Р Е Ш Е Н И Е

           Номер 186                       19.06.2014 г.                                   гр.Разград

 

В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На осемнадесети юни                       две хиляди и четиринадесета година

В открито съдебно заседание, в състав:

 

                                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:НЕЛИ ГЕНЧЕВА

Секретар   Д.Д.

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдията

Гр.д. №323/2014 г.

 

          Производството е с правно основание чл.327 от ТЗ и чл.86 от ЗЗД.

          Депозирана е искова молба от  “Пенто-ЕООД”ЕООД”, с която е предявен иск срещу “Лудогорие”ООД за заплащане на сумата 899,80 лв. по договор за продажба на строителни материали. Сочи, че между страните е бил сключен договор, във връзка с доставките по който е била издадени една фактура от 30.04.2009 г., че стоката е била предадена от ищеца на ответника, приета от последния, но само частично заплатена.  Иска присъждане на законната лихва от датата на подаване на исковата молба и разноските по делото.

          Ответникът е призован по реда на чл.50, ал.4 от ГПК. В законовия срок не е депозирал отговор.

          Въз основа на събраните по делото доказателства, Съдът установи следната фактическа обстановка: Между страните са съществували търговски взаимоотношения, като ищецът доставял на ответника строителни материали. За тези доставки е издадена фактура №1528/30.04.2009 г. на стойност 1 699,80 лв. с ДДС, платима по банков път.  Същата е подписана от представител на ответника и не е оспорена от последния в срока по ГПК. Ищецът признава, че на 12.08.2010 г. ответникът е заплатил сумата 800 лв. по тази фактура. Не са представени доказателства за заплащане на разликата.

          При така установената фактическа обстановка, Съдът направи следните правни изводи: Предявеният иск за заплащане на сумата  899,80 лв. е основателен и доказан. В съответствие с разпоредбата на чл.327 от ТЗ купувачът е длъжен да плати цената при предаване на стоката, освен ако е уговорено друго. В случая стоката е получена, фактурата е издадена и е уговорено последващо плащане по банков път, което не е извършено.

          Сумата следва да бъде присъдена ведно със законната лихва, тъй като ответникът е в забава.

          На основание чл.78, ал.1 от ГПК ответникът следва да заплати на ищеца и направените по делото разноски в размер на 150 лв.

                   По гореизложените съображения, Съдът:

 

Р Е Ш И :

 

                   ОСЪЖДА “Лудогорие” ,ООД, ЕИК ***** със седалище гр.Разград и адрес на управление бул.”България”, №29 ДА ЗАПЛАТИ на “Пенто-ЕООД”ЕООД, ЕИК **** със седалище гр.Русе и адрес на управление ул.”Зайчар”, №18 сумата 899,80 лв. /осемстотин деветдесет и девет лева и осемдесет стотинки/ неплатена цена за доставка на строителни материали по фактура №1528/30.04.2009 г. ведно със законната лихва върху сумата от 04.03.2014 г. до окончателното изплащане,  както и сумата 150  лв. /сто и петдесет лева / разноски по делото.

          Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: