Р Е Ш Е Н И Е

№28/ 27.02.2014 г.,гр.Разград

 

В   И М Е Т О     Н А     Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД-РАЗГРАД

на двадесет и седми януари, две хиляди и четиринадесета година ,

в публично заседание , в следния състав :              

 

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ :МАРГАРИТА НОВАКОВА

 

 

секретар : Ж.Р.

прокурор :

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 1237 по описа за 2013 г.

за да се произнесе взе пред вид следното:

 

            Искът е предявен на основание чл.213 ал.1 от КЗ. Цена на иска  18 620,36 лева.

            Ищецът-Застрахователно дружество „БУЛ-ИНС”АД-София, моли съда да постанови решение, с което да осъди ответницата да му заплати исковата сума, представляваща изплатено обезщетение  по имуществена застраховка „Автокаско” със застрахователна полица №0943132001796280 от 03.03.2009г. валидна до 05.03.2010г. за причинени имуществени вреди по лек автомобил „БМВ 525Д” с рег.№****, собственост на Ф. В. А., при ПТП настъпило на 05.09.2009г. в резултат сблъсък на автомобила с животно-коза, собственост на ответницата. Претендира още законна лихва върху главницата и разноски по делото.

            Ответницата оспорва иска и настоява за отхвърлянето му, с присъждане на разноски по делото. В писмения си отговор заявява, че ПТП-то е настъпило в резултат на изключителната вина на водача на автомобила, в условията на алтернативност прави възражение за съпричиняване  и то в по-голяма степен от страна на водача на автомобила, оспорва размера на претендираните вреди, които счита за силно завишени и оспорва вида и размера на вложените за ремонт части. Оспорва истинността на представените с исковата молба протокол за ПТП, проформа фактура с работна карта и два броя опис-заключения. 

            Съдът прецени събраните по делото доказателства и прие за установено следното: Няма спор, че на 05.09.2009г. около 19,10 часа на път ІІ-49/ Кубрат –Разград до с.Стражец над автобусната спирка е настъпило ПТП в резултат сблъсък на лек автомобил „БМВ 525Д” с рег.№*******, собственост на Ф. В. А., управляван от С.Н.А. *** с пресичащо пътя животно-коза, собственост на ответницата.

            В резултат на удара по лекия автомобил са нанесени технически повреди, които са били отстранени в автосервиз „Ауто Стев”ООД-Разград, в който водачът на лекия автомобил го откарал за ремонт чрез аварийна платформа. Автомобилът е бил застрахован по имуществена застраховка”Автокаско” в дружеството на ищеца със застрахователна полица №0943132001796280, сключена на 06.03.2009г. с срок на валидност 05.03.2010г. Затова след получено уведомление  за щета на МПС и заведена щета №90143000047/09 и оценка на щетата от застрахователя на застрахования, в случая на автосервиза отремонтирал автомобила, е било изплатено застрахователно обезщетение в размер на 18 620,36 лева. 

            След оспорване от страна на ответницата истинността на представените с исковата молба: протокола за ПТП, проформа фактура и опис заключения два броя от 07.09.2009г. и  от 10.09.2009г., съдът е открил производство по реда на чл.193 от ГПК-л.65.

            Видно от показанията на разпитаните по делото свидетели : св.Г.Г. и св.Д.Д.-л.37 и л.38, които по време на ПТП-то са били на автобусната спирка за с.Стражец, водачът на автомобила е управлявал „с бясна скорост”,”минаха две коли една до друга, които много силно караха, може би правиха кошия, защото бяха една до друга-успоредно помежду си, след тях имаше пушек”. Свидетелите депозират показания още, че в деня на ПТП-05.09.2009г. около 19 часа видимостта е била добра, било е преди здрачаване, и според тях не се е налагало ползване на светлини. Актосъставителят и съставителя на протокола на ПТП, разпитания като свидетел К.К., в протокола и АУАН не е посочил скорост на движение на автомобила.

            По делото е назначена и автотехническа екпертиза, вещото лице по която дава заключение след изслушване показанията на свидетелите. Съгласно заключението, независимо че и при скорост 50 км./ч, и при скорост над 120 км/ч на движение на автомобила, пресичащото пътя животно-домашна коза, е попадало в опасната зона на спиране на автомобила, водачът му е имал възможност да възприеме визуално движението на козата както през разделителната полоса между двете пътни платна, така и по лявото пътно платно, което му е давало възможност своевременно да намали скоростта и при необходимост да спре. От друга страна, ако скоростта на движение е била съобразена с разрешената до 50 км/ч, то техническите увреждания по автомобила биха били значително по-малки, съответно и разходите на тяхното възстановяване. В заключението вещото лице е отчело, че в настоящия случай, съпоставяйки представените с исковата молба писмени доказателства, има основание да се приеме, че вида и цената на щетите не са коректно определени: цените на частите са посочени от застрахователя, а не от сервиза или доставчика; в описа на претенция са описани увредени части които въобще не са остойностени; в същия са включени части с висока стойност или не са оказани точно и в каталога на Eurotax Schwacke не фигурират в предната част на л.а.”БМВ 525Д”; включени са части с прекомерно високи цени-така на позиция №56-капаче за пръскалка е посочена стойност 103,20 лева, ав Каталога това капаче е на стойност 8,60 лева. Според вещото лице общата стойност на щетите по автомобила е 7 185,90 лева. Заключението не е оспорено от никоя от страните и съдът го възприема изцяло.

            По делото са представени и оригиналите на образуваната административно-наказателна преписка по протокола за ПТП №990709/05.09.2009г. и писмо отговор на Областно пътно управление”-гр.Разград-л.75 от делото, видно от което на км 38+603/ на 48 м преди кръстовището за с.Стражец/ в дясно по посока Разград-Кубрат има поставен знак В26, ограничаващ скоростта на движението до 50 км./ч и табела Т2 1000м-т.е. дължина на ограничителната зона 1000 метра. На км 38+568 на 83 м. преди кръстовището за с.Стражец има поставен знак В24-„забранено изпреварването на МПС…” и знак А27-кръстовище с път без предимство от дясно, а на км 38+691 на 40 м след кръстовището има поставен знак В26-забравено движението със скорост над 50 км/ч и знак А18-пешеходна пътека.В писмото се уточнява, че тези знаци ограничаващи скоростта на движение са били налице и към дата 05.09.2009г.

            Пред вид така възприетата фактическа обстановка съдът намира от правна страна следното: Предявеният регресен иск от застрахователя против  причинителя на вредата по имуществена застраховка”Каско”, предявен на основание чл.213 от КЗ е частично основателен и доказан.

            За да възникне регресното право на застрахователя по имуществена застраховка „Каско” е необходимо да се установи кумулативното наличие на следните положителни предпоставки: 1/договор за застраховка „Каско” т.е. валидно правоотношение между пострадалия и застрахователя; 2/ осъшествен деликт от трето лице 3/плащане от застрахователя на увреденото лице на обезщетение за причинените вреди. В случая, по делото се доказаха и трите предпоставки и следва да се ангажира регресната отговорност на ответницата. Няма спор, че на 05.09.2009г. при причиняването на ПТП, ответницата е оставила без надзор собственото си животно-домашна коза и без непрекъснато да го направлява в обхвата на пътя т.е. ответницата е нарушила вмененото й от чл.106 от ЗДвП задължение.

            Налице е спор, обаче, само тя ли е причинителят на вредите и какъв е техния размер. Кредитирайки изцяло заключението на вещото лице по назначената авто-техническа експертиза и имайки пред вид ограничителните и забранителни знаци по пътя на движение на увредения автомобил, съдът приема, че водачът на автомобила е допринесъл за настъпването на вредите. На първо място при управлението на МПС той е нарушил чл.8 от ЗДвП-предприел е изпреварване , въпреки забраната със знак В24 и се е движел в лявата лента на пътното платно. Налице е нарушение на чл.20 чл.21-движел се е скорост далеч над допустимата, чл.25, чл.26, чл.41 и чл.42 от ЗДвП- предприел е маневра изпреварване без да се убеди за наличие на препятствие или опасност на пътя- съгласно заключението на вещото лице водачът е могъл да възприеме животното поне от разстояние 500 метра.

            Затова пред вид разпоредбата на чл.51 ал.2 от ЗЗД съдът приема, че увредения е допринесъл за настъпването  на вредите и следващото се обезщетение следва да се намали. Отчитайки нарушения съдът приема, че водачът на автомобила е допринесъл за настъпване на вредоносния резултат поне с 90% от щетите.

            Пред вид посоченото по-горе съдът приема ,че щетите по автомобила са тези посочени от вещото лице-7 185,90 лева, от които ответницата следва да заплати 10% от тях, а именно 718,59 лева. Върху тази сума тя дължи заплащане и на законна лихва, считано от датата на постъпване на ИМ в съда-10.10.2012г., до окончателното плащане. Искът над посочената сума следва да се отхвърли като неоснователен и недоказан.

            Съгласно чл.78 ал.1 от ГПК ответницата дължи на ищеца заплащане на  направените от него разноски по делото, изчислени съразмерно уважената част от иска. Съгласно  представения списък по чл.80 от ГПК-л.74 от делото те са в размер на 2 874,81 лева, от които 1 800 лева адвокатски хонорар, които следва да се намали на 600 лева, пред вид направеното възражение за прекомерност т.е. направените от ищеца разноски са в размер след намалението на 1 674,81 лева от които ответницата следва да заплати 64,63 лева. Ответницата също има право на разноски по делото, изчислени съразмерно отхвърлената част от иска-чл.78 ал.3 от ГПК. Съгласно представения списък тя е направила разноски в размер на 685 лева от тях ищецът й дължи 658,56 лева.

            По изложените съображения съдът

 

                                                      Р  Е  Ш  И :

 

            ОСЪЖДА В.Г.М. с ЕГН-********** *** да заплати на ЗД „БУЛ ИНС”АД с ЕИК-831830482 със седалище и адрес гр.София, ул.”Лавеле” №19 сумата от 718,59 лева, представляваща изплатено застрахователно обезщетение по щета №90143000047/09, ведно със законна лихва считано от 10.10.2012г. до окончателното плащане, както и  64,63 разноски по делото, изчислени съразмерно уважената част от иска, като ОТХВЪРЛЯ  иска като неоснователен и недоказан до първоначално претендирания размер от 18 620,36 лева.

            ОСЪЖДА ЗД”БУЛ ИНС”АД с ЕИК-831830482 със седалище и адрес на управление гр.София, ул.”Лавеле” №19 да заплати на В.Г.М. с ЕГН-********** *** сумата от 658,56 лева разноски по делото, изчислени съразмерно отхвърлената част от иска.

            Решението може да се обжалва пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: