П Р И С Ъ Д А

 

                                            2014 година                               град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав На     четвърти март                                                            2014  година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                             СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: Л.К.

                                                                          В.С.

                                   

Секретар: Д.Д.  

Прокурор:  Северина Монева и Любомир Г.                                Като разгледа докладваното от съдията

НОХ   дело      658   по описа за 2013  година

 

П Р И С Ъ Д И:

        

 

ПРИЗНАВА подсъдимият  Г.М.Д., роден на *** *** , живущ в с.с., български гражданин, със средно образование, безработен, женен, осъждан, ЕГН **********  за ВИНОВЕН в това, че за времето от 14.04.2013 г. до 15.04.2013 г. включително в с. Езерче, общ. Цар Калоян, обл. Разград в условията на опасен рецидив се е съвъкупил с лице от женски пол А.М.Б. ***, като я е принудил към това със сила – престъпление по чл. 152, ал. 3, т. 5  във вр. с ал. 1, т. 2 от НК, поради което и на основание чл.54 вр. чл.36 от НК МУ НАЛАГА наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ШЕСТ ГОДИНИ, което да изтърпи в затвор при първоначален СТРОГ РЕЖИМ.

ПРИЗНАВА подсъдимият  Г.М.Д., с установена по делото самоличност за НЕВИНОВЕН да е извършил  това деяние, като съизвършител с А.М.Д. и в условията на чл.152, ал.3, т.1 от НК И ГО ОПРАВДАВА по тази част на обвинението.

ПРИЗНАВА подсъдимият  Г.М.Д., с установена по делото самоличност ЗА ВИНОВЕН в това, че на  14.04.2013 г.  в с. Езерче, общ. Цар Калоян, обл. Разград в съучастие като съизвършител с А.М. *** противозаконно е лишил от свобода А.М. *** – престъпление по чл. 142а, ал. 1 във вр . с чл. 20, ал. 2 от НК, поради което и на основание чл. 54  вр. чл.36 от НК МУ НАЛАГА наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ТРИ ГОДИНИ, което да изтърпи в затвор при първоначален СТРОГ РЕЖИМ.

ПРИЗНАВА подсъдимият  Г.М.Д., с установена по делото самоличност ЗА НЕВИНОВЕН да е извършил горното деяние за периода  до 15.04.2013 г. И ГО ОПРАВДАВА в тази част на обвинението.

НА ОСНОВАНИЕ чл.23, ал.1 от НК ОПРЕДЕЛЯ едно ОБЩО НАКАЗАНИЕ на подс. Г.М.Д. в размер на най-тежкото от тях, а именно ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ШЕСТ ГОДИНИ, което да изтърпи при първоначален СТРОГ РЕЖИМ в затвор, на основание чл.59, ал.1 от НК ПРИСПАДА от така определеното общо наказание времето през което по отношение на подсъдимия е имало задържане по ЗМВР, както и времето през което му е била наложена мярка за неотклонение “задържане под стража” считано от 16.04.2013 г.

ПРИЗНАВА подсъдимият А.М.Д., роден на *** ***., български гражданин, с основно образование, безработен, женен, неосъждан, ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че за времето от 14.04.2013 г. до 15.04.2013 г. включително в с. Езерче, общ. Цар Калоян, обл. Разград в условията на продължавано престъпление  се е съвъкупил с лице от женски пол А.М.Б. ***, като я е принудил към това със сила и заплашване – престъпление по чл. 152, ал. 1, т. 2  във вр. с чл. 26, ал. 1  от НК, поради което и на основание чл. 54 вр. чл.36 от НК МУ НАЛАГА наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ЧЕТИРИ ГОДИНИ, което да изтърпи в затвор при първоначален ОБЩ РЕЖИМ.

ПРИЗНАВА подсъдимият А.М.Д. със снета по делото самоличност ЗА НЕВИНОВЕН да е извършил горното престъпление като съизвършител с Г.М.Д. и в условията на чл.152, ал.3, т.1 от НК И ГО ОПРАВДАВА в тази част на обвинението.

ПРИЗНАВА подсъдимият А.М.Д. със снета по делото самоличност  ЗА ВИНОВЕН  за това, че на  14.04.2013 г. в с. Езерче, общ. Цар Калоян, обл. Разград в съучастие като съизвършител с Г.М.Д. *** противозаконно е лишил от свобода А.М. *** – престъпление по чл. 142а, ал. 1 във вр .  с чл. 20, ал. 2 от НК, поради което и на основание чл.54 вр. чл.  36 от НК МУ НАЛАГА наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ТРИ ГОДИНИ, което да изтърпи в затвор при първоначален ОБЩ РЕЖИМ.

ПРИЗНАВА подсъдимият А.М.Д. със снета по делото самоличност ЗА НЕВИНОВЕН да е извършил горното деяние за периода до 15.04.2013 г. и ГО ОПРАВДАВА в тази част на обвинението.

НА ОСНОВАНИЕ чл.23, ал.1 от НК ОПРЕДЕЛЯ на подсъдимия А.М.Д. едно ОБЩО НАКАЗАНИЕ в размер на най-тежкото от тях, а именно ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ЧЕТИРИ ГОДИНИ, което да изтърпи в затвор при първоначален ОБЩ РЕЖИМ, като на основание чл.59, ал.1 от НК ПРИСПАДА от така определеното общо наказание времето през което по отношение на подсъдимия е имало задържане по ЗМВР, както и времето през което му е била наложена мярка за неотклонение “задържане под стража” считано от 16.04.2013 г.

ОСЪЖДА подсъдимите  Г.М.Д., ЕГН ********** и А.М.Д., ЕГН  ********** да  заплатят солидарно   по  сметка  на  Републиканския бюджет, сумата от  598,64   лева за направени разноски в досъдебното производство,както и да заплатят  по сметка на Районен съд Разград сумата от   1437,15         лева за разноски направени в съдебната фаза на производството.

 ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                           

 

         СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1 .                           2.

                                                           / особено мнение/