Р Е Ш Е Н И Е

 

   66          13.03.2014 г.          гр. Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД НА 27.02.2014 г. в публично заседание в следния състав:

 

                                                            Председател: Атанас Христов                                                        

 

Секретар:  П.Т.

Прокурор: 

като разгледа докладваното от съдия Атанас Христов гр. дело 1898 по описа за 2013 година.

 

Производството е с правно основание чл. 143 и чл. 149 СК.

 

Депозирана е искова молба, с която са предявени обективно и субективо кумулативно съединени искове от Цв. Н. Н., ЕГН **********,*** и Н. Н. Н., ЕГН ********** ***, действащи чрез своята майка и законен представител И.Н.Й., ЕГН **********,*** против Н.А.Н., ЕГН **********,***.

Сочи се, че майката на ищците живеяла с ответника на съпружески начала от 2003г. до 23.06.2012г. От фактическакат си връзка им се родили две деца – ищците. След влошени лични отношения Цв. Н. Н. и Н.А.Н. се разделели, като децата останали при Цв. Н., която се грижи за тях и по настоящем. Същата работи като личен асистент на детето Н., което е с увреждане от 53 % и получава месечно възнаграждение от 288.00 лв.  Н. е ученик в първи клас, а Цв. – в четвърти.

Ето защо, се моли ответникът да бъде осъден да заплаща месечно издръжка по 100 лв. на всяко едно от децата, считано от 29.11.2012г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до окончателното изплащане на сумите, до настъпване на обстоятелства водещи да нейното изменяване или прекратяване.

В съдебно заседание за ищците се майка им и законен представител, както и пълномощника им – адвокат Н.М. ***, който моли исковите претенции да бъдат уважени изцяло.

Ответникът, не депозира отговор на исковата молба. В съдебно заседание се явява лично и оспорва исковите претенции изцяло. Сочи, че е давал на децата по около 20-30 лв месечно, чрез майка им, но предвид тежкото си имотно положение няма възможност да заплаща исканата издръжка.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка:

Видно от Удостоверение за раждане /л.5 и 6/, е че ищците  Цв. Н. Н., род на 30.10.2003г. и Н. Н. Н., род на 04.07.2005г. са с майка И.Н.Й. и баща – ответника  Н.А.Н.. Няма спор че родителите на ищците не са сключвали гр. брак по между си. По делото не се твърди, че ответника и И.Й. имат други деца или задължения да издържат други лица. По делото е безспорно, че от около година и половина родителите на децата са във фактическа раздяла, като грижи за децата полага само майка им. Ответника не ангажира никакви доказателства в подкрепа на твърденията си, че е заплащал на децата си някакви суми за издръжка. Следва да се отбележи, че липсата на доходи не е уважителна причина за неплащането на издръжка.

Майката на ищците работи като социален асистент на ищеца  Н. Н. Н. /инвалид със степен на увреждане 53 %/ и получава възнаграждение от 360 лв. месечно /л.38/.

За ответника няма доказателства за доходи, но тъй като липсват доказателства за неработоспособността му, съдът намира че същият би могъл да реализира доходи поне в размер на МРЗ.

Съдът с оглед събраните по делото доказателства, като взе предвид нуждите на децата и възможностите на родителите, определя на всяко едно от децата месечна издръжка от 155 лв., която следва да бъде разделена по равно между двамата родители, за периода от 29.11.2012г. до 29.11.2013г. за иска по чл. 149 СК /издръжка за минало време/.

Относно иска по чл. 143 СК /издръжка за бъдещ период/, съдът като взе предвид нуждите на децата и възможностите на родителите, определя на всяко едно от децата месечна издръжка от 170 лв. която следва да бъде разделена по равно между двамата родители.

Така ответникът следва да заплати на детето Цв. Н. Н., чрез неговата майка и законен представител И.Н.Й., за предявения иск по чл. 149 СК, сумата от 930 лв. /12м. х 77.50 лв./, ведно със законната лихва считано от подаването на исковата молба – 29.11.2013г. до окончателното изплащане на сумата. Искът за разликата до пълния размер от 1 200 лв.  /12м х 100 лв./, следва да бъде отхвърлен като неоснователен и недоказан.

Ответникът следва да заплати на детето Н. Н. Н., чрез неговата майка и законен представител И.Н.Й., за предявения иск по чл. 149 СК, сумата от 930 лв. /12м. х 77.50 лв./, ведно със законната лихва считано от подаването на исковата молба – 29.11.2013г. до окончателното изплащане на сумата. Искът за разликата до пълния размер от 1 200 лв.  /12м х 100 лв./, следва да бъде отхвърлен като неоснователен и недоказан.

Ответникът следва да заплаща на детето си Цв. Н. Н., чрез неговата майка и законен представител И.Н.Й., за предявения иск по чл. 143 СК, месечна издръжка от 85 лв., считано от подаването на ИМ - 29.11.2013г., ведно  със законната лихва за всяка просрочена вноска, до настъпването на обстоятелства, обуславящи нейното изменяване или прекратяване. За разлика до претендирания размер от 100 лв. месечно, като неоснователен и недоказан искът следва да се отхвърли.

Ответникът следва да заплаща на детето си Н. Н. Н., чрез неговата майка и законен представител И.Н.Й., за предявения иск по чл. 143 СК, месечна издръжка от 85 лв., считано от подаването на ИМ - 29.11.2013г., ведно  със законната лихва за всяка просрочена вноска, до настъпването на обстоятелства, обуславящи нейното изменяване или прекратяване. За разлика до претендирания размер от 100 лв. месечно, като неоснователен и недоказан искът следва да се отхвърли.

При определяне на горните суми, съдът взе предвид и сумите изплащани на децата от ДСП – Разград, чрез тяхната майка /л.34/.

На осн. чл. 242, ал.1 ГПК, съдът следва да постанови предварително изпълнение на решението относно присъдената издръжка.

Ответникът следва да заплати по сметка на РРС сумата от 50.00 лв., за иска по чл. 149 СК и 122.40 лв. дължима държавна такса върху присъдения размер на издръжката по чл. 143 СК, за всяко едно от децата. Т.е. ответника следва да заплати общо сумата от 344.80 лв. за дължими държавни такси.

По гореизложените съображения, Съдът,

 

Р Е Ш И :

 

ОСЪЖДА Н.А.Н., ЕГН **********,*** ДА ЗАПЛАЩА на малолетното  си дете Цв. Н. Н., ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител И.Н.Й., ЕГН **********,***, ежемесечна парична издръжка в размер на 85 лв. /осемдесет и пет лева/, считано от 29.11.2013 г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, до настъпването на обстоятелства, обуславящи нейното изменяване или прекратяване, като ОТХВЪРЛЯ иска за разлика до претендирания размер от 100 лв. месечно, като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА Н.А.Н., ЕГН **********,*** ДА ЗАПЛАЩА на малолетното  си дете Н. Н. Н., ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител И.Н.Й., ЕГН **********,***, ежемесечна парична издръжка в размер на 85 лв. /осемдесет и пет лева/, считано от 29.11.2013 г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, до настъпването на обстоятелства, обуславящи нейното изменяване или прекратяване, като ОТХВЪРЛЯ иска за разлика до претендирания размер от 100 лв. месечно, като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА Н.А.Н., ЕГН **********,*** ДА  ЗАПЛАТИ на малолетното си дете Цв. Н. Н., ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител И.Н.Й., ЕГН **********,***,  сумата от 930 лв. /деветстотин и тридесет лева/, представляваща дължима издръжка за периода от 29.11.2012г. до 29.11.2013г., ведно със законната лихва, считано от 29.11.2013 г., до окончателното й изплащане, като ОТХВЪРЛЯ иска за разлика до претендирания размер от 1 200  лв., като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА Н.А.Н., ЕГН **********,*** ДА  ЗАПЛАТИ на малолетното си дете Н. Н. Н., ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител И.Н.Й., ЕГН **********,***,  сумата от 930 лв. /деветстотин и тридесет лева/, представляваща дължима издръжка за периода от 29.11.2012г. до 29.11.2013г., ведно със законната лихва, считано от 29.11.2013 г., до окончателното й изплащане, като ОТХВЪРЛЯ иска за разлика до претендирания размер от 1 200  лв., като неоснователен и недоказан.

ДОПУСКА предварително изпълнение на решението в частта за издръжката.

ОСЪЖДА Н.А.Н., ЕГН **********,*** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд – Разград сумата от 344.80 лева /триста четиридесет и четири лева и 80 стотинки/ представляваща държавна такса върху уважения размер на исковете за издръжка.

Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от 13.03.2013г., на осн. чл. 315, ал.1 ГПК.

Препис от Решението да се връчи на страните, на осн. чл. 7, ал.2 ГПК.                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: