Мотиви към Присъда №209/09.05.2014г., постановена по НОХД №306/2014г. по описа на Разградския районен съд .

 

                  Разградска районна прокуратура е повдигнала обвинение срещу подсъдимия  С.М.И. ***, за това, че на 07.05.2014г. в с. Каменар е управлявал МПС – мотопед “Априлия” без регистразионен номер, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,36 на хиляда, установено по надлежния ред – престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.

В заседанието пред РРС представителят на РРП поддържа обвинението срещу  подсъдимия, счита го за доказано и предлага на съда да му  наложи съответни  наказания.

Подсъдимият   дава обяснения в които признава обстоятелствата по обвинението.

Разградският районен съд, след преценка на доводите на страните и  събраните по делото доказателства, констатира от фактическа страна следното:

Подсъдимият  е роден на ***г***. Същият е с основно образование, женен,   неосъждан.

Подсъдимият е правоспособен водач на МПС в категории С, В, М, АМ и  ТКТ.

Полицейските служители Н. Н.  и Пл. С., служители на РУП – Лозница, били наряд като автопатрул за времето от 20, 00 часа на 07.05.2014г. до 08,00 часа на 08.05.2014г. В 21,30 часа свидетелите били в с. Каменар. Около 22,20 ч. на 07.05.2014г.  по ул. Струма в с. Каменар те забелязали, че срещу тях се движи мотопед с включени светлини, който криволичел по пътя. Св. Н. подал сигнал със стоп - палка за спиране на мотопеда. Мотопедът спрял и полицейските служители установили, че е без регистрационен номер. Установили, че водач на мотопеда е подсъдимият С.И. ***, който бил във видимо нетрезво състояние и не носел със себе си свидетелство за управление на МПС. Св. Н. съобщил на дежурния в РУП лозница и на место бил изпратен св. И.Й. – мл. автоконтрольор при РУП – Лозница. Той изпробвал  подсъдимия за наличие на алкохол в кръвта с техническо сродство “Алкомер 931” с фабр. № 0251605 и уредът отчел концентрация на алкохол в кръвта на подсъдимия в размер на 1,36 на хиляда. На подсъдимия бил съставен акт за установяване на административно нарушение с бл.  № 941022/07.05.2014г. Полицейските служители издали на подсъдимия талон за кръвна проба с бл. № 0102326/07.05.2014г., като му било предложено да даде кръвна проба  Подсъдимият отказал кръвна проба, което е отразено в издадения талон.

Изложената фактическа обстановка съдът намира за безспорно доказана, като се позовава на  показанията на свидетелите Н. и Й., обясненията на подсъдимия, приложените към делото писмени доказателствени материали. Спор относно фактите по делото не съществува и  съдът приема отразената по-горе фактическа обстановка за несъмнено доказана. 

 Съдът направи следните правни изводи: С деянието си подсъдимият С.М.И. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.343б, ал.1 от НК, тъй като на  07.05.2014г. в с. Каменар  е управлявал МПС – мотопед “Априлия” без регистразионен номер, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,36 на хиляда, установено по надлежния ред. Количеството алкохол в кръвта на подсъдимия е установено по нормативно установения ред по Наредба №30/2001г. за реда за установяване на употребата на алкохол или друго упойващо вещество от водачите на МПС. От субективна страна подсъдимият  е действал с пряк умисъл, тъй като е съзнавал, че управлява МПС след употреба на алкохол и е бил наясно с  общественоопасния характер на поведението  си. 

При определяне на наказанието на подсъдимия И.   съдът отчита, като смекчаващи обстоятелства,  чистото му съдебно минало, както и направените признания.  При това съдът намира, че наказанието на подсъдимия  следва да се определи в размер равен на минималния, а именно три месеца  лишаване от свобода. Доколкото в случая са налице предпоставките за условно осъждане и съдът намира, че за поправянето на подсъдимия не е наложително ефективното изтърпяване на наказанието, то изтърпяването на така определеното наказание следва да бъде отложено за изпитателен срок от три години. На подсъдимия следва да бъде наложено и  наказанието лишаване от право да се управлява МПС на основание чл.343г във вр.  чл.343б, ал.1 от НК. Като изхожда от изложените по- горе съображения, относно обстоятелствата, които характеризират деянието и личността на подсъдимия, съдът намира, че на същия в случая  следва да се наложи наказание лишаване от право да управлява МПС  за срок от пет месеца. На основание чл.59, ал.4 от НК от размера на така определеното наказание лишаване от право да се управлява МПС следва да се приспадне времето през което подсъдимият е бил лишен от упражняването на това право по административен ред.

Мотивиран така съдът постанови присъдата си.

                                                               

                                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: