Р Е Ш Е Н И Е

 

                                             2014 година                                   град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                    наказателен състав

На единадесети  февруари                                                              2014 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                              

Секретар: Г.А.

Прокурор: ИВА РАНГЕЛОВА

Като разгледа докладваното от съдията

АН дело   29  по описа за 2014 година

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРИЗНАВА обвиняемият А.Б.А., роден на ***  г. в гр. К., живущ ***, български гражданин, със средно образование, женен, безработен, неосъждан /реабилитиран/, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че на 10.10.2013 г.  в гр. Разград, без надлежно разрешително е държал високорисково наркотично вещество – коноп /марихуана/ с нетно тегло 11,2298 грама с процентно съдържание на активния, наркотично действащ компонент – тетрахидроканабинол  5 теглови %, на стойност 67,38 лева, тъй като съгласно Приложение № 1 към чл. 1, т. 1 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, които са под контрола на Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, конопът /марихуана/ е включен в Списък 1 на “Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве,  поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина”, като случаят е маловажен – престъпление по чл. 354а, ал. 5 във вр. с ал. 3, пр. 2, т. 1 пр. 1 от НК, поради което и на основание чл. 78а от НК ГО ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност и му налага АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ ГЛОБА в РАЗМЕР на  1000  (хиляда) лева.

  ОСЪЖДА обвиняемият А.Б.А., ЕГН ********** да заплати по сметка на Държавния бюджет сумата 91,90   лева, представляваща разноски на досъдебното производство.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 354а, ал. 6 във вр. с чл. 53, ал. 1, б. „б”  от НК веществените доказателства – 11,2298 грама коноп /марихуана/ с процентно съдържание на активния, наркотично действащ компонент – тетрахидроканабинол  5 теглови % се ОТНЕМАТ в полза на Държавата, като след влизане в сила на решението същите да бъдат унищожени по надлежния ред.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред РОС.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: