Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер  118                            14.04.2014 г.                гр. Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд на 11.04.2014г. в публично заседание в състав:

Председател:  Атанас Христов

Секретар:      Г.А.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 431 по описа за 2014 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е с правно основание чл.50 от СК.

Постъпила е молба от А.Я.Х., ЕГН **********, с постоянен адрес с. Ст., общ. Л., обл. Р., ул. *** и Н.М.Х., ЕГН **********, с постоянен адрес с. Ст., общ. Л., обл. Р., ул. “**** с която искат от Съда да допусне прекратяване на брака им по взаимно съгласие. Към молбата е приложено и споразумение, с което се уреждат местоживеенето на децата, упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на децата, както и относно ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите и фамилното име и имуществените им отношения.

В съдебно заседание и двамата съпрузи заявяват желание за прекратяване на брака и потвърждават съгласието си с постигнатото от тях споразумение.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, становищата на страните  и ги обсъди, намира за установено от фактическа страна следното:         

Молителите са сключили граждански брак на ******г. в гр. Л., общ. Л., обл. Р., с акт №  *. Съпрузите имат две непълнолетни деца Ерк. А. Яш., ЕГН **********, род на *****г. и А. А. Яш.,  ЕГН **********, род на ***г.

По делото е приложено споразумение по чл. 51 СК.

При така установената фактическа обстановка, Съдът счита, че молбата за прекратяване на брака по взаимно съгласие е основателна. Съпрузите са уредили местоживеенето на децата, упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на децата, както и относно ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите и фамилното име и имуществените им отношения. Заявеното от тях желание за прекратяване на брака е сериозно и непоколебимо, резултат на сериозно обмисляне на последиците от това прекратяване.

Постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала, урежда всички лични и имуществени отношения между съпрузите, отчита и интересите на родените от брака деца, поради което следва да бъде одобрено от Съда.

Окончателната държавна такса от 40 лв., определена от съда на осн. чл. 6, т. 3 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс,  за допускане на развода, следва да бъде  разделена по равно между двамата съпрузи.

Съпругът следва да заплати по сметката на РРС и сумата от 129.60 лв. представляваща 2% върху сборът на платежите за три години относно заплащаната на децата му издръжка, на осн. чл. 69, ал.1, т.7 ГПК във вр. с чл. 7, т.2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс.

На основание чл. 5 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс съпругата, следва да заплати по сметка на РРС и сумата от  15 лв. - дължима държавна такса за промяна на фамилното й име.

Всяка от страните, следва да заплати по сметка на РРС и 2 на сто върху стойността на всеки дял относно имуществените им отношения, а именно сумата от 14.70 лв., представляваща дължима държавна такса, на осн.  чл. 7, т.1 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс

Воден от гореизложеното, Разградският районен съд,

 

 

Р  Е  Ш  И

 

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен между А.Я.Х., ЕГН **********, с постоянен адрес с. Ст., общ. Л., обл. Р., ул. *** и Н.М.Х., ЕГН **********, с постоянен адрес с. Ст., общ. Л., обл. Р., ул. “****  на **** г. в гр. Л., общ. Л., обл. Р., с акт №  **, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ, на осн. чл.50 от СК.

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между страните споразумение, според което:

1.             Страните заявяват, че желаят съдът да не се произнася по въпроса за вината за настъпилото дълбоко и непоправимо разстройство на брака им.

2.             Упражняването на родителските права по спрямо децата на съпрузите - Ерк. А. Яш., ЕГН **********, род на ****г.. и А. А. Яш., ЕГН **********, род на *****г. се предоставят на майката Н.М.Х., ЕГН **********, като местоживеенето на двете деца се определя при майка им.

На бащата се определя следния режим на лични отношения с децата:  Бащата А.Я.Х., ЕГН **********, ще има право да вижда децата всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 09.00 часа в събота до 18.00 часа в неделя, както и един месец през лятото, което по време не съвпада с платения годишен отпуск на майката.

3.             Бащата А.Я.Х., ЕГН ********** ще заплаща на детето А. А. Яш., ЕГН **********, действащ лично и със съгласието на своята майка Н.М.Х., ЕГН **********, ежемесечна издръжка в размер на 90.00 лв. /деветдесет лева/, считано от влизането на решението в сила, ведно със законната лихва, за всяка просрочена вноска, до окончателното изплащане на сумата, до настъпване на законово основание за нейното изменение или прекратяване.

Бащата А.Я.Х., ЕГН ********** ще заплаща на детето Ерк. А. Яш., ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител Н.М.Х., ЕГН **********, ежемесечна издръжка в размер на 90.00 лв. /деветдесет лева/, считано от влизането на решението в сила, ведно със законната лихва, за всяка просрочена вноска, до окончателното изплащане на сумата, до настъпване на законово основание за нейното изменение или прекратяване.

4.             Придобития по време на брака лек автомобил марка „Опел”, модел „Вектра”, с рег. № ****, с шаси: № *****, двигател: без номер, цвят БЯЛ, се предоставя в реален дял на А.Я.Х., ЕГН **********, а Н.М.Х., ЕГН ********** за уравнение на своя дял получи сума в размер на 735.00 /седемстотин тридесет и пет лева/.

5.             Придобитото от страните по време на брачното съжителство движими вещи, които по смисъла на закона представляват съпружеска имуществена общност е разпределена от тях в периода преди завеждането на настоящия брачен процес.

6.             Ползването на семейното жилище, находящо се в с. Ст., общ. Л., обл. Р., ул. *** се предоставя на Н.М.Х., ЕГН **********.

7.             След разтрогването на брака съпругата Н.М.Х., ЕГН ********** ще възстанови фамилното си име от преди този брак – С.

8.             С така постигнатото споразумение страните заявяват, че ликвидират всички спорове помежду си по указания от закона начин и никой от тях в бъдеще не ще може да има каквито и да е било претенции по отношение на другия съпруг, в т.ч. съпрузите няма да имат претенции за издръжка един към друг.

ОСЪЖДА А.Я.Х., ЕГН **********, с постоянен адрес с. Ст., общ. Л., обл. Р., ул. *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд - Разград сумата от  164.30 лв. /сто шестдесет и четири лева и тридесет стотинки/ за държавни такси.

ОСЪЖДА Н.М.Х., ЕГН **********, с постоянен адрес с. Ст., общ. Л., обл. Р., ул. *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд - Разград сумата от 49.70 лв. /четиридесет и девет лева и седемдесет стотинки/ за държавна такса.

Препис от решението да се връчи на страните.

Решението в частта му относно присъждането на държавните такси, подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Окръжен съд – Разград. В останалата си част решението е окончателно и не подлежи на обжалване.   

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: