Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                    № 176, 16.05.2014г., гр.Разград

   В ИМЕТО НА НАРОДА

  РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

 

  На  петнадесети Април  2014 година,

  в публично заседание, в състав:

                                                                     Председател: Николай Борисов

  Секретар: Г.М.,

  Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 104 по описа за 2014                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

       Постъпила е жалба от Г.М.Г. *** против  Наказателно постановление № 2893/27.12.2013г. на Началник група „ БДС” при  ОДМВР-Разград, с което за нарушение на чл.8, ал.2 от ЗБЛД  му е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 30.00 лева, на основание чл.81,ал.2,т.3,пр.1 от ЗБЛД. Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени изцяло НП, като неправилно и незаконосъобразно.

       За въззиваемата страна –  ОД на МВР-гр.Разград не се явява проц. представител.

       РП – Разград, уведомени, не изпращат представител.

       Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

       На 18.12.2013г. на жалбоподателят бил съставен бл. АУАН № 370288, за това, че ”... на 18.12.2013г. около 15,35ч. в гр. Разград, ОДМВР сграда БДС се установи, че лицето Г. не е декларирал в 3дневен срок изгубена ЛК **** в най-близкото структурно звено на МВР...”. Актосъставителят квалифицирал нарушението, като такова по чл.8, ал.2 от ЗБЛД, запознал нарушителят със съдържанието на акта и го връчил срещу подпис. Нарушителят го подписал с възражения. На същата дата жалбоподателят попълнил Декларация по чл.17 от ПИБЛД, в която заявил „... при покупка на моб. телефон в Германос – Разград ми взема личната карта за одобрение на документите. После ми върна договора и аз ги прибрах и после се върнах на село. Видях, че не ми е върнат документа за самоличност...”. На база съставеният АУАН на 27.12.2013г., Началник група „ БДС” при  ОДМВР-Разград издал и обжалваното НП, в което описал нарушението по идентичен с АУАН начин, също го квалифицирал по чл.8, ал.2 от ЗБЛД и на основание чл.81,ал.2,т.3, пр.1 от ЗБЛД наложил административно наказание „ глоба „ в размер на 30,00лв. НП редовно връчено на жалбоподателя на 04.02.2014г. Жалбата срещу НП е постъпила при адм. наказващият орган на 07.02.2014г. 

       Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

       Разгледана по същество е основателна.

       Действително от събраните в хода на съдебното производство писмени и гласни доказателства, безспорно се установява, че жалбоподателят е посетил магазин „ Германос „ в гр. Разград във връзка със закупуване на мобилен телефон. Общоизвестна е практиката при сключване на договори с мобилните оператори да бъдат изисквани личните документи на клиентите и да бъдат преснимани с тяхно „ съгласие „. Съдът намира версията на жалбоподателят за правдива и логична. Това се потвърждава и от приложените по делото Декларация по чл.17 от ПИБЛД, Докладна записка, в която полицейският инспектор е обявил, че „...някои от клиентите си забравят документите за самоличност в магазина...”, Протокол за доброволно предаване. Още при съставянето на процесния АУАН, жалбоподателят е навел спорни факти, че не е забравил личната си карта, а не му е върната от магазина, обстоятелство, за което съгласно чл.52, ал.4 от ЗАНН, адм. наказващия орган е трябвало да извърши проверка. Като не е сторил това, адм. наказващият орган е издал процесното НП при нарушаване на процесуалните правила, довело до ограничаване правото на защита на жолбоподателя.

Съдът намира обжалваното НП за незаконосъобразно, поради което същото следва да бъде отменено.

       Поради изложеното, съдът   

 

 

РЕШИ  :

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № 2893/27.12.2013г. на Началник група „ БДС” при  ОДМВР-Разград, с което за нарушение на чл.8, ал.2 от ЗБЛД на Г.М.Г. *** е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 30.00 лева, на основание чл.81,ал.2,т.3,пр.1 от ЗБЛД,като незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ :