Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                        № 89, 25.03.2014 г., град Разград

 

                                   В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                     състав

 На четиринадесети март                              две хиляди и четиринадесета година

 В публично заседание в следния състав:

                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

                                                                            

 Секретар Г.М.

 Прокурор    

 като разгледа докладваното от председателя

 гр.дело № 1732 по описа за 2013г.

 

            Предявен и иск по чл.45 ЗЗД.

           Депозирана е искова молба от А.Н.Н., с която моли съда да осъди пълнолетният понастоящем отв.М.Й.Б. да му заплати сумата от 604.63лв., явяваща се обезщетение за причинените му имуществени вреди- счупена скоростна кутия, амортисьори и шарнири, възстановяване на документи за самоличност и кредитни карти. На 21/22.04.13г. ответникът противозаконно отнел л.а.Фолксваген голф с ДК№***, стопанисван от ищеца, като е участвал в „гонки“. За възстановяване на щетите от противоправните действия на ответника ищецът е заплатил сумата от 604.63лв. Спрямо ответника е водено и приключило наказателно производство за извършеното от него престъпление по чл.346 ал.2 т.1 пр.2 във вр. с ал.1 НК във вр. с чл.63 ал.1 т.3 НК и чл.195 ал.1 т.4 пр.2 във вр. с чл.194 ал.1 във вр. с чл.63 ал.1 т.3 НК /НОХД № 644/13г. на РРС/. Ищецът представя две фактури с прикрепени към тях фискални бонове за сумата от 288.33лв. и за сумата от 280.80лв., уведомително писмо, удостоверение за родствени връзки, вноски бележки за сумите от 3.50лв. и 32лв.

            Ответникът М.Й.Б. не е отговорил. В с.з. оспорва иска, като твърди, че само е покарал за 1 час колата и тя е била в изправност. Вредите от престъплението е възстановил.

            Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното: На 21/22.04.13г. ответникът противозаконно отнел стопанисвания от ищеца л.а. Фолксваген голф с ДК№****. За деянието си ответникът е бил осъден с влязло в сила определение по НОХД №644/2013г. на РРС. Видно от протоколите за оглед на место-произшествието, приложени по нохд л.а. на ищеца е намерен от лице на име К. И. с отворени врати, багажник, преден капак и без джанти. От колата липсвал портфейла на ищеца с документи и кредитни карти. По нохд е установено, че преди да демонтира джантите от л.а. ищецът е участвал в гонки и е правил дрифтове с него.

            Ищецът представя фактури с приложени към тях касови бонове за сумите 288.33лв. и 280.80 за закупени авточасти- зъбчатка пета скорост, лагер, амортисьор, накладки к-т и шарнир. Представя копие от уведомително писмо, че е заявил кражба на документи,както и две вноски бележки за издаване на контролен талон за ПМС и на стойност 32лв.

            Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Искът е частично основателен и доказан.

            Налице е влязла в сила присъда, задължителна за гражданския съд относно установяването на фактите на противозаконно отнемане на лекия автомобил на ищеца, ползването му, демонтажа на гумите с джантите, изоставянето, отнемането на портмонето на ищеца с документи. Ищецът представя от своя страна платежни документи на обща стойност 604.63лв., установяващи размера на нанесени му според него допълнителни вреди по л.а., от които е видно, че е закупил части и направил ремонт, както и че му е изготвен нов талон за МПС и СУМПС. Въпреки указанията на съда ищецът не ангажира доказателства за наличието на причинно-следствена връзка между деянието и настъпилите допълнителни вреди по автомобила. При търсене на причинна връзка е необходимо да се установи, че 1. фактът, приеман за причина, се явява необходимо условие за настъпването на последиците и 2. това необходимо условие, вследствие на вътрешна необходимост, предизвиква настъпването на следствието. В досъдебното производство не е изследван въпроса дали върху отнетия автомобил са нанесени други вреди, освен демонтираните джанти и какви са те, тъй като не са елемент от престъпния състав. Предвид необходимостта от специални знания съдът е в невъзможност да установи дали твърдените вреди по автомобила са действително резултат от виновното поведение на ищеца или не. 

          Досежно стойността на новоиздаденото СУМПС ищецът представя писмени доказателства- вносна бележка за 32лв.. Тази сума ищецът основателно претендира. СУПМС ответникът противозаконно е отнел от ищеца. Последният при условията на пълно главно доказване установи, че за възстановяване на отнетата му движима вещ е заплатил сумата от 32лв., която се явява имуществена вреда в неговия патримониум, причинена виновно от ответника и подлежаща на възстановяване от него.

          С оглед размера на уважения иск /32лв./ то ответникът дължи на ищеца разноски в размер на 10.58лв.   

          По изложените съображения, съдът

 

                                                    Р    Е    Ш    И    :

 

             ОСЪЖДА М.Й.Б.,***  ДА ЗАПЛАТИ на А.Н.Н. ***, ЕГН ********** за сумата от 32лв./тридесет и два лева/, представляваща обезщетение за претърпени имуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 31.10.2013г. до окончателното изплащане на сумата, както и сумата 10.58лв./десет лева и петдесет и осем стотинки/ разноски по делото.

           ОТХВЪРЛЯ иска над 32лв. до първоначално предявения размер от 604.80лв. КАТО НЕОСНОВАТЕЛЕН.

           Решението подлежи на обжалване пред Разградски окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: