П Р И С Ъ Д А

 

                                2014 година                                        град   Разград

 

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

 

Разградският районен съд                                            наказателен състав

На     седемнадесети април                                                   2014 година        

В публично заседание в следния състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                          СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  И.М.

                                                                      Р.Н.

 

                        

 

Секретар:  П.Т.

Прокурора: Н. П.

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело №   165   по описа за 2014 година

 

 

П Р И С Ъ Д И:

 

 

ПРИЗНАВА подсъдимата Е.С.С., родена на *** ***, общ. Л., български гражданин, с начално образование, вдовица, безработна, неосъждана, ЕГН ********** за ВИНОВНА в това, че за времето от *** г. в гр. Л., в условията на продължавано престъпление, чрез използване на документи с невярно съдържание: МОЛБА-ДЕКЛАРАЦИЯ с вх. № *** г. за отпускане на целева помощ за отопление; МОЛБА ДЕКЛАРАЦИЯ с вх. № *** г. за отпускане месечна помощ за прехрана по чл. 9 от ППЗСП; МОЛБА-ДЕКЛАРАЦИЯ № *** г. за отпускане на целева помощ за отопление с твърдо гориво и МОЛБА-ДЕКЛАРАЦИЯ с вх. № *** г. за отпускане на целева помощ за отопление с твърдо гориво, подадени по силата на чл. 13, ал. 1` от Закона за социално подпомагане пред Директора на Дирекция “Социално подпомагане” гр. Л., е получила без правно основание чуждо движимо имущество – пари на стойност 897.50 лв. (осемстотин деветдесет и седем лева и петдесет стотинки), собственост на Дирекция “Социално подпомагане” гр. Л., с намерение да ги присвои – престъпление по чл. 212, ал. 1, пр. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 НК, поради което и на основание чл. 54 във връзка с чл. 36 от НК й НАЛАГА наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА В РАЗМЕР НА ДВЕ ГОДИНИ.

         НА основание чл. 58а, ал. 1 от НК НАМАЛЯВА така наложеното наказание с 1/3 и ОПРЕДЕЛЯ на подсъдимата наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА В РАЗМЕР НА ЕДНА ГОДИНА И ЧЕТИРИ МЕСЕЦА, изтърпяването на което на осн чл. 66, ал. 1 от НК ОТЛАГА за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

НА основание чл. 45 от ЗЗД ОСЪЖДА подсъдимата Е.С.С., ЕГН ********** , да заплати на Дирекция “Социално подпомагане” гр. Р. сумата 897.50 лева (осемстотин деветдесет и седем лв. и 50 ст.), представляваща обезщетение за причинените от престъплението имуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от  31.01.2012 г. до окончателното й изплащане.

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ доказателства - 4 бр. молби-декларации с:

вх. № *** г. за отпускане на целева помощ за отопление;     вх. № *** г. за отпускане месечна помощ за прехрана

 по чл. 9 от ППЗСП;

№ *** г. за отпускане на целева помощ за отопление с твърдо гориво и

вх. № *** г. за отпускане на целева помощ за отопление с твърдо гориво, да бъдат върнати на Дирекция „Социално подпомагане” гр. Лозница след влизане в сила на присъдата.

ОСЪЖДА подсъдимата Е.С.С., ЕГН ********** да заплати по сметка на Държавния бюджет сумата 195.08 лв.(сто деветдесет и пет лв. и осем ст.), представляваща разноски на досъдебното производство, а по сметка на Районен съд гр. Разград, сумата 15 (петнадесет) лева разноски в съдебното производство.

         ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

 

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:1.                             2.