РЕШЕНИЕ

 

37,  17.02.2014г.,  град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На двадесет и осми Януари 2014 година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                     Председател: Н. Борисов  

Секретар: П.Т.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 946 по описа за 2013г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Д.И.Д. ЕГН ********** ***« **** против НП № 570/19.09.2013г. на ВНД Началник на сектор « ПП « към ОДМВР – Разград, с което на жалбопадателя за нарушение на чл. 5, ал.3, т.1,пр. 1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 800,00лв., и лишаване от право да управлява МПС за срок от 10месеца,  на основание чл.174, ал.1 от ЗДвП.

В жалбата се иска от съда да намали така определеното наказание « Глоба « към минималния предвиден в закона размер. По същество не се оспорват фактите изложени в АУАН, респективно в НП.

В съдебното заседание, жалбоподателят се явява лично, поддържа искането си за намаляване размера на наложеното наказание, не оспорва фактическата обстановка описана в АУАН, НП, не желае да се събират доказателства за това.

Административнонаказващия орган при редовно призоваване не изпраща процесуален представител.

За РРП не се явява представител.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното: На 10.09.2013г. около 02,30ч.  в с. Дряновец, обл. Разград, по ул. „ Кирил и Методий „, пред дом № 15, свидетелите Р.Е. и Н.М. и двамата служители в Сектор ПП при ОДМВР – Разград, спрели за проверка мотопед „ Кавада 50 КЗ” с рег. № ***, собственост на  Др. И. Б. от гр. Сеново. Мотопеда бил управляван от жалбоподателя. При извършена проверка за употреба на алкохол с техн. средство „ Алкотест Дрегер 7510” с № ARDN – 0060, ел. скала на същия отчела наличие на 0,91 промила алкохол в издишания от жалбоподателя въздух. На същия бил издаден талон за медицинско изследване № 0347977, на който жалбоподателят собственоръчно написал, че отказва да даде кръв. За констатираното нарушение св. Р. Е. съставил на водача АУАН бл. № 908238, в който описал нарушението, квалифицирал го като такова по чл. 5, ал.3, т.1 от ЗДвП, връчил го срещу подпис, като в графа възражения, жалбоподателят отбелязал „ ... нямам... „.

На база съставеният АУАН на 19.09.2013г. ВНД Началник на сектор « ПП « към ОДМВР – Разград издал и процесното НП, в което по идентичен с АУАН начин описал нарушението, също го квалифицирал като такова по чл. 5, ал.3, т.1, пр.1 от ЗДвП и наложил административно наказание « Глоба « в размер на 800,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 10 месеца  на основание чл.174, ал.1 от ЗДвП. НП редовно връчено на жалбоподателя на 08.12.2013г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на 10.12.2013г.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

Разгледана по същество същата е основателна.

Наказателното постановление, както и Актът за установяване на извършеното от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано,  като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочена е конкретната законова разпоредба, нарушена с това деяние и съответната норма, въз основа на която следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя. От изложеното, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират административното нарушение, вменено във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна.

Фактическите констатации описани в АУАН, респективно в обжалваното НП, не се оспорват от жалбоподателя, а същите са подкрепени от доказатествения материал по делото.

Наказанието наложено на жалбоподателя обаче съдът намира за несъразмерно завишено. Видно от приложената справка за нарушител за региона се установява, че до момента жалбоподателят няма регистрирани нарушения по ЗДвП, за които да са му налагани адм. наказания. От друга страна същият е безработен и е на издръжка на възрастни хора пенсионери. От изложеното, съдът намира, че наказанието „ Глоба „ следва да бъде определено към минималния посочен в закона размер – 500,00лв., като същото се явява справедливо, съобразено с личността на жалбоподателя и характера на нарушението. Съдът намира наказанието „ Лишаване от право да управлява МПС „ за 10 месеца за правилно и справдливо, с оглед високата концентрация /почти на границата, характеризираща деянието като престъпление/ на алкохол в кръвта на жалбоподателя.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                 Р  Е  Ш  И :

 

    ИЗМЕНЯВА  НП № 570/19.09.2013г. на ВНД Началник на сектор « ПП « към ОДМВР – Разград, в частта, с която на Д.И.Д. ЕГН ********** ***« **** за нарушение на чл. 25, ал.3, т.1, пр.1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 800,00лв.,  на основание чл.179, ал.2, пр.2 от ЗДвП, като я намалява на 500, 00лв.

    ПОТВЪРЖДАВА НП № 570/19.09.2013г. на ВНД Началник на сектор « ПП « към ОДМВР – Разград в останалата част, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: