Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер 122                                           24.04.2014 г.                          гр.Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                                състав

На  петнадесети април                                                    две хиляди и четиринадесета година  

в публично заседание в състав:

 

                                                            Председател: Светлана Чолакова

Секретар:  Д.Д.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д. №81 по описа за 2014 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

           

 

Р  Е  Ш  И  :

 

            ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен между В.И.Д., ЕГН**********,*** и Д.П.Д., ЕГН**********,*** от 18.05.1996г. на Община Разград,  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ на осн. чл.51, ал.2 от СК.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между страните споразумение, според което:

 УПРАЖНЯВАНЕТО на родителските права по отношение на роденото от брака дете М. Д. П., ЕГН********** се предоставят на майката В.И.Д., ЕГН**********, при която се определя местоживеенето на детето, като на бащата Д.П.Д., ЕГН**********, се определя режим на лични отношения с детето, всеки петък вечер, събота и неделя от 18 часа в петъчния ден до 14 часа в неделния ден от месеца и по всяко време със съгласието на майката, Коледните и Новогодишни празници, Великденски празници, зимна и пролетна ваканция и 30дни през лятото несъвпадащи с платения отпуск на майката.

             Д.П.Д., ЕГН**********, СЕ ЗАДЪЛЖАВА да заплаща на детето М. Д. П., ЕГН**********, чрез нейната майка и законен представител В.И.Д., ЕГН********** ежемесечна издръжка в размер на 100 лв. /сто лева/ платима до всяко двайсто число на месеца за който се дължи, считано от влизане на решението в сила, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска до настъпване на законните предпоставки за изменяването или прекратяването.

            Страните нямат претенции за издръжка един към друг.

            След прекратяване на брака В.И.Д., ЕГН********** ще носи предбрачното си фамилно име Й.

Семейното жилище, в гр.Р*****, се предоставя за ползване на съпруга Д.П.Д., ЕГН**********.

 Придобитото по време на брачното съжителство от страните имущество, се разделя както следва:

            Семейното жилище представляващо самостоятелен обект в сграда с идентификатор №61710.504.9.1.125/шестдесет и една хиляди седемстотин и десет точка петстотин и четири точка девет точка едно точка сто двадесет и пет/ по кадастралната карта и кадастралните регистри на град Разград Община Разград, област Разград одобрени със Заповед №РД-18-37/10.03.2008г. на изпълнителния директор на АГКК находящ се в град Р***** със застроена площ от 65,67/шестдесет и пет цяло шестдесет и седем/ квадратни метра, състоящ се от дневна, спалня, кухня и сервизни помещения, с предназначение на самостоятелния обект: Жилище, апартамент, брой нива на обекта: 1 при граници на имота: на същия етаж имот №61710.504.9.1.124, имот №61710.504.9.1.126, под обекта имот №61710.504.9.1.122 и над обекта имот №61710.504.9.1.128, ведно с принадлежащото му избено помещение №7/седем/ с полезна площ 3,93/три цяло деветдесет и три/ квадратни метра, ведно с 3,89%/три цяло осемдесет и девет процента/ идеални части от общите части на сградата и съответния процент идеални части от правото на строеж върху мястото. Самостоятелния обект се намира в сграда №1/едно/ разположена в поземлен имот с идентификатор №61710.504.9/шестдесет и една хиляди седемстотин и десет точка петстотин и четири точка девет/, подробно описан в нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот №***** на нотариус Р. И. с рег. №*** на НК и район на действие РС Разград.

Имотът се възлага в дял на Д.П.Д., ЕГН********** и последният става изключителен собственик върху него. Д.П.Д. е заплатил за уравнение на дела на  В.И.Д., ЕГН********** сумата от 15000лв./петнадесет хиляди лева/ по банков път при подписване на споразумението. Данъчната оценка е в размер на 11730,40лв.

Лек автомобил марка “МЕРЦЕДЕС Е”250 Д с рег. №***** рама ****, двигател - **** се възлага в дял на Д.П.Д., който става изключителен собственик, като е заплатил за уравнение на дела на В.И.Д. сумата 850лв./осемстотин и петдесет лева/ по банков път при подписване на споразумението. Застрахователната стойност на автомобила е в размер на 300лв./триста лева/.

Лек автомобил марка “ШЕВРОЛЕТ КРУЗ” с рег №**** рама ****, двигател ***** се възлага в дял на Д.П.Д., който става изключителен собственик, като е заплатил за уравнение на дела на В.И.Д. сумата 1000лв./хиляда лева/ по банков път при подписване на споразумението. Застрахователната стойност на автомобила е 2600лв./две хиляди  и шестотин лева/

Мотопед “ХОНДА ДИО”50, с рег. №****, рама **** двигател ***** се възлага в дял на Д.П.Д., който става изключителен собственик, като е заплатил за уравнение на дела на В.И.Д. сумата 100лв./сто лева/ по банков път при подписване на споразумението. Застрахователната стойност е 200лв./двеста лева/.

Ремарке, марка: Туристическо, с рег. №*****, рама ***двигател - няма се възлага в дял на Д.П.Д., който става изключителен собственик, като е заплатил за уравнение на дела на В.И.Д. сумата 50лв./петдесет лева/ по банков път при подписване на споразумението. Застрахователната стойност е 100лв./сто лева/.

Всички движими вещи находящи се в семейното жилище се възлагат в дял на Д.П.Д., който е заплатил за уравнение на дела на  В.И.Д. сумата 1500лв./хиляда и петстотин лева/ по банков път при подписване на споразумението.

В.И.Д. заявява, че е получила всички цитирани суми по-горе от Д.П.Д. за уравнение на дела и от всички имоти и вещи, при което нито сега, нито за в бъдеще време може да има каквито и да било вещноправни и/или облигационни претенции към Д.П.Д..

Получените /и ползвани/ заеми /от банки и физически лица/ ще се погасяват/издължават от този, който е титуляр и страна по такива договори.

Страните нямат претенции към влогове и/или суми по притежавани от тях банкови сметки.

ОСЪЖДА Д.П.Д., ЕГН**********, да заплати по сметка на РРС сумата 410 лв./четиристотин и десет лева/.

ОСЪЖДА В.И.Д., ЕГН**********, да заплати по сметка на РРС сумата 380лв./триста и осемдесет лева/.

          Решението не подлежи на обжалване.                                   

                    

                                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: