П Р И С Ъ Д А

                                            2014 година                               град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав На              единадесети април                                      2014  година

В публично заседание в следния състав:

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЛЕТА ДОБРЕВА

                           СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: И.М.

И.П.

 

 

 

 

Секретар: Ж.Р.   

Прокурор:  СЕВЕРИНА МОНЕВА                                                           Като разгледа докладваното от съдията

НОХ   дело      958   по описа за 2013  година

 

П Р И С Ъ Д И:

        

ПРИЗНАВА подсъдимите З.Н.Д. – роден на *** ***, български гражданин, неженен, средно образование, работещ, неосъждан, ЕГН ********** и Д.Н.Д. – роден на *** ***, български гражданин, неженен, средно образование, работещ, неосъждан, ЕГН **********, ЗА ВИНОВНИ в това, че на 21.06.2011 г. в гр. Т., в съучастие, като съизвършители помежду си са направили опит да принудят М.К.Б.,*** да извърши нещо противно на волята си – да им предаде парична сума в размер на 150,00 лв., като са употребили за това сила, а деянието е останало недовършено по независещи от подсъдимите причини – престъпление по чл.143 ал.1 вр. с чл. 20 ал.2 вр. с чл. 18  от  НК поради което и на основание чл. 55 ал.1 т.2 б. “б” от НК им налага наказания, както следва:

На подсъдимият З.Н.Д., със снета по делото самоличност, налага наказание ПРОБАЦИЯ, включващо следните  пробационни мерки:

- “Задължитена регистрация по настоящ адрес” с периодичност два пъти седмично за срок от ЕДНА ГОДИНА и

- “Задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от ЕДНА ГОДИНА.

И на подсъдимият Д.Н.Д., със снета по делото самоличност, налага наказание ПРОБАЦИЯ, включващо следните пробационни мерки:

- “Задължитена регистрация по настоящ адрес” с периодичност два пъти седмично за срок от ЕДНА ГОДИНА и

-“Задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от ЕДНА ГОДИНА.

 

ПРИЗНАВА подсъдимите З.Н.Д. – роден на *** ***, български гражданин, неженен, средно образование, работещ, неосъждан, ЕГН ********** и Д.Н.Д. – роден на *** ***, български гражданин, неженен, средно образование, работещ, неосъждан, ЕГН **********, ЗА НЕВИНОВНИ в това, на 21.06.2011 г. в гр. Т., в съучастие, като съизвършители помежду си, с цел да принудят М.К.Б.,*** да се разпореди със свои вещи – парична сума в размер на 200 лв. да са го заплашили с насилие срещу личността му, като деянието е придружено с причиняване на лека телесна повреда, изразяваща се във временно разстройство на здравето неопасно за живота, с отнемане на лични вещи на обща стойност 96 лв., и е извършено от две лица И ГИ ОПРАВДАВА по така повдигнатото ообвинение за извършено престъпление по чл.213а, ал.2, т.2, 3 и 4 във вр. с ал.1 от НК

НА ОСНОВАНИЕ чл. 45 от ЗЗД ОСЪЖДА подсъдимите З.Н.Д., ЕГН **********, и Д.Н.Д., ЕГН **********, СОЛИДАРНО да заплатят на М.К.Б., ЕГН **********, сумата 500.00 (петстотин) лева, представляваща обезщетение за причинените от престъплението неимуществени вреди, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на деликта  – 21.06.2011 година, до окончателното й изплащане, като ОТХВЪРЛЯ гражданският иск за разликата до първоначално предявения размер, като неоснователен.

ОТХВЪРЛЯ изцяло предявеният граждански иск от М.К.Б., ЕГН ********** против подсъдимите З.Н.Д., ЕГН **********, и Д.Н.Д., ЕГН **********, с който се претендира подсъдимите да бъдат осъдени да заплатят  на пострадалия сумата 96,00 лв., представляваща обезщетение за причинените от престъплението имуществени вреди, като недоказан.

ОСЪЖДА подсъдимите З.Н.Д., ЕГН **********,  и Д.Н.Д., ЕГН **********, да заплатят по сметка на държавния бюджет сумата 75,00 /седемдесет и пет/ лева за разноски в досъдебното производство и по сметка на Районен съд град Разград, сумата  120.00 /сто и двадесет/ лева за разноски в съдебното производство и 50.00/петдесет/ лева/ държавна такса върху уважената част от  гражданския иск.

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дн. срок от днес пред РОС.

 

 

 

                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                           

 

         СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1 .                           2.