Мотиви към Присъда №85/27.02.2014г., постановена по НОХД №16/2014г. по описа на Разградския районен съд .

                Разградска районна прокуратура  е повдигнала обвинение срещу А.М.Д. ***  за това, че за времето от месец март 2013г. до месец октомври 2013г., след като е осъден с Решение №98/03.12.2012г. по бр.д №48/12г. по описа на РРС, влязло в сила  на 25.01.2013г. да издържа свой низходящ – малолетното си дете Е. А. Д., родена на ***г., съзнателно не е изпълнил това си задължение в размер на повече от две месечни вноски, а именно в размер на 8 месечни вноски на обща стойност 960 лв - престъпление по чл.183, ал.1 от НК.

В заседанието пред РРС представителят на РРП подържа обвинението.

Подсъдимият дава обяснения в които заявява, че се признава за виновен. Твърди, че заплатата му била запорирана и не знаел защо не са изплащани дължимите вноски от запориранато му заплата.

Разградският районен съд, след преценка на доводите на страните и  събраните по делото доказателства, констатира от фактическа страна следното:

Подсъдимият А.М.Д.  е роден на ***г***. Същият е със средно  образование, разведен, не е осъждан.

Подсъдимият и св. О. са бивши съпрузи. Двамата са родители на малолетното дете Е. Д.  - родена на ***г. С Решение  №98/03.12.2012г. по бр. дело №48/12г. по описа на РРС, влязло в сила  на 25.01.2013г., е прекратен бракът между подсъдимият и св. О., като подсъдимият е осъден   да издържа детето Е. Д., като следвало да й заплаща месечна издръжка в размер на 120 лв, чрез майката, считано от 11.05.2011г. От момента на влизане на решението в сила подсъдимият не заплащал издръжка за детето си. Въпреки, че работел като машинен оператор към фирма “М” ООД- гр. София, с основна заплата 410 лв. По молба на св. О. било образувано изпълнително дело №20/2013г. срещу подсъдимия Д. и върху трудовото възнаграждение на последния бил наложен запор, но по банковата сметка на св. О. постъпило само едно плащане в размер на 180 лв, покриващо по размер една месечна вноска и половина.  При това неизплатената издръжка от подсъдимия  е в размер на 8 месечни вноски на обща стойност 960 лв.

Изложената фактическа обстановка съдът намира за безспорно доказана. Същата се установява от показанията на свидетелката О., а също и от обясненията на подсъдимия Д., от приложените писмени доказателствени материали.

Така изложената  фактическа обстановка налага следните правни изводи: С деянието си подсъдимият А.М.Д. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.183, ал.1 от НК, тъй като  за времето о тмесец март 2013г. до месец октомври 2013г., след като е осъден с Решение №98/03.12.2012г. по бр.д №48/12г. по описа на РРС, влязло в сила  на 25.01.2013г. да издържа свой низходящ – малолетното си дете Е. А. Д., родена на ***г., съзнателно не е изпълнил това си задължение в размер на повече от две месечни вноски, а именно в размер на 8 месечни вноски на обща стойност 960 лв. Подсъдимият е знаел задължението си произтичащо от осъдителното съдебно решение, но въпреки това не го е изпълнил. Възможността на подсъдимия да заплаща издръжка на двтето  си е преценена от гражданския съд, присъдил издръжката и подсъдимия е следвало да се съобрази с това решение. Фактът, че срещу подсъдимия се води изпълнително производство и заплатата му била съответно запорирана не го оневинява  - именно защото подсъдимият не е изплащал доброволно издръжката е образувано и изпълнителното производство. А това, че подсъдимият не е заплащал дължимата издръжка доброволно се явява именно основанието за наказателната му отговорност.

За извършеното престъпление НК предвижда наказание лишаване от свобода или пробация. Съдът отчита като смекчаващи обстоятелства чистото съдебно минало на подсъдимия и фактът, че същият очевидно съзнава вината си и я признава. При това съдът намира, че на подс. Д. следва да да се наложи наказание ПРОБАЦИЯ, включваща следните пробационни мерки със следните срокове  - ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ по настоящ адрес за срок от  ШЕСТ МЕСЕЦА, с периодичност на изпълнение два пъти седмично и   ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕРИОДИЧНИ СРЕЩИ с пробационен служител за срок от  ШЕСТ МЕСЕЦА, като посредством тези мерки целите на наказанието биха се изпълнили.

Мотивиран така съдът постанови присъдата  си.

                                                               

                                                                             

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: