Р Е Ш Е Н И Е

Номер 31                                            30.01.2014 г.                           гр.Разград

Разградският районен съд                                                                състав

На двадесет и девети януари                                   две хиляди и четиринадесета година

в публично заседание  в състав:

Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

 

секретар Д.Д.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1671 по описа за 2013 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е с правно основание  чл.286 и в условията на евентуалност - чл.92 от ЗЗД.

            Депозирана е искова молба от “М.”ЕООД , с която са предявени обективно съединени искове срещу Н.Б.Н. за заплащане на сумата 600 лв. възнаграждение по договор за посредничество, а в условията на евентуалност за заплащане на сумата 900 лв. обезщетение при неизпълнение на договора. Твърди, че между страните по делото е имало сключен договор за посредничество при продажба на недвижим имот, че ищецът е изпълнил задълженията си по договора, че ответницата и трето лице, връзката с което е осъществил ищеца, са сключили сделка без да уведомят за това ищеца.

            Ответникът  не е депозирал отговор.

            След преценка на събраните по делото доказателства, Съдът установи следните фактически обстоятелства:  На *** г. между ищеца и ответника е сключен договор за посредничество. С него ответникът в качеството на възложител е възложил на ищеца в качеството му на изпълнител да извърши от негово име и за негова сметка продажба на гарсониера апартамент в гр.Р., ж.к.”О.”, бл.***, вх.***, ап.*** при цена 30 000 лв.  В договора е уговорено задължение на възложителя да заплати 2% от продажната цена като възнаграждение на изпълнителя. В т. 4 от договора е посочено, че при извършване на скрита сделка между възложител и клиент, осигурен от изпълнителя,  първият дължи обезщетение в размер на 10 % от цената, на която е сключена сделката, без да се сочи коя сделка страните считат за “скрита”. По делото е представена декларация от В. В. С. от *** г., в която същата е удостоверила, че е извършила оглед на апартамент №*** , вх.***, бл.*** в ж.к.”О.” с цел да го закупи, както и че същият апартамент й е предоставен за оглед от служител на ищцовото дружество.

            Видно от представената справка от Служба по вписванията – Р. на *** г. ответницата е продала на В. В. С. и И. Х. Д. самостоятелен обект в сграда – ап.№***, в гр.Р., ж.к.”О.”, бл.***, вх.***, ап.***. В справката не е посочена уговорената цена на апартамента. В исковата молба ищецът признава, че сумата е под уговорената в договора, а именно 9000 лв.

            Въз основа на така установените фактически обстоятелства, Съдът направи следните правни изводи:  Първият от предявените искове – за заплащане на сумата 600 лв. възнаграждение по договора за посредничество, който е подвид на договора за поръчка е частично основателен и доказан. Между страните по делото е съществувало валидно правоотношение. Ищецът е изпълнил задължението си да посредничи, като е намерил клиент, който е бил заведен да види имота. С този клиент впоследствие е била сключена сделка. С оглед изпълнението на задължението на изпълнителя се е породило задължението на възложителя – ответник да заплати уговореното възнаграждение. Няма доказателства това задължение да е изпълнено. Размера на същото следва да се определи в рамките на уговорените 2% от продажната цена, която в случая е 9 000 лв., следователно дължимата сума от ответницата е 180 лв. Няма доказателства, които да сочат на по-висока цена на сделката, поради което искът в останалата му част се явява неоснователен и недоказан и следва да се отхвърли.

            Вторият от обективно съединените искове не следва да бъде разглеждан с оглед частичното уважаване на първия иск.

            Предвид частичната основателност на иска на основание чл.78 от ГПК ответницата дължи заплащане на направените от ищеца разноски съразмерно на уважената част от иска, а именно 17 лв.

            Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

 

Р  Е  Ш  И  :

 

 

          ОСЪЖДА Н.Б.Н., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ на “М.”ЕООД , ЕИК *** със седалище гр. Р. и адрес на управление ж.к.”Л.”, вх.***, ап.*** сумата 180 лв. /сто и осемдесет лева/ възнаграждение по договор за посредничество от *** г.  и сумата 17 лв. /седемнадесет лева/ за направените по делото разноски и ОТХВЪРЛЯ ИСКА в останалата му част до първоначално предявения размер от 600 лв. като неоснователен и недоказан.

          Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: