Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                   11                                         17.02.2014 година                                 град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

На шестнадесети януари                                   две хиляди  и четиринадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Константин Косев

Секретар: Г.А.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

НАХДело                                         876                                          по описа за  2013 г.

 

      За да се произнесе, съдът съобрази следното:

      Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Постъпила е жалба от “Българска Телекомуникационна компания” ЕАД, гр. С. против  Наказателно постановление  *** от *** г., издадено от Председателя на Комисията за регулиране на съобщенията – С., с което на "Българска телекомуникационна компания" /БТК/ АД, на основание чл. 326а, ал. 1 във връзка с във връзка с чл.336 от Закона за електронните съобщения,  във връзка с чл. 31, ал. 1 от Функционалните спецификации за осъществяване на преносимост на национално значими номера при промяна на доставчика на обществена мобилна телефонна услуга /ФС/, е наложена имуществена санкция в размер на 60 000 лева. В жалбата се излагат доводи за незаконосъобразност на наказателното постановление и се моли да бъде изцяло отменено.                

В съдебно заседание представителят на жалбоподателя поддържа жалбата.

За наказващия орган Комисията за регулиране на съобщенията – С. не се явява представител. В писмено становище сочат доводи за неоснователност на жалбата.

За РРП не се явява представител.

 Като подадена в срок против акт подлежащ на съдебен контрол, жалбата е допустима.  Разгледана по същество същата е частично основателна досежно размера на наложеното наказание и неоснователна в останалата част.

С обжалваното Наказателно постановление *** от *** г., издадено от Председателя на Комисията за регулиране на съобщенията – С. на "Българска телекомуникационна компания" /БТК/ АД, на основание чл. 326а, ал. 1 във връзка с във връзка с чл.336 от Закона за електронните съобщения,  във връзка с чл. 31, ал. 1 от Функционалните спецификации за осъществяване на преносимост на национално значими номера при промяна на доставчика на обществена мобилна телефонна услуга /ФС/, е наложена имуществена санкция в размер на 60 000 лева. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение № ***г. съставен от гл. инспектор в Главна Дирекция «Контрол на съобщенията» на КРС. В акта и НП се сочи от фактическа страна, че на *** г., в гр. Р.д лицето Ю. М. Й., абонат на мобилен телефонен номер ***,  предоставен му от "БТК" АД, е подал в магазин на “Мобилтел” ЕАД / “БОБ”, находящ се  в гр. Разград, бул. А. В. *** заявление с № *** за пренасяне на използвания от него телефонен номер; На *** г. приемащият доставчик “Мобилтел” ЕАД е изпратил посоченото заявление за пренасяне до даряващия доставчик “Българска Телекомуникационна компания” ЕАД, касаещо горепосочения номер. Същото заявление е било надлежно получено от "БТК" АД на *** г. На *** г. "БТК" АД е уведомило “Мобилтел” ЕАД, че отказва преносимост на заявения за пренасяне номер.  Като причина за отказа е бил посочен код “0007” – данните на абоната са непълни или неточни. Наказващият орган е приел, че по отношение на заявения за пренасяне номер не са били налице основанията за отказ, посочени в чл. 30, ал. 1  от ФС, и "БТК" ЕАД е било длъжно да осъществи процеса по пренасяне на номера съобразно определеното във ФС /чл.31/. Прието е, че санкционираното лице е нарушило чл.326а от ЗЕС във връзка с чл.31, ал.1 от ФС.

Пред РРС е разпитан като свидетел актосъставителя З. К., който потвърждава обстоятелствата отразени в акта и НП. Сочи, че жалбоподателят извършил пренос на номера един месец по късно, а трябвало да бъде осэществен в 7-дневен срок. От приложената документация става ясно, че проверката била извършена по повод жалба на абоната подадена на *** г. /посочена в акта и приложения констативнен протокол. Представено е копие от заявлението на абоната Ю. Й. за пренос на номера /л.27-29/, от която е видно, че същото заявление съдържа трите имена на абоната физическо лице, ЕГН и адрес. Установено е, че преноса на номера е извършен от жалбоподателя едва на *** г. – т.е в деня в който е постъпила жалбата до наказващия орган. Това обстоятелство не е спорно. Не е спорно и  обстоятелството, че преди това жалбоподателят е отказал да извърши пренос на номера, чрез посочения код. С оглед всички доказателства съдът приема за доказани обстоятелствата отразени в акта и НП.

Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното: Съдът намира, че  АУАН и НП са издадени в съответствие със законовите изисквания. Не се споделят доводите, че не е спазен срока за съставяне на акта по чл. 34, ал. 1 от ЗАНН. Видно от данните по делото актът е съставен в срок, който не надхвърля три месеца /законовия срок/ от подаване на жалбата на абоната, а и сама по себе си жалбата не означава и конкретно узнаване на това кой е нарушителя, тъй като извършената проверка е последваща. Така или иначе законовият срок не е нарушен, дори да се отчита от деня на подаването на жалбата – очевидно не може да се приеме, че наказващият орган е могъл да установи нарушителя преди този момент. Наказателното постановление е издадено в срока по чл. 34, ал. 3 ЗАНН. Съдът намира, че наказаното юридическо лице е осъществило вмененото му нарушение. В случая не са били налице основания за отказ, предвидени в чл. 31, ал. 1 от ФС /конкретно по т.7 от цитираната алинея/. Няма как да се приеме, че данните за абоната в подаденото заявление са непълни. За идентификацията на едно физическо лице е достатъчно да се посочат трите му имена, единен граждански номер и адрес, които в настоящия случай са посочени в подаденото заявление за пренос на използвания от абоната телефонен номер -  § 1, т. 83 от ДР на ЗЕС. След като заявлението е съдържало тези данни за абоната, не е било налице предвиденото в чл. 31, ал. 1, т. 7 от ФС основание за отказ за преносимост на номер. При това "БТК" АД, като даряващ доставчик е следвало да осъществи процеса по пренасяне на телефонния номер, съгласно определеното в тези ФС, а именно в срок до 7 работни дни, считано от подаването на заявлението при приемащия доставчик /чл.31, ал.1 от ФС/. С направения отказ за пренос, "БТК" АД не е осигурило възможност на абоната да запази географския си номер при промяна на доставчика и основателно "БТК" АД е наказан по реда на чл.326а от ЗЕС. Фактът на извършеното нарушение не се дерогира от това, че впоследствие, вече в деня на подаване на жалбата от абоната, е бил извършен съответния пренос – към този момент нарушението е било вече факт, тъй като преносът не е извършен в определения като задължителен срок. Съдът обаче намира, че наложеното на жалбоподателя наказание е завишено и като се има предвид конкретната тежест на нарушението намира, че справедливият размер на санкцията следва да бъде 35 000 лв. В този смисъл наложеното наказание следва да бъде изменено като размерът му следва да бъде намален в посочения смисъл. В останалата част наказателното постановление следва да бъде потвърдено.

 Воден от изложеното Съдът

                                                 

                                 Р     Е     Ш     И :

           

               ИЗМЕНЯ Наказателно постановление № *** от *** г., издадено от Председателя на Комисията за регулиране на съобщенията – С., с което  на "Българска телекомуникационна компания"  АД на основание чл. 326а, ал. 1 във връзка с във връзка с чл. 336 от Закона за електронните съобщения,  във връзка с чл. 31, ал. 1 от Функционалните спецификации за осъществяване на преносимост на национално значими номера при промяна на доставчика на обществена мобилна телефонна услуга е наложена имуществена санкция в размер на 60 000, като НАМАЛЯВА размера на наложената имуществена санкция от 60000 лв. на 35000 лв. /тридесет и пет хиляди лева/.            

              ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № *** от *** г., издадено от Председателя на Комисията за регулиране на съобщенията – С. в останалата му част.

             Решението подлежи на касационно обжалване пред Разградски Административен съд в 14 - дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                      

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: