МОТИВИ  към Решение №50/11.02.2014г.  по анд № 29/ 2014г. по описа на РС- Разград

 

Постъпило е Постановление от РП Разград, с което се предлага обвиняемият А.Б.А.  ЕГН ********** да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на адм. наказание по реда на чл.78а от НК, за това, че на 10.10.2013 г.  в гр. Разград, без надлежно разрешително е държал високорисково наркотично вещество – коноп /марихуана/ с нетно тегло 11,2298 грама с процентно съдържание на активния, наркотично действащ компонент – тетрахидроканабинол  5 теглови %, на стойност 67,38 лева, тъй като съгласно Приложение № 1 към чл. 1, т. 1 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, които са под контрола на Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, конопът /марихуана/ е включен в Списък 1 на “Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве,  поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина”, като случаят е маловажен – престъпление по чл. 354а, ал. 5 във вр. с ал. 3, пр. 2, т. 1 пр. 1 от НК.

В с.з. обвиняемият, редовно призован  се явява лично признава вината си, не оспорва фактическата обстановка, така както е описана в обстоятелствената част на постановлението, моли за минимално наказание.  

За РП Разград  в с.з.  учавства представител – Прокурор Р., който поддържа предложението, моли съда при определяне размера на наказанието да вземе предвид разпоредбата на чл. 78а, ал.5 от НК.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:  

На 10.10.2013г. св. Г. И. - служител на ОДМВР-Разград бил на работното си място. Около 10,00ч. излязъл от сградата на ОДМВР-Разград и в близост до гаражите, разположени от дясната страна на сградата, до козметичен салон „******”, забелязал обв. А. А., който бил известен в ОДМВР-Разград, че употребява наркотични вещества.  Загледал се в него и установил, че същият бил видимо неспокоен, разхождал се напред-назад и се оглеждал. Св. И. тръгнал към обв. А.. В същото време обв. А. се обърнал, тръгнал в противоположна посока и започнал да се отдалечава. Св. И. последвал обв. А.. Настигнал го в близост до закусвалнята, находяща се в близост до площад „Момина чешма”.  Св. И. се легитимирал и отвел обв. А. ***, където провел беседа с обвиняемия, като темата била употреба на наркотични вещества и наркоразпространение. Обв. А. споделил, че продължавал да употребява наркотични вещества – марихуана и че в дома си държал около 10 грама. Св. И. уведомил незабавно за случая разследващия полицай. След получаване на информацията в условията на неотложност на 10.10.2013г. било извършено претърсване и изземване в жилището на обв. А.,***. Апартаментът бил собственост на родителите на обв. А., но те живеели на друг адрес. Жилището обитавали само обв. А., съпругата му и детето им. При претърсването били намерени и иззети: в раница – прозрачно найлоново пликче с намираща се в него суха, зелена, растителна маса, с тегло 11,2298 грама, общо 12,55 грама с опаковката, която при тестване с полеви наркотест реагирала положително като канабис.

От заключението на назначената в хода на разследването физико-химична експертиза е видно, че:

1. Растителната маса представлява марихуана. Нетното тегло е 11,2298 грама. Активният, наркотично действащ компонент – тетрахидроканабинол е 5 тегловни %.

2. Марихуаната /коноп, канабис/ е наркотично средство. Няма легална употреба, пазар и производство и е под контрол съгласно Единната конвенция на ООН за упойващите средства от 1961г., ратифицирана от България – списък 1 и съгласно Закона за контрол върху наркотичните средства и прекурсорите /ЗКНВП/.

3. Конопът се намира в Приложение 1 към чл.3, ал.2 на ЗКНВП – Списък 1, включващ „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарна медицина”.

4. Съгласно Постановление на МС № 23 от 1998 г. е определена цена за 1 грам марихуана на стойност 6 лева. Тогава: 11,2298 х 6 лв. = 67,38 лева.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Коноп/марихуана и ТХК /и препаратите им/ имат наркотично действие и са под контрол съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите /ЗКНВП/, ДВ бр.30/1999г. и Закон за изменение и допълнение на ЗКНВП, обн.в ДВ бр.56/2003г. /ЗИД на ЗКНВП/.

Амфетаминът, Коноп/марихуана /ЗИД на ЗКНВП/ и Тетрахидроканабинолът са в Списък 1, Приложение 1 „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарна медицина" /име Амфетамин; Коноп/ Марихуана и Тетрахидроканабинол. Съгласно Приложение 1 към чл.З, ал.2 на ЗКНВП освен изброените субстанции в него под същия контрол са и техните „Изомерите; естерите; етерите и солите на веществата, включени в този списък, във всички случаи, когато тези изомери, естери, етери и соли /включително посочените соли на естерите, етерите и изомерите/ могат да съществуват.

Съгласно чл.4, ал.2 от ЗКНВП за препаратите се прилагат същите мерки за контрол, както за наркотичните вещества.

Деянието на обвиняемия А. А. е съставомерно по чл. 354а, ал. 5 във вр. с ал. 3, пр. 2, т. 1 пр. 1 от НК. На инкриминираната дата А. е осъществил изпълнителното деяние на посоченото престъпление под формата на държане без надлежно разрешително на високорискови наркотични вещества–коноп /марихуана/ с нетно тегло 11,2298грама с процентно съдържание на активния, наркотично действащ компонент – тетрахидроканабинол 5 тегловни %, на стойност 67,38 лева, заключаващо се в осъществяване на фактическа власт върху тях. Марихуаната /коноп, канабис/ е наркотично средство. Конопът се намира в Приложение 1 към чл. 3, ал. 2 на ЗКНВП – Списък 1, включващ „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарна медицина”.

С оглед на количеството и вида на държаните наркотични вещества, както и личността на дееца, който е с добри характеристични данни и не е осъждан, следва да се приеме, че обществената опасност на инкриминираното деяние е по-ниска в сравнение с типичното отрицателно въздействие, което оказват по принцип деянията от този вид. Всичко това характеризира извършеното като маловажен случай по смисъла на чл. 93, т. 9 от НК и води до правна квалификация на деянието по ал. 5 на чл. 354а от НК.

От субективна страна обв. А.Б.А. е действал при пряк умисъл, съзнавайки общественоопасния характер на извършеното и неговите последици, чието настъпване пряко е целял.

В покрепа на този извод на съда са събраните в хода на съдебното следствие доказателства от ДП – Протоколза претърсване и изземване, показанията на св. Г. И., св. Я. Я., Химическа експертиза, Справка за съдимост, Характеристика, Декларация.

С оглед предвиденото в този текст наказание и необремененото съдебно минало на обвиняемия и възможностите за постигане целите на наказанието, визирани в чл.36 от НК, съдът намира, че са налице условията по чл.78а от НК и                           обв. А. А., следва да бъде освободен от наказателна отговорност, като бъде реализирана административно-наказателната му такава, а именно- глоба. На основание чл.78а, ал.5 от НК, доколкото предвиденото наказание е само глоба в размер на 1000,00лв. то съдът наложи на  обвиняемия глоба в размер на 1000,00лв. По изложените съображения съдът постанови присъдата си.

Съдът осъди тримата обвиняемия да заплати по сметка на републиканския бюджет сумата от 91,90 лева, разноски от досъдебното производство.

Съдът определи  веществените доказателства по делото - 11,2298 грама коноп /марихуана/ с процентно съдържание на активния, наркотично действащ компонент – тетрахидроканабинол  5 теглови % да се отнемат в полза на Държавата, като след влизане в сила на решението същите да бъдат унищожени по надлежния ред.

 

 

                                            

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: