Р Е Ш Е Н И Е  -  І

                                07.04.2014г.,гр.Разград

 

                      В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                              състав

на двадесет и първи март                              две хиляди и четиринадесета година

в публично съдебно заседание, в състав:

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

Секретар Г.М.

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 1794 по описа на РРС за 2013г:

 

Делба І фаза.

Ищците Г.С.М. и С.М.С., че с ответниците Х.Б.К., Б.С.М. и Ф.Б.С. са наследници по закон на С. Б. С. /С.М. К/, б.ж. на с.Ловско. Същият им е оставил в наследство следните поземлени имоти УПИ I-247 и  УПИ II-247 в кв.46 по плана на с.Ловско. Претендират да получат по 1/6 ид.ч. от имотите.

 Ответниците Х.Б.К. и Б.С.М. считат, че производството по отношение на тях следва да бъде прекратено, тъй като са прехвърлили правата си преди завеждането на иска на трето лице.

Ответницата Ф.Б.С. твърди, че правата на страните са по-малки от претендираните, тъй като констативния нотариален акт за собственост не отчита действителните права на страните. Х.К., като преживяла съпруга има право 4/6ид.ч., тъй като придобивната давност е изтекла през време на брака й с наследодателя, и имотите са в режим на СИО. Има искане по чл.537 ал.2 ГПК за изменение на нот.акт за собственост  №159 от 23.12.1993г.

Съдът, след като взе предвид становищата на страните, събраните по делото доказателства по вътрешно убеждение и съобрази приложимия закон, прие за установено от фактическа страна, следното: Наследодателят С. Б. С. /С.М. К./ е починал през 1988г. и е оставил наследници  по закон: преживяла съпруга Х. и двама сина- Б. и М.. През 1996г. е починал единият му син-М., който е оставил наследници по закон съпруга Г. и син С..

             През 1993г. наследниците на С.М. К.: Х.К., Б. М. и М.М. са признати за собственици по наследство и давностно владение на два недвижими имота: 1.дворно място от 1060кв.м., съставляващо урег.парцел  I-247 в кв.46 по плана на с.Ловско, с построените в него масивна жилищна сграда и подобрения, при съседи: Н. А., собствен парцел и от две страни улици и 2. дворно място от 1030кв.м., съставляващо урег.парцел  II -247 в кв.46 по плана на с.Ловско, с подобрения и трайни насаждения, при съседи:С. К., Н. А., собствен парцел и улица.

На 03.06.1996г. Х.К. и Б.М. са дарили на Ф. Б. С. собствените си 5/6ид.ч. от двата процесни имоти.

Ответниците представят копие от регистрите на селото, от които е видно, че по паспортни данни от 1968 година наследодателят и отв.Х. са били съпрузи към този момент.

 По делото е разпитана една свидетелка-Г. Н., сватя на наследодателя и ответницата Х.К., която твърди, че дъщеря й се омъжила за М. през 1990г. Старата къща свекъра и свекървата на дъщеря й били купили много отдавна, преди повече от 10 години преди дъщеря и да отиде снаха. Този имот се намира на ъгъла между две улици, т.е. това е имот I-247. През 1989г. свекървата на Г. купила и съседния имот - II-247. Тогава С. не бил жив.  Имота го купили през 1989г. от съседи, които заминали за Турция. В този имот дъщеря й и зет й си построили и сайвант.

 Въз основа изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Искът за делба е основателен. Предмет на делбата са два поземлени имоти УПИ I-247 и  УПИ II-247. Титул за собственост, представен от ищците е нотариален акт за собственост, в който наследниците на С. К.- съпруга и две деца са признати за собственици по наследство и давностно владение. Тъй  като не са посочени правата на страните се предполаг равенство в правата на тримата наследници /по 1/3ид.ч./. Събраните по делото доказателства установяват други права.  

Наследодателят е признат за собственик по давностно владение, което е осъществено през време на брака му с отв.Х.К.. От представените регистри на населението в селото е видно, че към 1968г. двамата са били в брак, тъй като по паспортни данни е отразен факта на сключен гр.брак. От датата на раждане на отв. Б.С. може да се заключи, че бракът на родителите му е сключен дори преди м.май 1961г. Въпреки, че не е установена датата, на която съпрузите са закупили имот I-247, то според свидетелката това е станало  повече от 10 години, преди дъщеря й да отиде снаха в имота, т.е. преди 1990г.. Придобивната давност следователно е изтекла през време на брака на съпрузите и имот I-247 е бил в режим на СИО, прекратена със смъртта на наследодателя. В този случай правата на наследниците следва да са: 4/6 ид.ч. за преживялата съпруга и по 1/6 ид.ч. за всяко дете, респ. по 1/12 ид.ч. за децата на починалия син М..   

Пак от събраните гласни доказателства се установи, че имот II-247 не е бил собствен на наследодателя, тъй като е закупен през 1989г., когато той вече е бил покойник. Свидетелката твърди, че свекърва й Х.К. е закупила имота. През 1993г. обаче тя и нейните синове са депозирали молба за обстоятелствена проверка, като са декларирали, че тримата владеят имота, без да уговарят права. Въпреки, че към този момент 10 годишната придобивна давност по отношение на имота не е изтекла, то съсобствениците са заявили намерение за своене на имота при равни права- по 1/3ид.ч.  

През 1996г. отв.Х.К.  и отв.Б.М. са дарили на отв.Ф.С., внучка на първата и дъщеря на втория собствените си 5/6 ид.ч. от двата имота. По отношение на първия имот дарителите са притежавали правото на собственост в посочения обем, но по отношение на втория имот отв.Х.К. не е притежавала 4/6 ид.ч. от имота, а 2/6ид.ч. тъй като той е бил съсобствен при равни права между нея и синовете й. Тя е дарила на внучка си 2/6ид.ч. от имота, а нейният баща 1/6х ид.ч., или отв.Ф.С. е надарена с 3/6 ид.ч. от имота. Тъй като намерението на нейния баща е било да надари дъщеря си с всичките си права върху имота, то тя реално е владяла и имала намерение да свои всички прехвърлени й от баба й и баща й права, т.е. за 4/6 ид.ч. Тъй като придобивната давност не е била изтекла към 1996г., то Ф.С. е присъединила владението на праводателите си и през 1999г. е станала собственик на 4/6 ид.ч. от имота. Останалите 1/3 ид.ч./респ. 2/6 ид.ч./ се полага на наследниците на М.М., които получават по 1/6 ид.ч. от имота.

По отношение на имот I-247 правата на страните са: по 1/12 ид.ч. за всеки ищец и 10/12 ид.ч. за отв.Ф.С..

По отношение на имот II-247 правата на страните са: 1/6 ид.ч. за всеки ищец и 4/6 ид.ч. за отв. Ф.С..

Тъй като отв.Б.М. не притежава права върху имотите, то производството спрямо него следва да бъде прекратено.

По изложените съображения съдът

 

                                 Р         Е          Ш          И         :

 

ДОПУСКА ДО СЪДЕБНА ДЕЛБА  между Г.С.М. ***, ЕГН **********, С.М.С. ***, ЕГН ********** и Ф.Б.С. ***, ЕГН ********** на  следните поземлени имоти:

1.дворно място от 1060кв.м., съставляващо УПИ  I-247 в кв.46 по плана на с.Ловско, с построените в него масивна жилищна сграда с дървен гредоред, състояща се от приземен етаж с две стаи, коридор, баня и килер и втори етаж с три стаи и коридор, със застроена площ от 114.40кв.м., подобрения с царевичен кош и трайни насаждения, при съседи: Н. А., собствен парцел и от две страни улици, при права: 1/12 ид.ч. за Г.С.М. и 1/12ид.ч. за С.М.С. и 10/12 ид.ч. за Ф.Б.С.

2. дворно място от 1030кв.м., съставляващо съставляващо УПИ  II -247 в кв.46 по плана на с.Ловско, с подобрения и трайни насаждения, при съседи:С. К., Н. А., собствен парцел и улица.в кв.46 по плана на с.Ловско, с подобрения и трайни насаждения, при съседи:С. К., Н. А., собствен парцел и улица, при права: 1/6 ид.ч. за Г.С.М., 1/6ид.ч. за С.М.С. и 4/6 ид.ч. за  Ф.Б.С..

ПРЕКРАТЯВА производството по отношение на ответниците Х.Б.К. и Б.С.М..

ОТМЕНЯ Нотариален акт за собственост върху недвижим имот придобит по давност №*** т.* н.д.№****г. на нотариус при РРС, в частта, с която наследниците на С.М. К. са признати за собственици по наследство и давностно владение на дворно място от 1030кв.м., съставляващо съставляващо УПИ  II -247 в кв.46 по плана на с.Ловско, с подобрения и трайни насаждения, при съседи:С. К., Н. А., собствен парцел и улица.в кв.46 по плана на с.Ловско, с подобрения и трайни насаждения, при съседи:С. К., Н. А., собствен парцел и улица, на основание чл.537 ал.2 ГПК.

ИЗМЕНЯ нотариален акт № *** т.* н.д.№**** на нотариус Р.Х. при РРС, в частта, с която Х.К., Б. М. и М.М. са признати за собственици по наследство и давностно владение при равни права на недвижим имот- дворно място от 1060кв.м., съставляващо урег.парцел  I-247 в кв.46 по плана на с.Ловско, с построените в него масивна жилищна сграда и подобрения, при съседи: Н. А., собствен парцел и от две страни улици, като определя права на наследниците: 4/6ид.ч. за Х.Б.К.  и по 1/6ид.ч. за Б. С.М. и М.С.М., на основание чл.537 ал.2 ГПК.

Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                           

 

                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: