РЕШЕНИЕ

 

53,  13.03.2014г.,  град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На единадесети Февруари 2014 година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                     Председател: Николай Борисов  

Секретар: Г.А.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 899 по описа за 2013г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Д.С.Д. ЕГН ********** ***, против НП № 146/08.04.2013г. на Началник РУП към ОДМВР – Разград, с което на жалбопадателя за нарушения на чл. 137е, пр.1; чл.150; 140, ал.1,пр.1 и чл.100, ал.1,т.2, пр.1 от ЗДВП са наложени съответно административно наказание « Глоба « в размер на 50,00лв.,  на основание чл.183, ал.4, т.7, пр.2 от ЗДвП; административно наказание « Глоба « в размер на 300,00лв. на основание чл.177, ал.1, т.2, пр.1 от ЗДвП;  административно наказание « Глоба « в размер на 100,00лв. на основание чл.175, ал.1, т.1, пр.1 от ЗДвП.

В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно, постановено при съществени нарушения на материалния и процесуалния закон и се моли същото да бъде  изцяло отменено.

В съдебното заседание, жалбоподателят не се явява  и не изпраща процесуален представител.  

Административнонаказващия орган не изпраща процесуален представител, депозирано е становище за неоснователност на жалбата и моли за потвърждаване на атакуваното НП.

За РРП не се явява представител.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното: На 14.03.2013г. около 16,00ч. свидетелите Д. Ц. и М. М. извършвали контрол на автомобилното движение в с. Балкански, обл. Разград. Двамата свидетели забелязали, че по ул. „ Дунав „ , жалбоподателят  управлява мотопед „ Хонда „ без предпазна каска, което ноложило същият да бъде спрян за проверка. В хода на проверката полицейските служители установили самоличността на жалбоподателя, че същият не притежава валидно издадено СУМПС, т.е. е неправоспособен водач, не представя по време на проверката талон за регистрация на МПС, управлява мотопед без предпазна каска, както и че рег. табела не е поставена на определеното за това място на МПС, като жалбоподателят я извадил от кухина под седалката. За констатираните нарушения св. Д. Ц. съставил АУАН бл. № 676755, в който квалифицирал нарушенията като такива по чл. 137е; чл.150; 140, ал.1 и чл.100, ал.1,т.2 от ЗДВП. АУАН съставен в присъствие на нарушителя, връчен му го срещу подпис и той го подписал без възражения.

На база съставеният АУАН на 08.04.2013г.  Началник РУП към ОДМВР – Разград издъл и процесното НП, в което по идентичен с АУАН начин описал нарушенията, също ги квалифицирал като такива по чл. 137е, пр.1; чл.150; 140, ал.1,пр.1 и чл.100, ал.1,т.2, пр.1 от ЗДВП и наложил съответно административно наказание « Глоба « в размер на 50,00лв.,  на основание чл.183, ал.4, т.7, пр.2 от ЗДвП; административно наказание « Глоба « в размер на 300,00лв. на основание чл.177, ал.1, т.2, пр.1 от ЗДвП;  административно наказание « Глоба « в размер на 100,00лв. на основание чл.175, ал.1, т.1, пр.1 от ЗДвП.

НП редовно връчено на жалбоподателя на 31.10.2013г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на 07.11.2013г.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

Разгледана по същество същата е неоснователна.

Наказателното постановление, както и Актът за установяване на извършените от жалбоподателя административни нарушения, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираните от проверяващия орган административни нарушения са надлежно индивидуализирани,  като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на всяко нарушение от фактическа страна, посочени са конкретните законови разпоредби, нарушени с тези деяния и съответните норми, въз основа на които следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя. От изложеното, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират административните нарушения, вменени във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна. В този смисъл съдът намира доводите на жалбоподателя за отмяна на атакуваното НП за несъстоятелни.

В хода на съдебното производство по делото от приобщените писмени доказателства Заповед, Справка от КАТ – Търговище, гласни такива на свидетелите Д. Ц. и М. М., по категоричен и безспорен начин се установява, както авторството на извършените нарушения, така и фактическата обстановка по делото. Фактическите констатации описани в АУАН, респективно в обжалваното НП, съдът  приема за доказани. В този смисъл намира възражения на жалбоподателя и процесуалния представител  за неоснователни.

Наказанията наложени на жалбоподателя са определени по размер в границите посочени в ЗДвП, явяват справидливи, съобразени с тежестта на извършеното, мотивите, подбудите и личността на нарушителя, т.е. обжалваното НП е правилно и законосъобразно и следва да бъде потвърдено. Съдът намира, че именно с тези определени по размер наказания, ще бъдат постигнати целите да се поправи жалбоподателя и да се приучи за в бъдеще да спзва законовите разпоредби и ще изиграят превантивна роля по отношение на останалите членове на обществото.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                 Р  Е  Ш  И :

 

    ПОТВЪРЖДАВА  НП № 146/08.04.2013г. на Началник РУП към ОДМВР – Разград, с което на Д.С.Д. ЕГН ********** *** за нарушения на чл. 137е, пр.1; чл.150; 140, ал.1,пр.1 и чл.100, ал.1,т.2, пр.1 от ЗДВП са наложени съответно административно наказание « Глоба « в размер на 50,00лв.,  на основание чл.183, ал.4, т.7, пр.2 от ЗДвП; административно наказание « Глоба « в размер на 300,00лв. на основание чл.177, ал.1, т.2, пр.1 от ЗДвП;  административно наказание « Глоба « в размер на 100,00лв. на основание чл.175, ал.1, т.1, пр.1 от ЗДвП, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: