Р Е Ш Е Н И Е

№ІІ-381/16.01.2014 г.,гр.Разград

 

В   И М Е Т О     Н А     Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД-РАЗГРАД

на шестнадесети декември, две хиляди и тринадесета година ,

в публично заседание , в следния състав :              

 

 

                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ :МАРГАРИТА НОВАКОВА

 

 

секретар : Г.А.

прокурор :

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 2031 по описа за 2012г.

за да се произнесе взе пред вид следното:

 

            Делбено производство във фазата на извършването й.

            До делба е допуснат недвижим имот-дворно място от 800 кв.метра, заедно с построените в него: масивна жилищна сграда на два етажа, масивна пристройка към нея и масивен гараж, находящо се в с.Д., община Р.. Частите на съделителите са: 2/6 ид.части за ищцата Г.; 2/6 ид.части за първия ответник-М. и 2/6 ид.части за М. и съпругата му Ф. в режим на СИО.

            С писмена молба депозирана в първото по делото заседание след допускане на делбата съделителят М.М. е направил искане за възлагане на делбения имот на основание чл.349 ал.2 от ГПК. Видно от показанията на разпитаните по делото свидетели, обаче, той и съпругата му Ф. *** и друго жилище и макар да е полагал грижи за баща си М.Т., не е живял в делбеното жилище при откриване на наследството.

            При това положение, явно е, че в случая не са налице предпоставките на чл.349 ал.2 от ГПК и съделителят М.М. няма право да иска възлагане на делбения имот.

            Съгласно заключението на вещите лица по назначената съдебно-техническа експертиза имота е реално неподеляем, за това делбата следва да се извърши на основание чл.348 от ГПК, чрез изнасяне на имота на публична продан.

            Видно от заключението на трите вещи лица, пазарната цена на имота е 23 000 лева, като в тази цена влиза и стойността на трайните насаждения в имота оценени за 1040 лева. Получените от проданта суми следва да се разпределят между тримата съделители съобразно дяловете им.

            Никой от съделителите не е поискал разноски по делото и такива не следва да се присъждат, но всеки от тях следва да заплати на районен съд-гр.Разград по 4% държавна такса, изчислена върху стойността на дела им.

По изложените съображения съдът

 

                                                 Р  Е  Ш  И  :

 

ИЗНАСЯ НА ПУБЛИЧНА ПРОДАН следния недвижим имот:

ПОЗЕМЛЕН ИМОТ-дворно място от 800 кв.метра, находящо се в с.Д., община Р., съставляващо парцел №VІІІ-646 в кв.45 по плана на селото при граници: североизток-имот №VІ-647, северозапад-имот №ІХ-649, югозапад-улица и югоизток-имот №VІІ-646, ЗАЕДО с построените в него двуетажна жилищна сграда със застроена площ от 120 кв.метра; масивна пристройка към жилищната сграда от 30 кв.метра и масивен гараж/второстепенна сграда/ от 20 кв.метра, при първоначална цена 23 000 лева/двадесет и три хиляди лева/, като получените от проданта суми се разпределят както следва: на Г.М.Т. с ЕГН-********** *** се дадат 2/6 идеални части, на М.М.М. с ЕГН-********** *** се дадат 2/6 идеални части, а на М.М.М. и Ф.Х.М. с ЕГН-********** се дадат общо 2/6 идеални части.

ОСЪЖДА Г.М.Т. с ЕГНІ********** ***, М.М.М. с ЕГН-********** и Ф.Х.М. с ЕГН-**********,*** заплатят на районен съд-Разград: първата-306,67 лева, втория-306,67 лева , а втория и третата общо-306,67 лева държавна такса.

Решението може да се обжалва пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Р Е Ш Е Н И Е

№ІІІ-381/16.01.2014 г.,гр.Разград

 

В   И М Е Т О     Н А     Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД-РАЗГРАД

на шестнадесети декември, две хиляди и тринадесета година ,

в публично заседание , в следния състав :              

 

 

                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ :МАРГАРИТА НОВАКОВА

 

 

секретар : Г.А.

прокурор :

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело №2031 по описа за 2012 г.

за да се произнесе взе пред вид следното:

 

            Производството е по чл.346 от ГПК.

            В първото по делото заседание, след допускане на делбата, съделитителят М.М.М., първи ответник по исковата молба, е предявил иск по сметки в размер на 2 100 лева против Г.М.Т., представляващи припадащата се на дела й стойност на извършени от него подобрения в делбения имот, изброени в депозираната писмена молба-л.51 от делото.

            Ответницата оспорва иска, настоява за отхвърлянето му. Твърди, че всички подобрения в имота са извършени преживе от баща им М.М.Т..

            Съдът прецени събраните по делото доказателства и прие за установено следното: Видно от показанията на разпитаните по делото свидетели, сочени от ищеца-св.Х. Г. и св.В. Осм., в допуснатия до делба недвижим имот ищецът, след смъртта на баща си, е извършил: бетонна настилка- пътека от пътната врата до къщата; полагане на подова настилка и ламинат в две стаи на първи и втори етаж; настилка от терикота; поставил е врата РVC; извършил цялостна шпакловка и боядисване с латекс; направил е баня и тоалетна на първи етаж и дворна чешма. Съдът не кредитира показанията на св.М.  Т. и св.Ч. Т., първият от които заявява, че не е ходил в имота след смъртта на „дядо М. и не може да каже дали в имота е правено нещо след неговата смърт”, а втория е виждал имота „само отвън и вътре не съм влизал защото нямам ключ”. От друга страна и двамата свидетели не живеят в селото и са ходели в с.Д. само на гости. 

             Съгласно заключението на трите вещи лица, което като неоспорено от никой от съделителите съдът възприема изцяло, строителната стойност на извършените подобрения е в общ размер от 4 473 лева, като вследствие на извършването им те са увеличили стойността на имота с 3 470 лева.

            Въз основа на изложеното съдът намира от правна страна следното: Предявеният иск по сметки е частично основателен. Видно е от заключението на вещите лица, че увеличената стойност на имота, в резултат на извършените подобрения е по-малка по размер от тяхната строителна стойност т.е. от разноските за извършването им, заради което съдът счита за безпредметно анализиране до колко ищецът по иска по сметки е бил добросъвестен или недобросъвестен подобрител по смисъла на чл.72 и чл.74 от ЗС.              Увеличената стойност на имота, вследствие на извършените от ищеца подобрения е с 3 470 лева. Съгласно чл.30 ал.3 от ЗС всеки съсобственик участва в ползите и тежестите на общата вещ съразмерно с частта си, следователно ответницата по настоящия иск следва да поеме от стойността на извършените подобрения 2/6 части т.е.-1 157 лева.

             Следващата се държавна такса относно уважената част от иска по сметки се дължи от ответницата и тя е в размер на 46,27 лева, а относно отхвърлената- от ищеца и тя е в размер на 37,72 лева.

            По изложените съображения съдът

 

                                               Р  Е  Ш  И    :

 

            ОСЪЖДА Г.М.Т. с ЕГН-********** *** да заплати на М.М.М. с ЕГН-********** *** сумата от 1 157 лева/хиляда сто петдесет и седем лева/, представляваща припадащата се част от извършените  подобрения в делбения имот в с.Д., община Ра.

            ОТХВЪРЛЯ иска като неоснователен и доказан до първоначално претендирания размер от 2 100 лева.

            ОСЪЖДА Г.М.Т. с ЕГН-********** *** да заплати на районен съд-гр.Разград  46,27 лева държавна такса изчислена върху уважената част от иска, а М.М.М. с ЕГН-********** *** да заплати на районен съд-гр.Разград 37,72 лева държавна такса, изчислена върху отхвърлената част на иска.

            Решението може да се обжалва пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: