П Р И С Ъ Д А

 

                                                   2014 година                               град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                    наказателен състав

На      осми април                                                                             2014 година

В публично заседание в следния състав

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОНСТАНТИН КОСЕВ

 

 

 

Секретар: Д.Д.

Прокурор: Веселин Якимов

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело № 838  по описа за 2013  година

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия П.К.К., роден на *** г. в гр. К., живущ ***, бълг. гражданин, с висше образовани, неженен, месторабота – **** неосъждан, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 30.05.2013 г. на път І-2 /гр. Разград-гр. Шумен/, км. 85+400 м., при управление на МПС – т.а. “Грейд Уол Волекс” С20R, с рег. № ****е нарушил правилата за движение по пътищата: чл. 15, ал. 1 от ЗДвП, и чл. 67, ал. 1 от ППЗДвП – “На пътя водачът на пътно превозно средство се движи възможно най-вдясно по платното за движение, а когато пътните ленти са очертани с пътна маркировка, използва най-дясната свободна лента”, чл. 16, ал. 1, пр. 1 от ЗДвП, и чл. 68, ал. 1, т. 1 от ППЗДвП – “На пътното платно с двупосочно движение, на водача на пътното превозно средство е забранено: когато платното за движение има две пътни ленти – да навлиза и да се движи в лентата за насрещно движение освен при изпреварване или заобикаляне”, чл. 21 от ЗДвП, и чл. 73, ал. 1 от ППЗДвП – “при избиране на скоростта на движение, на водача на ППС кат. “В” е забранено да превишава стойността на 90 км/ч за извън населено място”, чл. 44, ал. 1 от ЗДвП, и чл. 92, ал. 2 от ППЗДвП – “При разминаване водачите на насрещно движещите се пътни превозни средства са длъжни да осигуряват достатъчно странично разстояние между пътните превозни средства”, като по непредпазливост е причинил средна телесна повреда на повече от едно лице, а именно: на И.А.В. ***, изразяваща се в разстройство на здравето с временна опасност за живота вследствие на съчетана механична травма: Травматичен шок и контузия на гръдния кош с малък излив в дясна гръдна кухина, трайно затруднение на движението на левия горен крайник, поради счупване на лъчевата кост на лявата предмишница на типично място /в областта на гривнената става/, трайно затруднение движението на долните крайници вследствие на счупване на двете бедрени кости в долната им трета /на лявото бедро многофрагментарно отворено счупване на костта/, и контузия на таза – счупване на хълбочната кост и на ацетабулума /ставна ямка/ в дясно, и средна телесна повреда на Н.И.В. ***, изразяваща се в трайно затруднение движението на десния долен крайник вследствие на отворено счупване на голямопищялната кост на дясната подбедрица в средната й трета – престъпление по  чл. 343, ал. 3, б. “а”, пр. 2, във вр. с чл. 343, ал. 1, б. “б”, пр. 2, във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК, поради което и на осн.чл.54 НК МУ НАЛАГА НАКАЗАНИЕ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ДЕВЕТ МЕСЕЦА, като на основание чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на така наложеното наказание за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

НА ОСНОВАНИЕ чл.343г във вр. с чл. 343 НК НАЛАГА на подсъдимия наказание ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от ДЕСЕТ МЕСЕЦА.

          ОСЪЖДА подсъдимия П.К.К., ЕГН **********, да заплати по сметка на републиканския бюджет сумата 396,92 /триста деветдесет и шест лв. и 92 ст./ лева, представляваща разноски на досъдебното производство, а по сметка на Районен съд град Разград, сумата  411.66 /четиристотин и единадесет лева и 66 ст./ лева разноски в съдебното производство.

          ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: