Мотиви към решение  № 57 от 12.02.2014г., постановено по AНД № 93/2014г. на РРС.

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена в гр. Разград от Д.Н.И., ЕГН **********, непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото и изразяваща се според акта в следното: “ ... На 05.02.2014 г. около 23,30ч. в гр. Разград, в бистро „ Сохо”, находящо се на пл. „ Момина чешма” №1, лицето Д.И. във видимо нетрезво състояние влиза в пререкание с лицето Т. Ст. Ив., като й нанася неколкократно удари с юмруци и шамари в областта на лицето, а също така демонстративно я дърпа и блъска. С тези си действия И. грубо нарушава нормите за поведение на обществено място и буди възмущението на свидетелите очевидци...”. 

Нарушителят Д.И., дава обяснения, с които по същество признава да е осъществил описаното в акта и по този начин  да е извършил проява на дребно хулиганство.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, обясненията на  нарушителя, жалба от Т. Ив., писмените обяснения на Б. Ив., П. Ив., Н. Н.,  и характеристиката на нарушителя,  намира за установено следното : Д.И. и Т. Ив. били интимни приятели, като от около два дни Ив. избягвала контакти с И.. Това обстоятелство силно подразнило нарушителя и той решил на 05.02.2014г. вечерта да отиде на работното място на Ив. – бистро „ Сохо „, за да й потърси обяснение. Преди да отиде на посоченото място, И. посетил бистро „ ПИ ар”, където изпил / по негови думи / една малка водка. Около 23,30ч. И. отишъл в бистро „ Сохо „ , където по същото време работела Ив. Той се опитал да й поиска обяснение за поведението й към него, но тя отказвала да води какъвто и да е разговор, което го принудило да започне да я дърпа към тоалетната на заведението, с цел да избегне чужди погледи. Ив. обаче оказвала съпротива, което станало достояние на нейните колежки Б. Ив., П. Ив. и Н. Н.. Същите се опитали да й се притекат на помощ, като в суматохата И. нанесъл удари по лицето на Ив.

Обясненията на нарушителя, депозирани в съдебно заседание са логични, последователни, като в голямата си част се опитват да оправдаят поведението с мотив за ревност. В унисон с тях са и обясненията на свидетелите – очевидци Б. Ив., П. Ив., Н. Н., досежно дърпането и блъскането на Т. Ив. от страна на И., както и нанесените й удари по лицето и дават основание на съда да възприеме за доказана описаната фактическа обстановка.

С деянието  си  нарушителя Д.И.  на обществено место – бистро „ Сохо „ в центъра на гр. Разград се държал възмутително и непристойно, проявил е незачитане на обществените порядки.  Проявата  му, поради по-ниската си степен на обществена опасност не се явява престъпление по смисъла на чл.325 от НК, но се явява нарушение – дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ и подлежи на санкция по чл.1, ал.1 от същия нормативен акт.

При определяне на наказанието  на  нарушителя  съдът отчита като смекчаващо отговорността обстоятелство ревностния мотив, подтикнал го да извърши процесното деяние, както и  приложената по делото характеристична справка. Отекчаващи отговорността обстоятелства при извършване на нарушението съдът възприема пияното състояние на нарушителя, снижило задръжките му и спомогнало за извършване на деянието, времето, мястото, обекта на посегателство  и  начина на извършване. Подбудите на нарушителя, който с  действията си, е демонстрирал явно незачитане на обществения морал, показал е чувство на превъзходство над останалите и на безнаказаност. Деянието му макар да не е дотолкова обществено опасно, че да бъде определено като престъпление, то все пак е с не  малка степен на обществена опасност на фона на типичните случаи на дребни хулиганства. Нарушителят е демонстрирал пренебрежение към спазване на моралните правила за поведение на обществено място. Поради всичко това съдът намира, че наказанието му  следва да бъде определено в максимален размер по по - леката алтернатива на чл.1, ал.1, т.2 от УБДХ, а именно „ Глоба„ в размер на 500,00лева. Определянето на наказанието в този вид и размер явно е необходимо за да се постигне поправянето на нарушителя.

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

 

 

                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: