Р Е Ш Е Н И Е

№ І/03.02.2014 г.,гр.Разград

 

В   И М Е Т О     Н А     Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД-РАЗГРАД

на двадесети януари, две хиляди и четиринадесета година ,

в публично заседание , в следния състав :              

 

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ :МАРГАРИТА НОВАКОВА

 

 

секретар :  П.Т.

прокурор :

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 1293 по описа за 2013 г.

за да се произнесе взе пред вид следното:

 

                Искът е за делба и е във фазата по допускането й.

            Ищците молят съда да постанови решение, с което да допусне до делба описания в исковата молба недвижим имот- апартамент с идентификатор №***, находящ се в гр.Р., при права:1/2 ид. част за тях двамата в режим на СИО и 1/2 ид. част за ответницата.

            Ответницата не депозира писмен отговор, не се явява в съдебно заседание и не заявява становище по иска.  

            Съдът прецени събраните по делото доказателства и прие за установено следното: Видно от представеното у-ние за граждански брака ищците са съпрузи от *** година. Съгласно представените по делото схема №***г. на самостоятелен обект в сграда на СГКК-гр.Р. и нотариален акт за собственост №*** т.*** дело №***г. на РРС и нотариален акт за поправката му № *** т.*** дело № *** г. на РРС през ***г. те са придобили като обезщетение за отчужден имот самостоятелен обект в  сграда с предназначение- жилище, апартамент с идентификатор №***,  находящ се в гр.Р., ул.”Г.” №***, вх.***, етаж ***, ап.*** с площ от 62,49 кв.метра, състоящ се от дневна, спалня, кухня и сервизни помещения, ведно с прилежащо избено помещение №*** с площ от 4,81 кв.метра, заедно с 4,38% ид. части от общите части на сградата и съответния процент ид. части от право на строеж върху мястото, върху което е построена сградата. През ***г. като съсобственик на имота те записват и сина си П. С.П.. Последният, видно от представеното у-ние №***г. на община Р., е починал на ***г. и е оставил за своя единствена наследница дъщеря С.П.П., конституирана като ответница по делото.

            Няма спор, относно дяловете на тримата съделители: ищците като съпрузи са собственици на 1/2 ид.част в режим на СИО, а ответницата наследявайки баща си е станала собственик също на 1/2 ид.част.

            Пред вид изложеното и с оглед разпоредбата на чл.34 от ЗС, делбения апартамент следва да се допусне до делба при посочените квоти.

            Ето защо съдът

 

                                                 Р  Е  Ш  И  :

 

            ДОПУСКА ДО ДЕЛБА между С.П.С. с ЕГН-**********, Т.Н.С. с ЕГН-**********,*** и С.П.П. с ЕГН-********** *** ПРИ ПРАВА  съответно 1/2 ид. част за първите двама в режим на СИО и 1/2 ид. част за третата следния недвижим имот:

            САМОСТОЯТЕЛЕН ОБЕКТ в сграда-ЖИЛИЩЕ, апартамент №*** с идентификатор №***,  находящ се в гр.Р., ул.”Г.” №***, вх.***, етаж ***, с площ от 62,49 кв.метра, състоящ се от две дневна, спалня, кухня и сервизни помещения, ведно с прилежащо избено помещение №*** с площ от 4,81 кв.метра, заедно с 4,38% ид. части от общите части на сградата и съответните ид. части от право на строеж върху мястото, при граници на жилището: на същия етаж- обект с идентификатор №*** и №***; от долу: обект №*** и от горе обект №***; граници на избеното помещение: избено помещение №*** и избено помещение №***. Самостоятелния обект попада в сграда №***, разположена в поземлен имот с идентификатор №***.

            Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: