Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                    172                                             10.05.2014 година                                        град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

на единадесети април                                                      две хиляди и четиринадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЛЕТА ДОБРЕВА

секретар Ж.Р.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

АНДело                                               № 140                                            по описа за  2014 г.

                             

                       За да се произнесе, съдът съобрази следното:

            Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Постъпила е жалба от И.Й.Б. против наказателно постановление № 37 - 0000626/20.12.2013 г. на  и.д. Директор на РД  “АА” гр. Разград, с което за нарушение на чл. 2 ал.1 от Наредба № 41 от 04.08.2008 г.  за условията и реда за провеждане на обучение на водачите на автомобили за превоз на пътници и товари и за условията и реда за провеждане на изпитите за придобиване на начална квалификация, на основание чл. 93 ал.1 т.1 от Закон за автомобилните превози му е наложено административно наказание “глоба” в размер на 1 500 лв.

           Жалбоподателят моли наказателното постановление да бъде отменено, твърдейки незаконосъобразност на същото от формална страна и излагайки аргументи за несъставомерност по същество на санкционираното нарушение.

             Административнонаказващият орган не изпраща представител и не заявява становище по жалбата.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

            На 20.11.2013 г. служители на  ИА “АА ” гр. Разград, спрели за проверка движещ се по път І - 2, в посока гр. Варна, на изхода на гр. Разград, в близост до бензиностанция «Петрол», МПС – товарен автомобил «Мерцедес 815», с рег. № *******, управляван от жалбоподателя. Въз основа на проверените документи /заповед от 20.11.13 г., трудов договор/ и съдържанието на поставената нарочна табела, контролните органи, приели, че с превозното средство  се осъществява превоз на товари за собствена сметка, с маршрут с. Мартен – гр. Варна, а въз основа на свидетелството за регистрация на МПС, приели, че същото е такова от категория N2. При проверка на документите на водача, актосъставителят – св. П., установил че Б. притежава свидетелство за управление с № 281326571, валидно до 08.12.2012 г., с придобита категория «С» на 30.01.1979 г. Тъй като жалбоподателят не представил карта за квалификация на водач, свидетелят, съставил АУАН с бл. № 176213/20.11.2013 г. за нарушение на чл. 2 ал.1  от Наредба 41 от 04.08.2008 г.  за условията и реда за провеждане на обучение на водачите на автомобили за превоз на пътници и товари и за условията и реда за провеждане на изпитите за придобиване на начална квалификация. В съдържанието на същото, като описание на нарушението посочил, че жалбоподателят, притежаващ СУМПС, придобил кат.С на 30.01.1979 г., управлява посоченото по – горе МПС, без  карта за квалификация на водача. Актът бил изготвен и предявен на жалбоподателя, който го подписал с отбелязване, че такава карта не му трябва, тъй като извършва превоз за собствена сметка. Въз основа на показанията на разпитания, като свидетел по делото актосъставител, се установява, че по утвърден от МТ график, придобилите категория «С» през периода 01.01.1971 г. – 31.12.1980 г. водачи, е следвало да преминат обучение в срок до 31.12.2011 г., каквото жалбоподателят, според собствените му обяснения, не бил преминал. Въз основа на акта, на 20.11.2013  г., било издадено и атакуваното наказателно постановление, в което е дадено описание на извършеното нарушение, идентично с описанието на същото в АУАН – че Б. в момента на проверката е осъществявал превоз на товари за собствена сметка, без карта за квалификация на водач,  за виновно нарушена е посочена разпоредбата на чл. 2 ал.1 от Наредба № 41 от 04.08.2008 г.  за условията и реда за провеждане на обучение на водачите на автомобили за превоз на пътници и товари и за условията и реда за провеждане на изпитите за придобиване на начална квалификация и административнонаказателната отговорност на жалбоподателя е ангажирана на основание чл. 93 ал.1 т.1 от Закон за автомобилните превози, с налагане на административно наказание “глоба” в размер на 1 500 лв.

        В хода на производството, като свидетели и разпитан актосъставителя – св. П., който с показанията си установява идентични с отразените в акта и НП фактически обстоятелства.

           Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

          Като подадена в срок от лице имащо право на жалба, против акт подлежащ на съдебен контрол по реда на ЗАНН, жалбата е допустима.

         Разгледана по същество е неоснователна, по следните съображения.

          Като издадено от компетентния за това орган, по реда и във формата предвидени от закона, атакуваното НП е законосъобразно от формална страна.

        Съдът не споделя изложените в тази насока аргументи от защитата. Липсва законова норма, забраняваща свидетел по акта да бъде лице, което  е представител на контролния орган. Несъстоятелно е и твърдението, че отговорността на жалбоподателя е ангажирана за различно от словесно описаното и правно квалифицирано, като такова по чл. 2 ал.1 от Наредба № 41/2008 г. нарушение.

         Посочената за виновно нарушена в атакуваното НП разпоредбата на чл. 2 ал.1 от Наредбата,  поставя изискване към водачите  на моторни превозни средства, за управлението на които се изисква свидетелство за управление на моторно превозно средство от категории и подкатегории C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D или D+E, когато с тези превозни средства се извършват обществени превози или превози за собствена сметка, да притежават карта за квалификация на водача. При положение, че вида на управляваното от жалбоподателя МПС е установен, като такъв N2 – обстоятелство, което не се оспорва и от самия жалбоподател, то за управление на същото се изисква именно притежаваната от Б. категория “С”. Не е спорно и че с автомобила е бил осъществяван превоз на товари за собствена сметка и че посочената категория е придобита от жалбоподателя през 1979 г. При това положение, за него карта удостоверяваща начална квалификиция, съгласно разпоредбата на пар.1 от ПЗР на Наредба № 41/2008 г., действително не се изисква. Същевременно, съгласно пар.2 ал.2 , жалбоподателят е подлежал на периодично обучение, което е следвало да премине до 31.12.2011 г. /пар.2 ал.4 т.2 вр. с ал.2 от ПЗР на Наредбата/. Именно това периодично обучение, предвидено и в чл. 7б ал.4 от ЗАПревози, следва да бъде удостоверено посредством издадена нарочна карта за квалификация на жалбоподателя. В тази връзка, съдът не споделя и аргументите на защитата, касаещи недоказаност на санкционираното нарушение. Липсата на документ от посочения вид е установена от контролните органи при проверката на представените от самия водач документи. Действително в тежест на административнонаказващият орган е да докаже извършването на нарушението, но при положение, че съставомерен в случая се явява отрицателен факт, който не е бил оспорван, нито при констатирането му, нито по – късно в хода на административнонаказателното производство, то са налице всички основания да се заключи, че поведението на жалбоподателя е съставомерно по посочения за виновно нарушен текст.    И доколкото картата за квалификация на водача, представлява документ от вида на изброените в чл. 93 ал.1 от ЗАПревози, тъй като нейното притежание е предвидено в Наредба № 41/2008 г., издадена на основание чл. 7б ал.5 от Закона,  то и нейната липса, представлява административно нарушение, отговорността за което следва да бъде ангажирана по приложената от административнонаказващият орган санкционна норма. Липсват и основания за изменение на атакуваното НП, доколкото наложеното административно наказание «глоба» е в размер съответен на абсолютно определения от чл. 93 ал.1 т.1 от ЗАПревози от 1 500 лв.

           Ето защо и по изложените съображения, атакуваното НП следва да бъде потвърдено изцяло, като законосъобразно.

           Воден от изложеното до тук и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът

                                                                                   

                                                              Р     Е     Ш     И :

             ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 37 - 0000626/20.12.2013 г. на  на  и.д. Директор на РД  “АА” гр. Разград, с което за нарушение на чл. 2 ал.1 от Наредба № 41 от 04.08.2008 г.  за условията и реда за провеждане на обучение на водачите на автомобили за превоз на пътници и товари и за условията и реда за провеждане на изпитите за придобиване на начална квалификация, на основание чл. 93 ал.1 т.1 от Закон за автомобилните превози на И.Й.Б. е наложено административно наказание “глоба” в размер на 1 500 лв.

 

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд Разград в 14 - дневен  срок от съобщаването му на страните.

                                                                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: