Мотиви към решение № 201 от 29.04.2014 г.

по а.н.дело № 286/2014 г. на РС-Разград

 

         Производството по делото е по чл.32 от Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия и е образувано по повод съставен акт за констатиране прояви на спортно хулиганство срещу:

1.     Т.С.З. – роден на *** ***, ЕГН ********** ***, тел. ***, български гражданин, неосъждан, женен, със средно образование, работи Управител на Г. ЕООД,

И

2.      Е. Ю. М. – роден на *** г. в гр. Р., ЕГН ********** ***, тел. ***, български гражданин, неосъждан, неженен, със средно образование, работи като монтьор в “Соня 66” ЕООД,

 

Районна прокуратура – Р., редовно призована по телефона на осн. чл. 178, ал.8 НПК, не изпраща процесуален представител и не депозира писмено становище.

ОДМВР Разград, редовно призована по телефона на осн. чл. 178, ал.8 НПК, не изпраща процесуален представител и не депозира писмено становище.

РУП – Разград, редовно призовано по телефона на осн. чл. 178, ал.8 НПК, не изпраща процесуален представител и не депозира писмено становище.

В с.з. и двамата нарушители, сочат че действително са напсували  футболист на противниковия отбор, но били провокирани, с обидни изрази като : „Турци сте”, „Турци, ще Ви еба майката” и др., поради което не считат, че с действията си са извършили нарушение. Молят да бъдат оправдани.

 

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства приема за установено от фактическа и правна страна следното:

На *** г. нарушителите посетили футболната среща между отборите на ПФК “Лудогорец” гр. Разград и ПФК “Лоkoмотив” гр. Пловдив. Спортното мероприятие се провеждало на стадион “Лудогорец Арена” в гр. Разград.

По време на срещата била извършена смяна на футболиста от ПФК “Лоkoмотив” гр. Пловдив – С. Д. Тогава двамата нарушители започнали да псуват и обиждат служебните лица на гостуващия отбор. Същите не преустановили тези се действия дори и след предупреждение на охраняващия срещата полицейски служител.

Горното се потвърждава от приобщения по делото доказателствен материал – докладна записка, фотоснимки, видеозапис, рапорти, справка, обяснения на нарушителя.

Водения от нарушителите свидетел А. Х. П. – Директор на ПФК „Лудогорец” гр. Разград, сочи че не му е известно някога нарушителите да са участвали в събития, които да застрашават сигурността на някого и да са обиждали личното достойнство. Следва да се отчете обаче, че същият не сочи че е бил непрекъснато с нарушителите на процесния футболен мач.

Съдът кредитира с доверие, обясненията на нарушителите, че са били провокирани от привърженици на противниковия отбор, но действията им отново се явяват съставомерни.

Поради гореизложеното на нарушителите следва да се наложи административно наказание, тъй като с деянието си са осъществили от обективна и субективна страна състава на административно нарушение по чл.21 от ЗООРПСМ, като с гореописаните непристойни действия, са нарушили обществения ред и спокойствие. Действията им представляват противообществена проява, която следва да се квалифицира като спортно хулиганство.

Като смекчаващи отговорността обстоятелства спрямо двамата нарушители, съдът отчете направените самопризнания, чистото съдебно минало, провокацията от страна на привържениците на противниковия отбор. Относно нарушителят Е. М. като смекчаващо обстоятелство, съдът отчете и младата му възраст.

Като отегчаващи отговорността обстоятелства спрямо двамата нарушители, съдът прие, че нарушителите са извършили нарушението въпреки непосредствената близост на полицейски служител охраняващ мероприятието, и въпреки многократните предупреждения на последния да преустановят действията си. При отчитането на обществената опасност на нарушителите, съдът отчете и показанията на св. П., който сочи, че при охрана на други мачове, е констатирал че нарушителите са отправяли обидни думи към гостуващите отбори, за което изрично ги е предупреждавал да престанат, но без резултат.

Като отегчаващо отговорността обстоятелство спрямо нарушителите, съдът отчете и липсата на критичност към извършеното – така и Решение № 128 от 28.03.2011г. на ВКС, II н. о. по н. д. № 11/2011г., както и Решение № 94 от 19.09.2012г. по ВНОХД № 123/2012г. на ОКРЪЖЕН СЪД РАЗГРАД.

Относно нарушителят Е. М., като отегчаващо отговорността обстоятелство, съдът отчете и факта, че с Решение по АНД № *** г. по описа на Районен съд – Разград за нарушение по УБДХ му е било наложено наказание задържане в поделение на МВР за срок от 8 /осем/ денонощия. Въпреки, това наказание, нарушителят не се е поправил и не се е превъзпитал.

Предвид на това съдът намира, че следва да наложи на нарушителите административно наказание по втората алтернатива на чл.22, ал.1 от ЗООРПСМ, а именно глоба в размер на по 500 лева, за всеки един от нарушителите. Така наложеното наказание ще мотивира нарушителите за в бъдеще да се съобразяват с нормативно установените правила за поведение и зачитане спокойствието и достойнството на членовете от обществото.

Съдът намери, че горепосоченото наказание се явява напълно достатъчно за поправянето и превъзпитанието на нарушителя, поради което не им наложи принудителна административни мярка “забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и в чужбина”.

В този смисъл съдът постанови решението си.

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: