Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                   181                                         19.05.2014 година                                 град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

На седемнадесети април                                   две хиляди  и четиринадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Константин Косев

Секретар: Живка Ранкова

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

НАХДело                                         174                                          по описа за  2014 г.

 

            За да се произнесе, съдът съобрази следното:

             Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Постъпила е жалба от Я.М.Я. ***, против наказателно постановление № 36/14 от 30.01.2014 г.  на Началник група в Сектор Пътна полиция към ОДМВР Разград, с което за нарушение на чл.21, ал.1 от ЗДвП на основание чл.182, ал.1, т.6 от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 500 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца и на основание Наредба №Із-2539 на МВР са му отнети общо 12 контролни точки. Моли наказателното постановление да бъде отменено като незаконосъобразно.  

           В съдебното заседание на РРС жалбоподателят поддържа жалбата лично и чрез защитника си.

            За наказващия орган не се явява представител.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

                Като подадена против акт подлежащ на съдебен контрол, жалбата е допустима.  Разгледана по същество същата е основателна.

                                       С обжалваното Наказателно постановление № 36/14 от 30.01.2014 г.  на Началник група в Сектор Пътна полиция към ОДМВР Разград  за нарушение на чл.21, ал.1 от ЗДвП на основание чл.182, ал.1, т.6 от ЗДвП  на жалбоподателя Я.М.Я. *** му е наложено административно наказание глоба в размер на 500 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца и на основание Наредба №Із-2539 на МВР са му отнети общо 12 контролни точки. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №36/29.11.2013г. съставен от мл. автоконтрольор към Сектор Пътна Полиция –гр. Разград. В акта и НП се сочи, че на 27.08.2013г. около 13,23 часа по път Е-70 в с. Ушинци на ул. 9-ти септември на GPS координати EL26.36.7058 и  NL43.30.1099 в посока гр. Разград жалбоподателят е управлявал т.а.  БМВ с рег. №*****собственост на “Уникредит Лизинг” АД клон Варна, като при ограничение на скоростта за населено място от 50 км/ч. управлявал автомобила със скорост 119 км/ч. като превишил скоростта с 65 км/ч.. Скоростта била измерена с мобилна система за видеоконтрол TFRM -  1 с инв. №554 и е намалена с възможна грешка на техн. средство 3% . Нарушението е заснето с видеоклип №12678.

Пред РРС е разпитан като свидетел актосъставителят К. К., който в показанията си потвърждава обстоятелствата по акта, макар и да е забравил някои обстоятелства. Сочи, че автомобилът на жалбоподателя е заснет с мобилна камера /от автомобил/, но не е спиран. Актът е съставен в отсъствието на жалбоподателя и връчен впоследствие.

                 Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:        Наказателното постановление е незаконосъобразно поради допуснати съществени нарушения в административно наказателното производство. Актът е съставен в отсъствие на нарушителя в нарушение на изискванията на чл.40, ал.1 и 2 от ЗАНН. Това само по себе си опорочава административнонаказателната процедура, засяга правата на санкционираното лице и се явява самостоятелно основание за отмяна на НП.  В случая не е приложим специалния ред установен в чл. 189 ал.4 от ЗДвП, който урежда изключение от правилото за съставяне на акт в присъствието на нарушителя, ако нарушението е установено и заснето с техническо средство, в отсъствието на контролен орган и на нарушител, в който случай може да се налага наказание с електронен фиш. Така или иначе този режим не е приложим при нарушенията установени с мобилни системи за контрол, както е в случая. Установяването на административно нарушение по ЗДвП посредством такива технически системи /каквато е и процесната/, става в присъствието на контролен орган – съответния служител, който оперира с техническото средство, а това налага и спирането на нарушителя, на когото следва да се предявят установените обстоятелства и актът следва да се състави в присъствието на нарушителя.  При тази хипотеза той следва и е възможно да бъде установен /за разлика от нарушителя при стационарните системи за видеонаблюдения/ и  може да е различен от собственика на МПС, с което е осъществено нарушението и което МПС е заснето от записващата система. При спазване на тези правила се държи сметка и за вида на административнонаказателната отговорност, която е лична /чл. 24 от ЗАНН/ и виновна /чл.6 от ЗАНН/, като същевременно се гарантира и правото на защита на субекта на административно нарушение от вида на санкционираното.        В случая обаче тези правила не са спазени – съставен е акт, но в отсъствието на санкционираното лице, при положение, че е могло актът да се състави непосредствено след извършване на нарушението и да се даде непосредствена възможност на санкционирания да вземе отношение по констатираните факти. Това са строго формални изсквания, които не са спазени, поради което правата на санкционираното лице са съществено нарушени, а това налага отмяна на НП като незаконосъобразно.

                                Воден от изложеното Съдът

                                                    Р     Е     Ш     И :

           ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № 36/14 от 30.01.2014 г.  на Началник група в Сектор Пътна полиция към ОДМВР Разград, с което   за нарушение на чл.21, ал.1 от ЗДвП на основание чл.182, ал.1, т.6 от ЗДвП  на жалбоподателя Я.М.Я. *** му е наложено административно наказание глоба в размер на 500 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца и на основание Наредба №Із-2539 на МВР са му отнети общо 12 контролни точки.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Разградски Административен съд в 14 - дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                      

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: