РЕШЕНИЕ 

 

84

 

гр. Разград, 18.03.2014 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

                                                          

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, в публично заседание на  13.03.2014 г., в състав:

                                              районен съдия: Атанас Христов

 

при участието на секретаря Ж.Р., като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 2043 по описа за 2013 г., за да се произнесе съобрази:

Предявени са кумулативно обективно и субективно съединени искове с правно основание по чл.215 и чл.242 и по КТ.

Депозирана е искова молба от Е.Р.М., ЕГН **********, с постоянен адрес гр. И., общ. И., обл. Р., ул. С. Р.***, чрез пълномощника му адвокат М. ***, с която са предявени обективно съединени искове срещу “УЛУСОЙ-БГ”ООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр. Р., ул. И. В. No ***, ап. ***, представлявано от управителите му Ш. У., Е.У. и Ш. У. – заедно и поотделно, за заплащане на :

-                сумата от 324.52 лв /триста двадесет и четири лева и петдесет и две стотинки/, представляваща дължимо и незаплатено трудово възнаграждение за месец декември ***г., ведно със законната лихва считано от 27.12.2013г. до окончателното й изплащане;

-                сумата от 1 085 EUR /хиляда и осемдесет и пет евро/ представляваща дневни командировъчни пари за работата му в Кралство Холандия за месец декември ***г., ведно със законната лихва считано от 27.12.2013г. до окончателното й изплащане.

Сочи, че за процесния период е работил по трудово правоотношение с ответника, на длъжност Шофьор на товарен автомобил, както е че е бил командирован в Кралство Холандия. Сочи, че претендираните суми не са му били заплатени от ответника. В съдебно заседание, ищецът чрез пълномощника си адвокат М. ***, поддържа исковите си претенции и излага подробни съображения.

Ответникът, не депозира отговор на ИМ. В с.з., при редовност в призоваването, не изпраща представител.

По делото са представени писмени доказателства и е прието заключение на икономическа експертиза.

Съдът, като взе предвид исканията и доводите на страните, събраните по делото доказателства и съобрази разпоредбите на закона, намира за установено следното:

От неоспорения Трудов договор ***г. /л.6/, се установява че между страните е било налице валидно трудово правоотношение, като ищецът е работил на длъжност Шофьор на товарен автомобил. Страните не спорят, че въпросното трудово правоотношение е било налице през целия процесен период – месец Декември ***г. С неоспорена от страните Заповед № ***г. /л.36/, ответникът командировал ищеца за периода от ***г. до ***г. до Кралство Холандия, гр. Р., с дневни пари от 35 евро.

По иска с правно основание чл. 242 КТ.

Видно от неоспореното от страните заключение на ССЕ, че размера на начисленото от ответника трудово възнаграждение за м. декември  ***г. е 324.52 лв. Ответникът, чиято е доказателствената тежест да докаже извършените плащания не ангажира доказателства за плащането на тази сума. Ето защо, съдът приема, че въпросната сума се дължи на ищеца.

На осн. чл. 86 ЗЗД, следва да се присъди и законна лихва върху сумата считано от датата на подаването на исковата молба – ***г. Следва да бъде постановено предварително изпълнение на Решението относно горепосочената сума, на осн. чл. 242, ал.1 ГПК.

По иска с правно основание чл. 215 КТ

Съгласно чл.215 КТ, при командироване работникът има право да получи освен брутното си трудово възнаграждение още и пътни, дневни и квартирни пари.

Видно от неоспореното от страните заключение на ССЕ, е че размера на начислените от ответника дневни командировъчни пари на ищеца за м. декември ***г. е в размер на 1085 евро /2 122.08 лв/, съобразно чл. 15, ал.1 от Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, в размер на 35 евро /68.45 лв./ на ден.

На осн. чл. 86 ЗЗД, следва да се присъди и законна лихва върху сумата считано от датата на подаването на исковата молба – ***г.

По таксите и разноските.

На осн чл. 1 от Тарифата за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, във вр. чл. 78 ал. 6 от ГПК, ответникът следва да заплати по сметка на Районен съд – Разград сумата от 50 лв, представляваща дължимата държавна такса първия иск, сумата от 84.88 лв. за държавна такса по втория иск, както и сумата от 80 лв., представляваща възнаграждение на вещото лице.

Мотивиран от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОСЪЖДА “УЛУСОЙ-БГ”ООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр. Р., ул. И. В. No ***, ап. ***, представлявано от управителите му Ш. У., Е.У. и Ш. У. – заедно и поотделно, ДА ЗАПЛАТИ на Е.Р.М., ЕГН **********, с постоянен адрес гр. И., общ. И., обл. Р., ул. С. Р.***, на основание чл. 215 от КТ сумата от 1085 евро /хиляда и осемдесет и пет евро/, представляваща неизплатени дневни пари за командировка в чужбина, за месец декември ***г., заедно със законната лихва, считано от ***г. до окончателното изплащане на сумата.

ОСЪЖДА “УЛУСОЙ-БГ”ООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр. Р., ул. И. В. No ***, ап. ***, представлявано от управителите му Ш. У., Е.У. и Ш. У. – заедно и поотделно, ДА ЗАПЛАТИ на Е.Р.М., ЕГН **********, с постоянен адрес гр. И., общ. И., обл. Р., ул. С. Р.***, на основание чл. 242 от КТ сумата от 324.52 лв. /триста двадесет и четири лева и петдесет и две стотинки/, представляваща неизплатено трудово възнаграждение, за месец декември ***г. , заедно със законната лихва, считано от ***г. до окончателното изплащане на сумата. ПОСТАНОВЯВА предварително изпълнение на Решението относно горепосочената сума, на осн. чл. 242, ал.1 ГПК.

ОСЪЖДА “УЛУСОЙ-БГ”ООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр. Р., ул. И. В. No ***, ап. ***, представлявано от управителите му Ш. У., Е.У. и Ш. У. – заедно и поотделно, ДА ЗАПЛАТИ по сметката на Разградския районен съд сумата 134.88 лв. /сто тридесет и четири лева и осемдесет и осем стотинки/ представляваща държавна такса за предявените искове, както и сумата от 80 лв. / осемдесет лева/ лева представляваща разноски за заплатено възнаграждение на вещото лице, на осн. чл. 78, ал.6 ГПК. 

Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: