Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                   10                                         10.02.2014 година                                 град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

На шестнадесети януари                                   две хиляди  и четиринадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Константин Косев

Секретар: Г.А.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

НАХДело                                         887                                          по описа за  2013 г.

 

            За да се произнесе, съдът съобрази следното:

             Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Постъпила е жалба от С.И.С. ***, против наказателно постановление № 181/13 от 07.11.2013 г.  на Началник РУП – Лозница към ОДМВР Разград, с което за нарушение на чл.174, ал.3 от ЗДвП на основание същия текст му е наложено наказание глоба в размер на 2000 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца и на основание Наредба №Із-2539 на МВР са му отнети общо 12 контролни точки. Моли наказателното постановление да бъде отменено като незаконосъобразно.  

           В съдебното заседание на РРС жалбоподателят поддържа жалбата лично и чрез защитника си.

            За наказващия орган не се явява представител.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

                Като подадена против акт подлежащ на съдебен контрол, жалбата е допустима.  Разгледана по същество същата е неоснователна.

                                       С обжалваното Наказателно постановление № 181/13 от 07.11.2013 г.  на Началник РУП – Лозница към ОДМВР Разград за нарушение на чл.174, ал.3 от ЗДвП на основание същия текст на жалбоподателя  С.И.С. *** е наложено административно наказание глоба в размер на 2000 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца и на основание Наредба №Із-2539 на МВР са му отнети общо 12 контролни точки.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №181/27.10.2013г. съставен от мл. автоконтрольор към РУП гр. Лозница. В акта и НП се сочи, че на 27.10.2013г. около 10 ч. в гр. Лозница по ул. Васил Левски пред РУП в посока към ул. Христо Ботев жалбоподателят е управлявал товарен автомобил «Мерцедес Бенц» 208 с рег. №****, собственост на Ю. А. Р. от гр. Лозница, като бил във видимо нетрезво сътояние – лъхал на алкохол, говорел заваляно, залитал при движение пеша, като при извършената проверка е отказал да му бъде направена проверка с техническо средство, за установяване употребата на алкохол. Издаден му бил талон за медицинско изследване.

Пред РРС е разпитан като свидетел актосъставителят С.Ц.. Същият потвърждава, че жалбоподателят, в качеството си на водач на автомобил е отказал да бъде тестван за алкохол с техническо средство Алкотест Дрегер. Този свидетел сочи, че спрял първоначално водача на място различно от посоченото в акта и понеже му направило впечатление, че водачът е във видимо нетрезво състояние го поканил да отиде в РУП за да бъде тестван за употреба на алкохол. Жалбоподателят последвал полицейския служител с автомобила си до полицейското управление, където актосъставителят влязъл и се върнал с техническо средство  Алкотест Дрегер 7510 за да изпробва водача. Последният отказал да бъде изпробван – заявил, че няма да духне в уреда. След това му бил издаден талон за медицинско изследване. Разпитани са и свидетелите С. П. и М. Р. /тя му предоставила процесния автомобил на жалбоподателя/, които сочат, че видели жалбоподателя непосредствено преди да бъде проверен от полицейския служител и твърдят, че изобщо не изглеждало жалбоподателят да е употребил алкохол. Последният впоследствие не им е обяснявал, че са искали да го изпробват за алкохол.

С оглед данните изнесени от свидетелите и като отчита доказателствената сила на акта по силата чл.189, ал.2 от ЗДвП съдът намира, че обстоятелствата са се развили по начина описан в акта и НП. Основателно в акта и НП е посочено не мястото, където жалбоподателят е спрян първоначално, а мястото където е направен опит да бъде тестван за употреба на алкохол. От формална страна това е мястото на нарушението – там жалбоподателят е спрял автомобилът си за да бъде тестван и именно там е извършил отказ за това.  Фактът дали действително е бил употребил алкохол или не  в случая не е съставомерен. Същественият факт е този, че жалбоподателят е отказал да бъде тестван за такава употреба, а този именно факт съдът намира, че е доказан по несъмнен начин. В този смисъл показанията на актосъставителя не оставят съмнение и няма данни, които да ги опровергават. Това, че актосъставителят е поканил жалбоподателят да  дойде  до управлението за да бъде тестван за употреба на алкохол не променя нещата. Жалбоподателят така или иначе е управлявал автомобила си и то до мястото посочено в акта и НП,  и там именно е отказал да бъде тестван за употреба на алкохол. Както се каза в случая съставомерният факт е именно този отказ, а не дали жалбоподателят действително е управлявал МПС след употреба на алкохол.  

                 Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното: Съдът намира, че  АУАН и НП покриват нормативните изисквания  и не страдат от пороци, които да  са от такова естество, че да се приемат за съществени. Като порок на НП може да се посочи  допуснатата непрецизност при отразяване на наказващия орган – посочено е “Началник РУП към ОДМВР Разград”. В тази част не е посочено кое е полицейското управление. В заглавната част на наказателното постановление обаче е посочено пред датата на съставяне, като място на съставяне “Лозница”. При това не остава съмнение, че се визира именно РУП – Лозница. Затова и съдът намира, че допусната непрецизност не налага отмяна на НП. Вмененото на жалбоподателя нарушение се доказва. Същият е отказал да бъде тестван за употреба на алкохол с техническо средство, както сочи актосъставителя и сам по себе си този отказ е съставомерен. Деянието е съставомерно и дори и жалбоподателят впоследствие да се беше явил за медицинско изследване. Водачът на МПС  не може да откаже да бъде тестван с техническо средство. В този смисъл разпоредбата на чл.174, ал.3 от ЗДвП наказва алтернативно отказите за тестване с техническо средство или за медицинско изследване. Това означава, че сам по себе си отказът за изпробване с уред е съставомерен, без значение дали жалбоподателят действително е бил съгласен на медицинско изследване. При това жалбоподателят е извършил това нарушение умишлено. Наложените му наказания са в рамките на абсолютно определения законов размер от 2000 лв глоба и 24 месеца лишаване от право да управлява МПС, поради което не могат да се намаляват.

        С оглед всичко изложено съдът намира, че наказателното постановление е законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

                                Воден от изложеното Съдът

                                                    Р     Е     Ш     И :

           ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 181/13 от 07.11.2013 г.  на Началник РУП – Лозница към ОДМВР Разград, с което  за нарушение на чл.174, ал.3 от ЗДвП на основание същия текст на жалбоподателя  С.И.С. *** е наложено административно наказание глоба в размер на 2000 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца и на основание Наредба №Із-2539 на МВР са му отнети общо 12 контролни точки.            

                       Решението подлежи на касационно обжалване пред Разградски Административен съд в 14 - дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                      

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: