Мотиви към Присъда №99/06.03.2014г., постановена по НОХД №39/2014г. по описа на Разградския районен съд .

                Разградска районна прокуратура  е повдигнала обвинение срещу А. С. И. *** за това, че на 09.09.2013г. в гр. Разград по непредпазливост е запалила чужд имот със значителна стойност – едноетажна масивна къща, находяща се на ул. ***в гр. Разград, със застроена площ 65 кв.м. на стойност 13000 лв, собственост на Община Разград, като от деянието й са последвали имуществени вреди по сградата- изгоряла е част от дървената конструкция на сградата над участъка на прозореца, където е било огнището на пожара, частично са изгорели 2 бр. еднокатни дървени прозорци и 2 бр. вътрешни врати, от високата температура в сградата е паднала част от вътрешната мазилка по една от стените и на част от тавана, като е изгоряла и обшивката от камашитови рогозки по тавана, изгоряла е облицовката от стиропор по тавана в коридора и в една от стаите, изгорели са тапетите по стените в две от стаите, счупени са всички стъкла по дървената дограма на прозорците и на металното остъклено предверие, изгорели са 3 бр. лампени излази комплект с ключове и фасунги, опушено и подкожушено е латексовото боядисване по стените и таваните в цялото жилище, прекъснато е електрическотко захранване на сградата от уличната мрежа, като общият размер на нанесените имуществени вреди е в размер  на 2792 лв– престъпление по чл.331, ал.1 във вр. с чл.330, ал.1 от НК.  

В заседанието пред РРС представителят на РРП подържа обвинението.  

Съдебното производство по отношение на  подсъдимата  е проведено по реда на глава двадесет и седма от НК – съкратено съдебно следствие по чл.370 и сл. от НПК. При провеждане на съдебното заседание е извършено предварително изслушване  на подсъдимата, при което тя е     признала фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. При това положение на основание чл.372, ал.4 във вр. с чл.371, т.2 от НПК съдът е обявил, че при постановяване на присъдата  ще ползва самопризнанието, без да събира доказателства за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. 

Предявен е граждански иск от ощетеното юридическо лице Община Разград, като се претендира подсъдимата да бъде осъдена да заплати на ищеца сумата от 2792 лв, ведно със законната лихва от датата на деянието.

 Разградският районен съд, след преценка на доводите на страните и  събраните по делото доказателства, констатира от фактическа страна следното:

Подсъдимата А.С.И. е родена на ***г. в гр. Русе, живее в гр. Разград. Същата  е с начално образование, неомъжена, неосъждана.

Подсъдимата А.И. живеела на семейни начала с Т. Б. С. Двамата имали родени 7 деца от съвместното си съжителство. От 15.03.2013г.  семейството живеело под наем в къща в гр. Р.****, собственост на Община Разград.

На 09.09.2013г.  около обяд подсъдимата и четирите й най-малки деца били в къщата и обядвали яйца, които подсъдимата приготвила на туристически газов котлон. Около 13.00 часа всички легнали да спят. Около 15, 00 часа обвиняемата се събудила от плача на най-малкото си дете, което било на 1 г. и усетила мирис на пушек. Видяла, че долната част на кошчето на бебето гори. Подсъдимата взела бебето, събудила другите си деца и всички излезли от къщата.  Св. К. К., който работел като охранител на хлебозавод “Млин 97” – гр. Разград, намиращ се срещу къщата, обитавана от обвиняемата, видял, че последната и децата й бягат от къщата, а от същата излизат пламъци. Той веднага позвънил на тел. 112 и съобщил за възникналия пожар. Пристигнал екип на ОУПБЗН- гр. Разград и пожарът бил загасен. След загасяването на пожара в една от стаите били намерени изгорял електрически фритюрник, чийто кабел бил включен към електрическата мрежа и намиращ се в близост до него туристически газов котлон с изпуснат винтил.

От  заключението на назначената пожаро-техническа експертиза се установява, че огнището на пожара е в помещение №3 в жилищната сграда, в областта на източната му стена. Там са налице техническите източници на възпламеняване на горимите материали. И двата източника  - туристически газов котлон и електрически фритюрник са открити на мястото на първоначалното възникване на пожара. Не може с категоричност да се твърди, кой от двата възможни източника е предизвикал пожара, но и в двата случая се касае за небрежност при използванвето им. Продължителността на пожара е била не повече от 15-20 минути преди намесата на противопожарната служба. Пожарът не е представлявал опасност за съседни сгради.

От  заключението на назначената оценъчна експертиза се установява, че е изгоряла в резултат на пожара  част от дървената конструкция на сградата над участъка на прозореца, където е било огнището на пожара, частично са изгорели 2 бр. еднокатни дървени прозорци и 2 бр. вътрешни врати.  От високата температура в сградата е паднала част от вътрешната мазилка по една от стените и на част от тавана, като е изгоряла и обшивката от камашитови рогозки по тавана, изгоряла е облицовката от стиропор по тавана в коридора и в една от стаите, изгорели са тапетите по стените в две от стаите, счупени са всички стъкла по дървената дограма на прозорците и на металното остъклено предверие, изгорели са 3 бр. лампени излази комплект с ключове и фасунги, опушено и подкожушено е латексовото боядисване по стените и таваните в цялото жилище, прекъснато е електрическотко захранване на сградата от уличната мрежа. Общият размер на нанесените имуществени вреди ев размер на 2792 лв.

Изложената фактическа обстановка съдът намира за безспорно доказана. Същата се установява от признанията на подсъдимата и разпитаните на досъдебното производство свидетели, писмените доказателства, назначените експертизи.  Спорни моменти по делото не съществуват.  С оглед изложеното съдът намира фактическите обстоятелства отразени в обвинителния акт за  доказани. 

                Така изложената  фактическа обстановка налага следните правни изводи: С деянието си подсъдимата А. С. И. *** е осъществила състава на престъплението по чл.331, ал.1 във вр. с чл.330, ал.1 от НК, тъй като на 09.09.2013г. в гр. Разград по непредпазливост е запалила чужд имот със значителна стойност – едноетажна масивна къща, находяща се на ул.****, със застроена площ 65 кв.м. на стойност 13000 лв, собственост на Община Разград, като от деянието й са последвали имуществени вреди по сградата- изгоряла е част от дървената конструкция на сградата над участъка на прозореца, където е било огнището на пожара, частично са изгорели 2 бр. еднокатни дървени прозорци и 2 бр. вътрешни врати, от високата температура в сградата е паднала част от вътрешната мазилка по една от стените и на част от тавана, като е изгоряла и обшивката от камашитови рогозки по тавана, изгоряла е облицовката от стиропор по тавана в коридора и в една от стаите, изгорели са тапетите по стените в две от стаите, счупени са всички стъкла по дървената дограма на прозорците и на металното остъклено предверие, изгорели са 3 бр. лампени излази комплект с ключове и фасунги, опушено и подкожушено е латексовото боядисване по стените и таваните в цялото жилище, прекъснато е електрическотко захранване на сградата от уличната мрежа, като общият размер на нанесените имуществени вреди е в размер на на 2792 лв. Подсъдиматна очевидно е проявила небрежност при боравене със съответни уреди, като е създала положение на опасност, което се е реализирала в описания пожар. Така е бил запален чужд имот, очевидно на значителна стойност. Подсъдимата не е предвиждала последиците от певедението си, но е могла и е била длъжна да ги предвиди.

Доколкото в случая са налице множество счекчаващи обстоятелства – направено признание, изразено съжаление, чисто съдебно минало, очевидно тежко социално положение, то наказанието на подсъдимата следва да се определи на основание чл. 55, ал.1, т.2, б. “б” от НК, като на същата следва да се наложи наказание ПРОБАЦИЯ, включваща следните пробационни мерки със следните срокове  - ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ по настоящ адрес за срок от  ОСЕМ МЕСЕЦА, с периодичност на изпълнение два пъти седмично и   ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕРИОДИЧНИ СРЕЩИ с пробационен служител за срок от  ОСЕМ МЕСЕЦА, като посредством тези мерки целите на наказанието биха се изпълнили.

Основателен е предявеният граждански иск. При виновното  поведение на подсъдимата на ощетеното юридическо лице Община Разград са причинени вреди и подсъдимата следва да бъде осъдена да ги възстанови в претендирания размер от 2792лв, каквато е и оценката на вредите, ведно със законната лихва, считано от 09.09.2013г. до окончателното изплащане, както се претендира.

С оглед изхода на делото подсъдимата  следва да бъде осъдена да заплати и  разноските по същото в размер на  460 лв за разноски от досъдебното производство и 50 лв за разноски от съдебната фаза, а също  и 111,68 лв за държавна такса върху уважения граждански иск.

Мотивиран така съдът постанови присъдата  си.

                                                               

                                                                            

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: