П Р И С Ъ Д А

 

                                  2014 година                              град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав

На          шести  март       2014 година

В публично заседание в следния състав

 

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:  КОНСТАНТИН  КОСЕВ

                                                                                Н.  К.

                                                                                 С.  Д.  

 

 

 

Секретар: Ж.Р.

Прокурор:   НЕДКА ПЕТРОВА

Като разгледа докладваното от съдията                                                         НОХ           дело №      39     по      описа за   2014   година

 

П Р И С Ъ Д И  :

 

 

            ПРИЗНАВА      подсъдимата А.С.И., родена на ***г. в гр. Р., живуща *** 87, българска гражданка, с начално образование, работеща, неомъжена,неосъждана, ЕГН  **********  ЗА ВИНОВНА  в това, че на 09.09.2013г.   в гр. Разград по непредпазливост е запалила чужд имот със значителна стойност – едноетажна масивна къща, находяща се на ул. “***” №*** в гр. Разград, със застроена площ 65 кв.м. на стойност 13000 лева, собственост на Община Разград, като от деянието й са последвали имуществени вреди по сградата – изгоряла е част от дървената покривна конструкция на сградата над участъка на прозореца, където е било огнището на пожара, частично са изгорели 2 бр. еднокатни дървени прозорци и 2 бр. вътрешни  врати, от високата температура в сградата е паднала част от вътрешната мазилка по една от стените и част от тавана, като е изгоряла и  обшивката от камъшитови рогозки по тавана, изгоряла е облицовката от стиропор по тавана в коридора и в една от стаите, изгорели са тапетите по стените в две от стаите, счупени са всички стъкла по дървената дограма на прозорците и на металното остъклено предверие, изгорели са 3 бр. лампени излази комплект с ключове и фасунги, опушено и подкожушено е латексовото боядисване по стените и таваните в цялото жилище, прекъснато е електрическото захранване на сградата от уличната мрежа, като общият размер на нанесените имуществени вреди е в размер на 2792 лева – престъпление по чл. 331 ал.1 във вр. с чл. 330 ал.1 от НК,  поради което и на основание чл. 55 ал.1 т.2 б.”б” от НК   й налага наказание “пробация”, включваща следните пробационни мерки:

           -  Задължителна регистрация по настоящ адрес с периодичност на изпълнението ДВА ПЪТИ СЕДМИЧНО за срок от  ОСЕМ МЕСЕЦА;

          -  Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ОСЕМ МЕСЕЦА;

          ОСЪЖДА  подсъдимата А.С.И., ЕГН ********** *** сумата  от 2792 лева,  представляващи имуществени вреди от престъплението, ведно със законната лихва, считано от 09.09.2013г. до окончателното й изплащане.

            ОСЪЖДА подсъдимата А.С.И.  със снета по-горе самоличност да заплати по сметка на държавния бюджет сумата от  460.00   лева, представляваща   разноски   на досъдебното производство, както и по сметка на РС Разград сумата от 50.00 лева разноски по делото  и д.т. върху уважения размер от гражданския иск в размер на   111.68 лева.

ПРИСЪДАТА  подлежи на обжалване и протестиране  в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

 

 

 

                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

                        СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.

 

 

                                                                         2.