МОТИВИ  към решение № 59 постановено по НОХД № 22/ 2014г. по описа на РС- Разград

 

Постъпил е обвинителен акт от РП Разград, против Н.Ю.Ф. ЕГН ********** и М.Ф.Н.  ЕГН **********    за това, че на 25.01.2013г. в гр. Русе и в гр. Разград, в съучастие като съизвършители помежду си,  без надлежно разрешително са придобили и  държали  високорисково вещество, както следва: амфетамин с нето тегло 2,16  грама с  процентно съдържание 26,30 тегловни % на стойност 64.80 лв. ; амфетамин с нето тегло 2,38грама, с процентно съдържание 19 тегловни % на стойност 71,40 лв. всичко на обща стойност 136, 20 лв. , тъй като съгласно Приложение № 1 към чл.3, ал.1 от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, които са под контрола на Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, амфетаминът е включен в Списък І на “Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманитарната и ветеринарната медицина”, като случаят е маловажен -  престъпление по чл.354а, ал.5 във вр. с ал.3 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК. 

Депозирано е предложение уличените лица да бъдат освободени от наказателна отговорност и да им бъде наложено административно наказание глоба.

Производството по делото, поради наличие на предпоставките за това се развива по реда на Глава 28 от НПК.

В с.з.нарушителят Ф., редовно призован се явява лично и със защитник. Признава вината си, не оспорва фактическата обстановка така както е описана в обстоятелствената част на обвинителния акт, моли за определяне на минималния размер на административното наказание посочено в чл.78а от НК. Защитникът – адв. Н., моли за определяне на минимално наказание.

В с.з.нарушителят Н., редовно призован се явява лично и със защитник. Признава вината си, не оспорва фактическата обстановка така както е описана в обстоятелствената част на обвинителния акт, моли за определяне на минималния размер на административното наказание посочено в чл.78а от НК. Защитникът – адв. Воденичаров, моли за определяне на минимално наказание.

За РП Разград  в с.з.  участва представител – Районен Прокурор Георгиев, който поддържа предложението, като моли съда при определяне размера на наказанието да вземе предвид многобройните смекчаващи отговорността на обвиняемите обстоятелства.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Подсъдимите се познавали и били приятели. Двамата, заедно със свидетелите Б. С. и Ю. И. на 25.01.2014г. се срещнали пред заведение в гр. Разград  и решили вечерта да отидат на дискотека в гр. Шумен. Тогава подс. Ф., предложил на останалите да отидат до гр. Русе и да си закупят наркотици за вечерта. От останалите се съгласил само подс. Н.. Така четиримата с автомобила на подс. Н. – л.а. „ **** „ с рег. №*****, пристигнали в гр. Русе, където от неизвестно лице подс. Ф. закупил около 4,5грама амфетамин, което в последствие разделил на две части, като едната задържал за себе си, а другата поставил в барчето под касетофона на автомобила, предназначена за подс. Н.. Цялото количество амфетамин струвало 100,00лв. , като 50,00лв. от тях дал св. Ю. И. на подс. Н., който ги предал на подс. Ф.. Четиримата се прибрали в гр. Разград, където при провеждане на СПО било извършено претързване и изземване от автомобила на подс. Н., било намерено и полиетиленовото пликче с амфетамин в барчето под касетофона на автомобила, което при тестване с полеви наркотест, бялото прахообразно вещество реагирало на амфитамин. При личен обиск на подс. Ф., било открито и второто пликче бяло храхообразно вещество, което при проверка с полеви наркотест, реагирало на амфетамен.

От заключението на вещото лице по назначената на досъдебното производство физико – химична експертиза, се установява, че:

1.      В обект № 1 с нетно тегло 2,38гр. / иззето от автомобила на подс. Н. / се доказа наличие на амфетамин и креатин. Процентното съдържание на активния компонент амфетамин е 19%.

2.      Амфетаминът, Коноп/марихуана /ЗИД на ЗКНВП/ и Тетрахидроканабинолът са в Списък 1, Приложение 1 „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарна медицина" /име Амфетамин; Коноп/ Марихуана и Тетрахидроканабинол. Съгласно Приложение 1 към чл.З, ал.2 на ЗКНВП освен изброените субстанции в него под същия контрол са и техните „Изомерите; естерите; етерите и солите на веществата, включени в този списък, във всички случаи, когато тези изомери, естери, етери и соли /включително посочените соли на естерите, етерите и изомерите/ могат да съществуват.

3.      Стойността на това количество амфетамин е 64,80лв.

4.      Предоставеното вещество с нетно тегло 2,28гр. / иззето при личен обист на подс. Ф./ и в него се доказа наличие на амфетамин. Определено съдържание амфетамин – 26,3%

5.      Стойността на това количество амфетамин е 71,40лв.

6.      Общата стойност на амфетамина е 136,20лв.

От заключението на вещото лице по назначената на ДП Съдебнопсихиатрична експертиза на подс. Ф. се установява, че същият не боледува от психично заболяване, може да разбира свойството и значението на извършеното деяние и да ръководи постъпките си, може да дава достоверни сведения за фактите, имащи значение по делото.

Подсъдимите са неосъждани.

 

 

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Деянието на подс. Н. Ф.  и подс. М. Н.  е съставомерно по чл.354а, ал.5 във вр. с ал.3 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК. На инкриминираната дата двамата в съучастие помежду си са осъществили две от формите на изпълнителното деяние на посоченото престъпление под формата на придобиване и държане без надлежно разрешително на високорискови наркотични вещества– амфетамин 2,38гр. с процентното съдържание на активния компонент амфетамин е 19% и 2,28гр. амфетамин с определено съдържание амфетамин – 26,3%, всичко на обща стойност 136,20лв., заключаващо се в придобиване и осъществяване на фактическа власт върху тях. Амфетаминът, Коноп/марихуана /ЗИД на ЗКНВП/ и Тетрахидроканабинолът са в Списък 1, Приложение 1 „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарна медицина" /име Амфетамин; Коноп/ Марихуана и Тетрахидроканабинол. Съгласно Приложение 1 към чл.З, ал.2 на ЗКНВП освен изброените субстанции в него под същия контрол са и техните „Изомерите; естерите; етерите и солите на веществата, включени в този списък, във всички случаи, когато тези изомери, естери, етери и соли /включително посочените соли на естерите, етерите и изомерите/ могат да съществуват.

С оглед на количеството и вида на придобитите и държани наркотични вещества, както и личността на подсъдимите, които са с добри характеристични данни и не са осъждани, следва да се приеме, че обществената опасност на инкриминираното деяние е по-ниска в сравнение с типичното отрицателно въздействие, което оказват по принцип деянията от този вид. Всичко това характеризира извършеното като маловажен случай по смисъла на чл. 93, т. 9 от НК и води до правна квалификация на деянието по ал. 5 на чл. 354а от НК.

От субективна страна подсъдимите Ф. и Н. са действали при пряк общ умисъл, съзнавайки общественоопасния характер на извършеното и неговите последици, чието настъпване пряко са целяли.

В покрепа на този извод на съда са събраните в хода на съдебното следствие доказателства от ДП – Протоколза претърсване и изземване, Протокол за личен обиск, Приемо предавателен протокол, Протокол за оглед на веществени доказателства, показанията на св. Г. И., св. Д. Д., Физико - Химическа експертиза, Съдебно психиатрична експертиза, Справки за съдимост, Характеристики, Декларации.

С оглед предвиденото в този текст наказание и необремененото съдебно минало на подсъдимите и възможностите за постигане целите на наказанието, визирани в чл.36 от НК, съдът намира, че са налице условията по чл.78а от НК и                           подс. Ф. и подс. Н., следва да бъдат освободени от наказателна отговорност, като бъде реализирана административно-наказателната им такава, а именно- глоба. На основание чл.78а, ал.5 от НК, доколкото предвиденото наказание е само глоба в размер на 1000,00лв. то съдът наложи на  двамата подсъдими глоба в размер на 1000,00лв. за всеки един от тях.  

Съдът осъди двамата подсъдими да заплатят по сметка на републиканския бюджет сумата от 148.88  лв., разноски от досъдебното производство.

Съдът определи  веществените доказателства по делото - 2.28 грама амфетамин, заедно с опаковката и 2.38 грама амфетамин, заедно с опаковката да се отнемат в полза на държавата, като след влизане в сила на решението да бъдат изпратени на Централно митническо управление – София чрез ОД на МВР Разград за унищожаване по надлежния ред.

По изложените съображения съдът постанови решението си.

 

                                            

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: