Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

                                                №І, 10.03.2014г., гр.Разград

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                           състав

на седми март                                                      две хиляди и четиринадесета година

в публично съдебно заседание, в състав:

                                                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

секретар Г.А.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 80 по описа за 2014г. на РРС:

 

          Производството е І фаза на делба.

          Постъпила е искова молба от М.С.Г., който твърди, че с ответницата са бивши съпрузи. През време на брака са придобили описаният в исковата молба недвижим имот с идентификатор № 61710.505.944.2.16- жилище №8, находящо се в гр.Р.****, чиято съдебна делба, при равни права се претендира.

           Ответницата К.К.К. счита иска за делба за основателен. Също желае делба при равни права.

           Съдът, след като взе предвид становищата на страните, събраните по делото доказателства по вътрешно убеждение и съобрази приложимия закон, прие за установено от фактическа страна, следното: Страните са бивши съпрузи. Сключили са граждански брак на 14.07.01г., който е прекратен с влязло в сила решение №53/15.05.2010г. по бр.д.№32/10г. бракът между страните е прекратен, считано от 15.05.10г.. Видно от представения нотариален акт за собственост на недвижим имот №** т.* д.№***г. на нотариус Б.Костов страните са признати за собственици на процесното жилище. В споразумението по чл.50 СК, утвърдено от съда страните са уредили ползването на имота до навършване на пълнолетие на детето на страните да се осъществява от ответницата, като същата следва да зъплаща наем от 70лв. месечно на ищеца, както и всички режийни по жилището.

             Въз основа изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Искът за делба е основателен и доказан.

            Няма спор между страните, че претендираният до делба имот е придобит през време на брака и е в режим на СИО, прекратена с развода на страните. С прекратяването на СИО при развода бездяловата съсобственост на съпрузите се е трансформирала в обикновена съсобственост. Предвид на това следва да бъде допусната при равни права между страните.

           По изложените съображения и на основание чл.235 ГПК, съдът

 

                                                  Р         Е          Ш          И         :

 

            ДОПУСКА ДО СЪДЕБНА ДЕЛБА: самостоятелен обект в сграда с идентификатор №61710.505.944.2.16 по КК и КР на гр.Разград, с административен адрес гр.Р.***, който обект се намира в сграда №2, разположена в поземлен имот с идентификатор №61710.505.944, с предназначение на самостоятелния обект: жилище, апартамент, с брой нива на обекта: 2, със застроена площ на първото ниво от 83.92кв.м., състоящо се от дневна, кухня с трапезария, тоалетна, килер, входно предверие с вътрешно стълбище към второто ниво, покрита тераса и един балкон; със застроена площ на второто ниво от 71.64кв.м., състоящо се от четири спални, коридор и вътрешно стълбище за първото ниво, баня, тераса и един балкон, ведно с избено помещение №8 с полезна площ 15.24кв.м., ведно със 17% ид.ч. от общите части на сградата и съответния процент ид.ч. от правото на строеж върху мястото, при граници и съседи: на жилището: ниво 1: на същия етаж: няма, под обекта: обект с идентификатор № 61710.505.944.2.14; ниво 2: на етажа: обект с идентификатор № 61710.505.944.2.15, под обекта:няма, над обекта:няма; за избеното помещение: от север-празно дворно място, от изток-празно дворно място, от юг-избено помещение №3, от запад-коридор, от горе-първи жилищен етаж 

           между М. *** с ЕГН ********** и К.К.К. *** с ЕГН ********** ПРИ  РАВНИ  ПРАВА.

          Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: