РЕШЕНИЕ

 

82                                        06.03.2014г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на  двадесет и осми януари                                  две хиляди и четиринадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Г.М.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №892 по описа за 2013г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от *****” ЕООД, с. Я. срещу Наказателно постановление  №54/22.10.2013г. на Директора на Регионална инспекция по околната  среда и водите – гр. Русе,  с което на основание чл.143, ал.1, т.1 от Закона за управление на отпадъците за нарушение на чл.35, ал.1, т.1 от същия закон на обжалващото дружество е наложена имуществена санкция в размер на 10000 лв. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се  моли същото да бъде   отменено.

В съдебното заседание на РРС жалбоподателят, чрез повереника   си поддържа жалбата.

Ответната страна Регионална инспекция по околната  среда и водите – гр. Русе, чрез представителя си  изразява становище за неоснователност на жалбата.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от легитимирана да обжалва страна и срещу подлежащ на обжалване акт жалбата е допустима.

 Разгледана по същество жалбата е основателна.

С обжалваното Наказателно  постановление №54/22.10.2013г. на Директора на Регионална инспекция по околната  среда и водите – гр. Русе на основание чл.143, ал.1, т.1 от Закона за управление на отпадъците за нарушение на чл.35, ал.1, т.1 от същия закон на обжалващото дружество “****” ЕООД, с. Я.  е наложена имуществена санкция в размер на 10000 лв. Във фактическата част на наказателното постановление е посочено, че: “...при извършена проверка на 30.08.2013г. в имот с адрес: с. Я., ул. ****  №**, УПИ I-350, кв.80, по плана на с. Я. е установено, че “****” ЕООД, с. Я., представлявано от Ш. Х.  извършва третиране чрез оползотворяване, изразяващо се в съхранение, операция с код R 13 на излезли от употреба моторни превозни средства – ИУМПС, компоненти и материали от тях: автомобилни гуми, джанти, автостъкла, пластмаси, двигатели, електромотори, ресори и др. без да притежава разрешение, издадено по реда на глава пета, раздел I от Закона за управление на отпадъците. В имота се съхраняват 17 броя ИУМПС, с налични моторни и спирачни масла, антифриз, акумулатори, които представляват опасни отпадъци. Излезлите от употреба МПС са без регистрационни табели, без стикери за годишен технически преглед, разположени на небетонирана повърхност. С Решение РУ – 16 –П /2013г. РИОСВ – Русе е прекратила процедурата по реда на глава шеста от ЗООС, поради недопустимост на предложението – «Изграждане на площадка за разкомплектоване на ИУМПС» спрямо разпоредбите на чл.38, ал.1 от ЗУО...». Посоченото наказателно постановление е издадено на основание Акт за установяване на административно нарушение №0001943/05.09.2013, съставен от главен експерт в дирекция «КОС» при РИОСВ – Русе, в който са отрезени същите обстоятелства.

По делото са    разпитани свидетелите Н. А. /актосъставителя/ и А. М. – К. /директор в Дирекция «Превантивна дейност» при РИОСВ/. От показанията на тези две свидетелки обстоятелствата изложени в акта и НП се потвърждават. При това съдът намира за несъмнено, че обжалващото дружество е съхранявало в своя имот посочените в НП излезли от употреба моторни превозни средства и то във вида в който те се описват в НП. Не е спорно и че същото дружество не е имало зарешение за третиране на отпадъци, което се издава по реда на ЗУО и е необходимо за извършване на тази дейност съобразно изискването на чл.35, ал.1, т.1 от ЗУО.  Видно от приложен препис от Решение РУ – 16 –П /2013г. на Директора на РИОСВ – Русе е прекратена процедурата по инвестиционното предложение на жалбоподателя за «Изграждане на площадка за разкомплектоване на ИУМПС».

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:   Наказателното постановление, ангажиращо административнонаказателната отговорност на жалбоподателя е незаконосъобразно, поради нарушаване на материалния закон. Наказващият орган е приел, че извършеното нарушение се изразява в дейност по третиране на отпадъци  без жалбоподателят  да притежава разрешение, издадено по реда на глава пета, раздел I от Закона за управление на отпадъците. Действително последното  обстоятелство води до нарушение на чл.35, ал.1, т.1 от ЗУО. Неправилно обаче наказващият орган е наложил на жалбоподателя санкция на основание чл.143, ал.1, т.1 от ЗУО. Тази санкционна норма в случая не е приложима, тъй като касае случаи на нарушения, изразаващи се в третиране на отпадъци на неразрешени за това места или на места неотговарящи на нормативните изисквания.  В случая обаче изобщо не става дума за такава хипотеза. Отделно от това не е ясно коя от двете хипотези на чл.143, ал.1 т.1 от ЗУО има предвид наказващия орган, защото в НП не са отразени конкретни обстоятелства, които да се квалифицират по единия или другия алтернативен състав. В случая жалбоподателят изобщо не е имал разрешение за извършване на дейност по третиране на отпадъци, но това обстоятелство подлежи на санкция по друг текст, а именно по чл.136, ал.2, т.3 от ЗУО. Наказващият орган не е приложил приложимата санкционна разпоредба, а това води до неправилно приложение на материалния закон. Съдът не може да отстрани посочения порок на НП, тъй като не може да влезе в ролята на наказващ орган. Изложеното налага наказателното постановление да бъде отменено само на това основание.

    Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

                 ОТМЕНЯВА Наказателно постановление    №54/22.10.2013г. на Директора на Регионална инспекция по околната  среда и водите – гр. Русе,  с което на основание чл.143, ал.1, т.1 от Закона за управление на отпадъците за нарушение на чл.35, ал.1, т.1 от същия закон на “****” ЕООД, с. Я.  е наложена имуществена санкция в размер на 10000 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: