планоснимачен № 296, за което е отреден парцел ІІ-296, в квартал 33, по плана на село *******, община Разград, обл. Разград, заедно с построените в това дворно място:

А/ ДВУЕТАЖНА МАСИВНА ЖИЛИЩНА СГРАДА – състояща се от етаж със застроена площ от 86.81  квадратни метра и изба с полезна площ 54.21 квадратни метра,

и

Б/ ГАРАЖ със застроена площ от 20.00 квадратни метра,

при граници на имота : улица, имот № 235, имот № 304 и имот № 297,

като за 2/8 идеални части от гореописаните имоти ищците са придобили правото на собственост въз основа на давностно владение, а за останалите 6/8 идеални части ищците са придобили правото на собственост въз основа на покупко продажба, извършена с нотариален акт за покупко продажба на недвижим имот № 159, том І, дело № 2573/1998г. от дата 6.05.1998г. на Районен съд – Разград.

Дава на ищците шестмесечен срок от влизане на решението в сила, за вписването му в службата по вписванията при Районен съд – Разград, на осн. чл. 115, ал. 2 ЗС. След изтичането на този срок вписването на исковата молба губи действието си.

ОСЪЖДА:

1.             Г.Н.Б., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес с. *******, общ. Разград, ул. *********

2.              Ю.Н.М., ЕГН **********, с постоянен адрес с. *******, общ. Разград, ул. ********* и настоящ адрес с. *******, общ. Разград, ул. *********

ДА ЗАПЛАТЯТ на :

1.             Е.А.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес с. *******, общ. Разград, ул. ******* № **

2.             Е.А.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес с. *******, общ. Разград, ул. ******* № **

сумата в размер на 957 лв. /деветстотин петдесет и седем лева/ представляваща сторените деловодни разноски, на основание чл. 78, ал. 1 от ГПК.

Решението може да бъде обжалвано пред Разградски окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му.

 

 

                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: