РЕШЕНИЕ

 

31                                    28.02.2014г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на двадесет и осми януари                               две хиляди и четиринадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Г.М.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд № 821 по описа за 2014г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от Д.С.И. ***, срещу Наказателно постановление  17-033 /31.07.2013г. на Началник –сектор в териториален сектор “Рибарство и контрол –Североизточна България”, Главна Дирекция “Рибарство и контрол” в Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, с което на жалбоподателя е наложено административно наказание глоба в размер на 1000  лв за нарушение на чл.35, ал.1,т.7   от Закона за рибарството и аквакултурите и на основание чл. 73  от същия закон. На основание чл.90, ал.1 от ЗРА в полза на държавата са отнети 4 бр. парашути.

В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се моли същото да бъде  изцяло отменено.

В съдебното заседание  жалбоподателят поддържа жалбата си лично и чрез повереника си.

За наказващият орган не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Съдът намира, че в случая срока за подаване на жалбата е спазен – на представената обратна разписка за връчване на наказателното постановление е посочено, че пратката не е потърсена, но няма данни на жалбоподателя да е връчено някакво съобщение за самата пратка, за да се приеме, че е следвало да я потърси. Поради това и съдът приема, че връчването в случая не е било надлежно и срокът за обжалване на жалбоподателят не е бил изтекъл към момента на подаване на жалбата. Разгледана по същество, Жалбата се явява неоснователна.

С обжалваното Наказателно постановление №17-033 /31.07.2013г. на Началник –сектор в териториален сектор “Рибарство и контрол –Североизточна България”, Главна Дирекция “Рибарство и контрол” в Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури на жалбоподателя Д.И. е наложено административно наказание глоба в размер на 1000  лв за нарушение на чл.35, ал.1,т.7   от Закона за рибарството и аквакултурите и на основание чл. 73  от същия закон.  На основание чл.90, ал.1 от ЗРА в полза на държавата са отнети 4 бр. парашути. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №0014426/03.07.2013г., съставен на жалбоподателя от старши инспектор към наказващия орган. В наказателното постановление обстоятелствата по акта са отразени по следния начин: «На 03.07.2013г. около 20,50 часа, при проверка, извършена от контролните органи на ИАРА в акваторията на яз. «Бели Лом» в землището на с. Бели Лом, се установи, че лицето Д.С.И.  извършва риболов във водите на яз. «Бели Лом» с четири броя въдици с монтирани на тях мрежени риболовни уреди – парашути.  Риболовните уреди били в работно положение, потопени във водите на язовира. В момента на проверката имало уловени – 10 бр. езерен рак и 6 бр. червеноперка. Прието е, че така е нарушен чл.35, ал.1 т.7,  от Закона за рибарството и аквакултурите, поради което и жалбоподателят е наказан на основание чл.73 от същия закон.

Пред РРС е  разпитан като свидетел  актосъставителя Д. Д. / ст. инспектор към наказващия орган/. От показанията на същия се установява, че на процесната дата /03.07.2013г./ жалбоподателят е заловен от служители на териториалния сектор «Рибарство и контрол», около 20,50 часа и служителите установили, че жалбоподателят извършва  лов на водни организми  с въдици на които били закрепени «парашути» - малка мрежа с тежест, която след хвърляне във водата се разтваря. Жалбоподателят бил с други лица, които също извършвали лов на организми с други уреди. Самият жалбоподател обяснил, че четирите въдици с парашути били негови.  Същите били потопени във водата и след като ги извадили установили, че в тях са уловени 10 бр. езерен рак и 6 бр. червеноперка. Съдът изцяло кредитира показанията на актосъставителя, който очевидно добросъвестно пресъздава това което е възприел. Поради изложеното фактическите обстоятелства отразени в акта и НП се приемат за доказани.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  При издаване на Акта за установяване на административното нарушение и наказателното постановление, ангажиращо наказателната отговорност на жалбоподателя са спазени законовите изисквания – същите са издадени от компетентни органи в рамките на законовите им правомощия и при спазване на установената процедура. Действително в НП е посочено, че жалбоподателят е наказан на основание чл.73 от ЗРА. Същият текст има две алинеи, а наказващият орган не е посочил по коя от тях санкционира жалбоподателя. В случая обаче е ясно, че се има предвид първата алинея, която се отнася за нарушители физически лица и наказанието е определено в посочените в тази алинея рамки. Втората алинея се отнася за юридически лица и е ясно, че наказващият орган не се е ръководил от нея. Затова и съдът намира, че посочената непрецизност при квалификацията не се явява съществено нарушение на процесуалните правила и не налага отмяна на наказателното постановление. По никакъв начин правата на жалбоподателя не са засегнати и той е бил наясно какво му се вменява. Съдът приема, че от обективна и субективна страна жалбоподателят е осъществил състава на вмененото му нарушение. Жалбоподателят е извършвал лов на водни организми с маломерни мрежени уреди «парашути», които бил потопил във водите на язовира с цел улов.  Били са  уловени водни животни. Чл.35, ал.1, т.7 от ЗРА забранява ловът с такива уреди, каквито жалбоподателят е използвал. Съставът е формален и в случая е без значение, дали са настъпили вреди. Жалбоподателят е действал умишлено – очевидно целенасочено. При това правилно е санкциониран на основание чл.73 от ЗРА, като за съда е ясно че санкцията е наложена по първата алинея на същия текст, макар и поради пропуск това да не е изписано. В случая не е налице маловажен случай – нарушения от посочения вид са особено тежки именно с оглед начина на извършването им – със забранени уреди, които изцяло променят характера на риболова. Поради това настоящият състав счита, че не е приложима разпоредбата на чл.28 от ЗАНН. Наложената на жалбоподателя глоба е в минималния законов размер, поради което и не може да се поставя въпрос за корекция на наказанието.

Поради изложените съображения съдът намира, че наказателното постановление следва да бъде изцяло потвърдено, тъй като е законосъобразно.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА  Наказателно постановление  17-033 /31.07.2013г. на Началник –сектор в териториален сектор “Рибарство и контрол –Североизточна България”, Главна Дирекция “Рибарство и контрол” в Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури на жалбоподателя Д.И. е наложено административно наказание глоба в размер на 1000  лв за нарушение на чл.35, ал.1,т.7   от Закона за рибарството и аквакултурите и на основание чл. 73  от същия закон, а на основание чл.90, ал.1 от ЗРА в полза на държавата са отнети 4 бр. парашути.

 Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: