Мотиви към решение  №217 от 15.05.2014г.,

      постановено по AНД №320/2014г. на РРС.

 

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт за дребно хулиганство, за извършена в гр. Разград от Р.Б.И. ***,  непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото и изразяваща се според акта в следното: “На 14.05.2014г. в гр. Разград във “Вилна зона” в местността “Стражецки лозя” непосредствено пред заграден недвижим имот собственост на В. и Б. И., лицето нанася удар с юмрук в областта на лицето на майка си В. И., След това видимо афектиран и в явно нетрезво състояние се обръща към служителите на МВР с думите “Ей хуйо” и “амсалак” С тези си действия Р.  И. грубо нарушават общоприетите норми на поведение на обществено място и буди възмущението на околните”.

В с.з. нарушителят, дава обяснения, като признава фактите отразени в акта, с изключение на това да е нанесъл  удар в лицето на майка му, като сочи, че е ударил оградата.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намира за установено, от фактическа страна следното:

 Нарушителят И. на 14.05.2014г. около 21 часа бил в дома си заедно с баща си, като и двамата били употребили алкохол. Там дошли и полицейските служители единият от които И. И. Д., изпратени на адреса по сигнал за възникнал семеен скандал. Нарушителят обяснил на полицейските служители, че неговата майка В. Р. И., живее във вилна зона в местност “Стражецки лозя” и сутринта е изгонила баща му, като е насякла с брадва велосипеда му. Казал им, че майка му има психически проблем. Полицейските служители заедно с нарушителя отишли до посоченото място, където била майката на нарушителя, същата излязла от дома си и застанала до телена мрежа, двамата с нарушителя започнали да се карат, той  станал агресивен и независимо от предупрежденията на служителите на реда не преставали да се карат, като в един момент той ударил майка си с юмрук по лицето, при което избил един зъб и спукал горната и устна. Тогава бил издърпан настрани от полицейските служители, като продължавал да вика и им казал: “хуй” и “амсалак”, а те се принудили да му сложат белезници.

Съдът намира така приетата фактическа обстановка за установена, като се позовава на обясненията на нарушителя в с.з., обясненията по преписката на В. Р. И., докладна записка от И. И. Д., характеристика на нарушителя, справка за съдимост. Съдът намира за достоверни обясненията на В. И. и на полицейския служител, които се подкрепят от останалите доказателства. Поради което, съдът намира изложената в акта фактическа обстановка за безспорно установена.

С действията си Р.Б.И. е нарушил обществения ред, държал са  възмутително и непристойно, като е проявил незачитане на обществените порядки. Без достатъчно основателна причина, под въздействие на употребеното количество алкохол, е ударил майка си В. И., след което е продължил да буйства и обижда с вулгарни думи органите на властта. Проявата му, поради по-ниската си степен на обществена опасност не се явява престъпление по смисъла на чл.325 от НК, но се явява нарушение – дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ и подлежи на санкция по чл.1, ал.1 от същия нормативен акт.

При определяне на наказанието  на  нарушителя И., съдът отчита като смекчаващи вината обстоятелства, дадените обяснения в с.з, а като отегчаващи това, че е криминално проявен, осъждан с четири влезли в сила присъди, деянието, което е извършил е с по-висока обществена опасност от типични такива случаи, предвид начина на извършване и засегнатите обшествени отношения – непристойно държание спрямо орган на власт, което не следва да се толерира, а освен това, че е ударил с юмрук по лицето майка си. Поради което съдът намира, че наказанието, следва да бъде определено по по-тежката алтернатива предвидена в УБДХ, а именно задържане в структурно звено на МВР. Съдът намира за справедливо и съответно на деянието, размерът на наказанието да е към минимума, а именно за срок  от три денонощия като се има предвид изразеното съжаление от страна на нарушителя, като в този размер наказанието отговаря на целите предвидени в закона.

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

 

                                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: