МОТИВИ  към решение № 145 постановено по АНД № 170/ 2014г. по описа на РС- Разград

 

Постъпило е Постановление от РП Разград, в което се сочи че производството е водено по чл.345 от НК срещу  Н.Д.М.  ЕГН **********  за това, че от края на м. октомври 2013г. до 13.11.2013г. в с. Ясеновец и в с. Голям извор, обл. Разград си е служил с контролни знаци – 2 бр. регистрационни табели с № ***поставени на лек автомобил “ВАЗ 2106” с номер на рама***, издадени на друго моторно превозно средство, а именно за лек автомобил “Опел Вектра 1,6 ИГЛС” със следните идентификационни номера: номер на рама WOL000087L5354716 и номер на двигател  C16NZ02J05551.

Депозирано е предложение уличеното лице да бъде освободено от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание глоба.

В с.з.нарушителят М. се признава за виновен.

За РП Разград  в с.з.  учавства представител – Прокурор Якимов, който поддържа предложението, като моли съда при определяне размера на наказанието да вземе предвид многобройните смекчаващи отговорността на подсъдимия обстоятелства.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното: През м. Октомври 2013г. обв. М. закупил л.а. „ ВАЗ 2106” с рег. № ***от св. Ст. С., като уговорили, прехвърлянето на собствеността върху автомобила да стане на по- късен етап. Продавачът, за да си гарантира прехвърлянето по надлежен ред, демонтирал регистрационните табели от автомобила.  В края на м. Октомври 2013г. обв. М. се срещнал със св. Р. Д., който преди време притежавал лек автомобил „ Опел Вектра” с рег. № ****, с рама с № ******, и която бил предал за скрап, като запазил регистрационните табели. Обв. М. му ги поискал, за да ги ползва на закупения л.а. « ВАЗ 2106» и св. Р. Д. му ги предоставил. Обв. М. монтирал посочените рег. Табели на управлявания от него л.а. « ВАЗ 2106» с ясното съзнание, че процесните рег. Номера са издадени за друго МПС. На 12.11.2013г. обв. М. предоставил л.а. « ВАЗ 2106» на св. Р. М., да го управлява, при което бил спрян за проверка от полицески служители. В хода на проверката те установили, че св. М. е неправоспособен водач, за което му съставили АУАН. На следващият ден – 13.11.2013г. св. Д. А. командир на отделение в ПП при ОДМВР – Разград, проверявал актовете съставени предния ден и констатирал несоътветствие в марката на автомобила – « ВАЗ 2106» и регистрационните табели с които се движел. Това наложило да със свой колега, св. Д. А. да посети с. Ясеновец, където отново забелязъл автомобила, спрял го за проверка и установил, че водач е обв. М.. Същият обяснил  на полицеските служители, че лично е поставил рег. Табели на автомобила и им разказал по какъв начин ги е придобил.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Деянието на нарушителя е съставомерно по чл.345 от НК. През  инкриминирания период нарушителят умишлено е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил “ВАЗ 2106  с лично монтирани от него рег. табели с № **** , издадени за друго МПС л.а. “Опел Вектра 1,6 ИГЛС” с номер на рама ****

По този начин същият е осъществил  от обективна и субективна страна състава на цитираното по-горе престъпление. В подкрепа изводите на съда са всички събрани и проверени по реда на НПК доказателства по делото – Докладна записка, Рапорт, АУАН бл. № 908245/12.11.2013г.,  АУАН бл. № 908246/12.11.2013г. Протокол за доброволно предаване, самопризнанието на самия нарушител, дадено в съдебно заседание, показанията на свидетелите М. Б., Ст. С., Д. Д., Р. Д., Справка в КАТ – Разград относно собствеността на л.а. “Опел Вектра 1,6 ИГЛС” с номер на рама *** и относно л.а.  „ ВАЗ 2106” с рег. № ***, справка за съдимост на обвиняемия, Характеристична справка.

С оглед предвиденото в този текст наказание и необремененото съдебно минало на нарушителя и  възможностите за постигане целите на наказанието, визирани в чл.36 от НК, съдът намира, че са налице условията по чл.78а от НК и                           Н.Д.М., следва да бъде освободен от наказателна отговорност, като бъде реализирана административно-наказателната му такава, а именно- глоба . Отчитайки превес на смекчаващите отговорността обстоятелства - чисто съдебно минало и самопризнания, съдът определи глобата към минималния й размер -           1000лв. 

Вещественото доказателство по делото – 2 бр. регистрационни табели с № ****, след влизане в сила на решението следва да бъдат изпратени в „ПП-КАТ” към ОДМВР  – гр. Русе за разпореждане съобразно тяхната компетентност.

По изложените съображения съдът постанови решението си.

 

                                             

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: