Р Е Ш Е Н И Е

 

No  9          21.01.2014 г.      гр. Разград 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, в публично заседание на 16.01.2014 г., в състав:

 

районен съдия:  Атанас Христов

 

при секретаря Д.Д., като разгледа докладваното от съдията гр.д. Nо 1857 по описа за 2013г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е с правно основание чл.19, ал.1 ЗГР.

Депозирана е молба от Ф.Х.Д., ЕГН **********, с постоянен адрес ***, чрез пълномощника си адвокат И.К. ***, с която моли съдът да допусне промяна във фамилното й име от Д. на А.. Молителят сочи, че до сключването на граждански брак на 30.05.2007г., фамилното му име било А.. След сключването на гр. брак, молителят приел фамилното име на своя съпруг и от тогава фамилното му име е Д.. С решение № 31 от 02.04.2012г. по бр.д. № 26 по описа за 2012г. на Районен съд – Разград, в сила от 02.04.2012г., бракът между съпрузите бил прекратен по взаимно съгласие, като съгласно утвърденото споразумение молителят запазил фамилното си име Д., въпреки че бил известен в обществото с фамилното си име от преди брака - А.. Сочи, че настоящото фамилно име му създава неудобства, поради което моли да бъде допусната исканата промяна и възстанови фамилното си име от преди брака. В съдебно заседание се явява лично и чрез пълномощника си адвокат И.К. *** поддържа молбата си излага подробни съображения.

 Община  Цар Калоян не депозира отговор. В съдебно заседание при редовност в призоваването не изпраща представител и не взема становище.

РРП не депозира отговор. В съдебно заседание при редовност в призоваването не изпраща представител и не взема становище.

Съдът, след съвкупна преценка на събраните по делото доказателства и по вътрешно убеждение, по реда на чл.235 от ГПК, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

До сключването на граждански брак на 30.05.2007г., фамилното име на молителя било А.. След сключването на гр. брак, молителят приел фамилното име на своя съпруг З. М. Д.и от тогава фамилното му име е Д.. С решение № 31 от 02.04.2012г. по бр.д. № 26 по описа за 2012г. на Районен съд – Разград, в сила от 02.04.2012г., бракът между страните бил прекратен по взаимно съгласие, като съгласно утвърденото споразумение молителят запазил фамилното си име Д.. Въпреки промяната във фамилното й име, молителят останал известен в обществото с фамилното име от преди брака – А.. Горната фактическа обстановка е безспорна, а и се установява от събрания по делото доказателствен материал.

Предвид така установеното от фактическа страна, съдът формулира следните изводи от правна страна:

Името е един от основните и трайни индивидуализиращи белези на всяко физическо лице. Гаранция за обществените и лични интереси е промяна на името да се извършва само по съдебен ред и само при наличие на определени в закона предпоставки. С разпоредбата на чл. 19, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация /ЗГР/, са предвидени общи предпоставки, при наличие на които законодателят е уредил възможността съдът да допуска промяна на елементите на името – собствено, бащино или фамилно, а именно: когато името или отделен негов елемент е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това. В закона не е дадено определение кои обстоятелства са важни по смисъла на чл. 19, ал. 1 ЗГР. Обстоятелствата следва да са с обективен характер, а доколко са важни законодателят е предоставил преценката на съда с оглед особеностите на всеки конкретен случай. Изхождайки от основните принципи на гражданското общество и обществения морал важни обстоятелства по смисъла на чл. 19 ЗГР ще са такива обстоятелства, които са направили лично или обществено неудобно и неподходящо за молителя носенето на име, за което се иска да бъде променено.

Конкретният случай не е такъв.

Вярно е, че в обществото молителят е известен с фамилното си име от преди брака – А.. Обстоятелството - придобиване на известност е основание за добавяне на псевдоним към фамилното име на лицето на основание чл. 14, ал. 4 ЗГР и с това се изчерпва правното значение на соченото обстоятелство.  Така и Решение № 582 от 30.09.2010 г. по гр. дело № 1197/2009 г. на ІІІ г.о. ВКС.

При образуването на фамилното име на молителя са спазени правилата на чл. 14 от ЗГР и към настоящия момент са съответни на законоустановените правила.

Молбата за промяна на името се явява допустима, но неоснователна и   недоказана и като такава не следва да бъде уважена, на основание чл. 19, ал. 1, предл. последно от ЗГР.

Мотивиран от така изложените съображения, съдът,

 

Р Е Ш И :

 

ОТХВЪРЛЯ МОЛБАТА Ф.Х.Д., ЕГН **********, с постоянен адрес ***, с която моли съдът да допусне промяна във фамилното й име от Д. на А..

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Разградски окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

   

 

                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: