Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                        № 46, 27.02.2014г., град Разград

 

                                    В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                     състав

 На четиринадесети февруари                           две хиляди и четиринадесета година

 В публично заседание в следния състав:

                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

                                                                            

 Секретар Г.М.

 като разгледа докладваното от председателя

 гр.дело № 1762 по описа за 2013г.

 

            Предявен е иск с правно основание чл.45от ЗЗД.

           Постъпила е искова молба от „Юта трейд“ЕООД в която се твърди, че в резултат на ПТП  извършено от ответника са причинени имуществени вреди върху товарния му автомобил на стойност 923.62лв., като в с.з. изменя иска до размера на 811.48лв. Претендира законната лихва, считано от деня на деликта до окончателното й изплащане, както и разноски.

          Ответникът И.С.И. редовно призован, не е отговорил, не се явява в с.з.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното: Ответникът е бил на работа при ищеца като „******“, като на същия бил предоставен товарен автомобил-„Мерцедес Спритнер 311 ЦДИ“ с ДК№ *******. На 21.07.12г. на път №45039, на отсечката между гр.Ветово и гр.Глоджево ответникът предприел маневра изпреварване с преминаване в съседното пътно платно и се блъснал с насрещна движещият се лек автомобил „Алфа Ромео 156“ с ДК№ *******, при което на повереният му товарен автомобил били нанесени следните щети: огъната предна лява врата, огъване по лява страна и протриване на лява част на превозното средство. Съставен е протокол за ПТП №1266639/21.07.12г. С горепосочената маневра ответникът е нарушил чл.25 ал.1от ЗДвП, за което му е съставен АУАН №271325/21-07.12г.   

            След ПТП ищецът занесъл автомобила в Автосервиз, като за ремонта /части, материали и труд/ 825.52лв., за което била издадена фактура № 3578/12.09.12г. Видно от работната карта стойността на материалите и частите е 187.50лв., а стойността на труда е 638лв. При прегледа на увредения автомобил се установило, че следва да се подменят още лайсна и клапа на обща стойност 98.10лв., за което продавачът е издал фактура № 45602/06.08.12г.

          По делото е назначена автотехническа оценителна експертиза, според която  уврежданията по автомобила са: деформирана предна лява врата, подлежаща на възстановяване; деформирана странична лява врата, подлежаща на възстановяване; деформирана лява страница, подлежаща на възстановяване; деформирана част от ляв праг, подлежаща на възстановяване; деформирана клапа между двете леви врати, неподлежаща на възстановяване; силно охлузена лява ПВЦ лайсна, неподлежаща на възстановяване. Според вещото лице между описаните увреждания и механизма на ПТП има пряка причинно- следствена връзка. Според заключението описаните в работната карта ремонтни работи на стабилизираща щанга, ресорите, задния спирачен барабан, челюстите на ръчната спирачка, както и последващото обезвъздушаване на спирачната система нямат причинна връзка с настъпилото ПТП.  Според вещото лице цената на новите части възлиза на 72.28лв., стойността на труда е 426лв., а стойността на боядисването и на бояджийските материали е 313.20лв. или общо 811.48лв.

           Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Искът е основателен и доказан. Няма спор между страните, че ответникът е управлявал товарен автомобил -„Мерцедес Спритнер 311 ЦДИ“ с ДК№ ******* във връзка с осъществяване на трудовите си задължения към ищеца. От представения протокол за ПТП се установи, че на сочената от ищеца дата 21.07.12г. в резултат на противоправното и виновно поведение на ответника /водач 1/, изразяващо се в предприемане на маневра изпреварване с преминаване в съседното пътно платно е последвал сблъсък с насрещно движещият се лек автомобил /водач 2/, при което на повереният на ответника автомобил са нанесени имуществени вреди: деформирана предна лява врата, деформирана странична лява врата, деформирана лява страница, деформирана част от ляв праг,  деформирана клапа между двете леви врати и силно охлузена лява ПВЦ лайсна. Според заключението на вещото лице тези увреждания и механизма на ПТП са в пряка причинно-следствена връзка.  За отстраняване на увредата по автомобила вещото лице счита, че са били необходими: нови части за 72.28лв., труд на стойност 426лв., боядисване и бояджийски материали за 313.20лв. или общо 811.48лв. Тъй като ЗЗД задължава всеки, който виновно е причинил вреди другиму, да ги репарира, то ответникът следва да заплати на ищеца за всички доказани вреди.

            Съгласно правилата на ЗЗД при задължения, възникнали от деликт, длъжникът изпада в забава от момента на увреждането- 21.07.2012г. Тъй като задължението за обезщетение е парично, размерът му се определя съгласно чл.86 ЗЗД.

           На основание чл.78 ГПК ответникът следва да заплати на ищеца направените разноски в размер на 500лв. 

           По изложените съображения и на основание чл.235 ГПК съдът

 

                                                         Р    Е    Ш    И    :

 

              ОСЪЖДА И.С.И. *** с ЕГН ********** ДА ЗАПЛАТИ на „Юта трейд“ЕООД гр.Разград, ЕИК 116548978 сумата от 811.48лв./осемстотин и единадесет лева и четиридесет и осем стотинки/, представляваща обезщетение за претърпени имуществени вреди  по товарния му автомобил -„Мерцедес Спритнер 311 ЦДИ“ с ДК№ ******** от ПТП, причинено от ответника, ведно със законната лихва считано от 21.07.2012г. до окончателното й изплащане и 500лв./петстотин лева/ за разноски по производството.

            Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                                

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: