РЕШЕНИЕ

 

89,  19.03.2014г.,  град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На двадесет и седми Февруари 2014 година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                     Председател: Н. Борисов  

Секретар: Г.А.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 4 по описа за 2014г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Д.Т. ЕГН ********** от с. С., обл. Р., ул. “М.”, бл. ***, ап. *** против НП № ***/***г. на ВНД Началник на сектор « ПП « към ОДМВР – Р., с което на жалбопадателя за нарушение на чл. 23, ал.1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 200,00лв.,  на основание чл.179, ал.2, пр.2 от ЗДвП.

В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно, постановено при съществени нарушения на материалния и процесуалния закон и се моли същото да бъде  изцяло отменено.

В съдебното заседание, жалбоподателят редовно призован не се явява.

Административнонаказващия орган при редовно призоваване не изпраща процесуален представител.

За РРП не се явява представител.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното: На ***г. около ***ч. деж. при РУП – Р., изпратил свидетелите Т. Х. и Н. И. и двамата служители при Сектор ПП – КАТ – Р. /дежурни за деня / по сигнал за настъпило  ПТП на път *** посока гр. Р. – гр. К. до кръстовището на входа за с. С. Пристигайки на място, свидетелите констатирали два леки автомобила, единият л.а. „ Б. „ с рег. № ***, управляван от В. А., който бил спрян непосредствено до табелата за вход в населеното място – С. С. л.а. „ Ф. Т. „ с рег. № ***, управляван от жалбоподателя, който бил непосредствено зад първия, нанасяйки удар с предната си част, централно в задната част на предния автомобил. От извършения оглед на място и проверка на документите на водачите, както и след проведени разговори с двамата водачи и свидетели, които били пътници в двата автомобила св. Х. съставил на жалбоподателя АУАН бл. № ***, за това, че „ ... на ***г. около ***ч. на път *** посока Р. – К. кръстовище - вход за с. С., управлявайки л.а. „ Ф. Т. „ с рег. № ***, собственост на „ К. Т. „ ООД, булстат ***, гр. В., в посока с. С. поради неспазена достатъчна дистанция, не успява да спре и блъска движещия се пред него л.а. „ Б. „ с рег. № ***, който намалява скоростта, поради навлизане в населено място, като му нанася материални щети...”. Нарушението било квалафицирано като такова по чл.23, ал.1 от ЗДвП. АУАН съставен в присъствие на нарушителя, връчен му срещу подпис и подписан от него без възражение. В тридневния срок по ЗАНН пред адм. наказващият орган е постъпило писмено възражение от страна на нарушителя, което е оставено без уважение.

На база съставеният АУАН на ***г. ВНД Началник на сектор « ПП « към ОДМВР – Р. издал и процесното НП, в което по идентичен с АУАН начин описал нарушението, също го квалифицирал като такова по чл. 23, ал.1 от ЗДвП и наложил административно наказание « Глоба « в размер на 200,00лв., на основание чл.179, ал.2, пр.2 от ЗДвП. НП редовно връчено на жалбоподателя на *** г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на ***г.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

Разгледана по същество същата е неоснователна.

Наказателното постановление, както и Актът за установяване на извършеното от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано,  като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочена е конкретната законова разпоредба, нарушена с това деяние и съответната норма, въз основа на която следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя. От изложеното, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират административното нарушение, вменено във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна. В този смисъл съдът намира доводите на жалбоподателя за отмяна на атакуваното НП за несъстоятелни.

В хода на съдебното производство по делото от приобщените писмени доказателства Справка за нарушител за региона,  Заповед, Рапорт, Обяснения от П. П., В. А., Н. Й., Е. М., Докладна записка и гласни такива на свидетелите Т. Х. и Н. И., по категоричен и безспорен начин се установява, както авторството на извършеното нарушение, така и фактическата обстановка по делото. Фактическите констатации описани в АУАН, респективно в обжалваното НП, съдът  приема за доказани. В този смисъл намира възражения на жалбоподателя за неоснователни.  Установи се несъмнено, че жалбоподателят се е движел зад л.а. „ Б. „ с рег. № ***, управляван от В. А., възприел го е от разстояние, в продължение, но което е могъл да съобрази отстоянието / дистанцията / между двата автомобила и поради недостатъчно разстояние, е ударил намаляващия скоростта пред него лек автомобил. Жалбоподателят е нарушил правилото на  чл. 23, ал. 1 ЗДвП, съгласно което водачът на пътно превозно средство е длъжен да се движи на такова разстояние от движещото се пред него друго превозно средство, че да може да избегне удряне в него, когато то намали скоростта или спре рязко.

Наказанието наложено на жалбоподателя е определено по размер в границите посочени в ЗДвП, явява се справедливо, съобразено с тежестта на извършеното, мотивите, подбудите и личността на нарушителя, т.е. обжалваното НП е правилно и законосъобразно и следва да бъде потвърдено. Съдът намира, че именно с това определено по размер наказание, ще бъдат постигнати целите да се поправи жалбоподателя и да се приучи за в бъдеще да спазва законовите разпоредби и ще изиграе превантивна роля по отношение на останалите членове на обществото.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                 Р  Е  Ш  И :

 

    ПОТВЪРЖДАВА  НП № ***/***г. на ВНД Началник на сектор « ПП « към ОДМВР – Р., с което на Д.Т. ЕГН ********** *** за нарушение на чл. 23, ал.1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 200,00лв.,  на основание чл.179, ал.2, пр.2 от ЗДвП,  като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: