РЕШЕНИЕ

 

140,  28.04.2014г.,  град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На двадесет и седми Март 2014 година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                     Председател: Николай Борисов  

Секретар: Г.А.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 175 по описа за 2014г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Р.А.Х. ЕГН ********** ***« Г. М. « № *** против НП № ***г. на Началник група в сектор « ПП « към ОДМВР – Р., с което на жалбопадателя за нарушение на чл. 5, ал.3, т.1,пр. 1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 1800,00лв., и лишаване от право да управлява МПС за срок от 30месеца,  на основание чл.174, ал.2 от ЗДвП.

В жалбата се иска от съда да намали така определеното наказание «Глоба« и «Лишаване от право да управлява МПС« към минималния предвиден в закона размер. По същество не се оспорват фактите изложени в АУАН, респективно в НП.

В съдебното заседание, жалбоподателят се явява лично, поддържа искането си за намаляване размера на наложеното наказание, не оспорва фактическата обстановка описана в АУАН, НП, не желае да се събират доказателства за това.

Административнонаказващия орган при редовно призоваване не изпраща процесуален представител.

За РРП не се явява представител.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното: На ***г. около 09,35ч.  в гр. Р., по ул. „А. К.„ посока МБАЛ – Р., свидетелите А.З. и К.К. и двамата служители в Сектор ПП при ОДМВР – Р., спрели за проверка л.а. „Р. Л.„ с рег. № ***. Автомобила бил  управляван от жалбоподателя. При извършена проверка за употреба на алкохол с техн. средство „ Алкотест Дрегер 7510” с № ***, ел. скала на същия отчела наличие на 1,02 промила алкохол в издишания от жалбоподателя въздух. На същия бил издаден талон за медицинско изследване № ***, на който жалбоподателят собственоръчно написал, че не желае да даде кръв. За констатираното нарушение св. А. З. съставил на водача АУАН бл. № ***, в който описал нарушението, квалифицирал го като такова по чл. 5, ал.3, т.1 от ЗДвП, връчил го срещу подпис, като в графа възражения, жалбоподателят отбелязал „ ... нямам... „.

На база съставеният АУАН на *** г. Началник група в сектор « ПП « към ОДМВР – Р. издал и процесното НП, в което по идентичен с АУАН начин описал нарушението, също го квалифицирал като такова по чл. 5, ал.3, т.1, пр.1 от ЗДвП и наложил административно наказание « Глоба « в размер на 1800,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 30 месеца  на основание чл.174, ал.2 от ЗДвП. НП редовно връчено на жалбоподателя на ***г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на *** г.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

Разгледана по същество същата е основателна.

Видно от приложените по делото АУАН бл. № *** и НП № ***г. на Началник група в сектор « ПП « към ОДМВР – Р. от цифровото изписване на санкционната норма – чл.174, ал.2 от ЗДвП може да се стигне до извода, че процесното нарушение е повторно за жалбоподателя. Твърдение в този смисъл обаче не е описано нито в АУАН, нито в НП. Повторността по  чл. 174, ал. 2 от ЗДвП е обективен квалифициращ признак на основния състав на нарушението в санкционната норма по чл. 174, ал. 1 от закона. В този смисъл, обвинението в НП за извършено нарушение по квалифициращият признак следва да бъде посочено с определящото повторността обстоятелство. Това обстоятелство е влязлото в сила НП с неговия номер и дата на издаване, което да покрива времевия критерий за повторност на нарушението по § 6, т. 33 от ДР на ЗДвП. В обстоятелствената част на атакуваното пред съда НП, административнонаказващият орган не е въвел твърдение за повторност на нарушението, поради което свързването на отговорността на нарушителя и налагането на санкциите по по-тежко наказуемия състав на нарушението противоречи на закона. Налице е съществено процесуално нарушение при издаване на НП.  Нарушението е засегнало правото на защита на нарушителя, тъй като същият не е имал яснота относно един от елементите от обективната страна на нарушението по неговия санкционен състав. Нарушението оказва влияние не само върху размера на наказанието, но и върху законосъобразността на НП, тъй като води до неясно обвинение, а не до налагане на незаконосъобразни или несправедливи наказания. Порокът не може да се санира в настоящото производство с представянето на НП, обуславящо повторността, тъй като същият е изначален. НП не може да се измени със санкциониране по основния състав на нарушението, тъй като неясното обвинение препятства установяването на липсата на повторност.

В този смисъл обжалваното НП се явява незаконосъобразно, издадено при грубо нарушаване както на материалния, така и на процесуалния закон, поради което следва да бъде отменено.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                 Р  Е  Ш  И :

 

    ОТМЕНЯВА  НП № ***г. на Началник група в сектор « ПП « към ОДМВР – Р., с което на Р.А.Х. ЕГН ********** ***« Г. М. « № ***, за нарушение на чл. 5, ал.3, т.1,пр. 1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 1800,00лв., и лишаване от право да управлява МПС за срок от 30месеца,  на основание чл.174, ал.2 от ЗДвП, като незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: