Р Е Ш Е Н И Е

№ 166/30.06.2014г.,гр.Разград

 

В   И М Е Т О     Н А     Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД-РАЗГРАД

на втори юни, две хиляди и четиринадесета година ,

в публично заседание , в следния състав :              

 

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ :МАРГАРИТА НОВАКОВА

 

 

секретар : П.Т.

прокурор :

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 356 по описа за 2014г.

за да се произнесе взе пред вид следното:

 

                Производството е по чл.552 от ГПК.

            Постъпила е молба от И.И.И., чрез пълномощник адв.М.К./*** против ответницата Ц.И.И., с която настоява съда да постанови решение, с което да отмени решението по гр.д.№835/2011г. по описа на РРС, с което решение е обявена смъртта му за настъпила на 31.08.1998г.

            Ответницата в срока на чл.131 от ГПК депозира писмен отговор, с който  заявява, че иска е основателен и молбата следва да се уважи. В съдебно заседание обяснява, че тя е водила дело за обявяване смъртта на брат си, но в началото на 2014г. е разбрала, че той всъщност е жив.

            Съдът прецени събраните по делото доказателства и прие за установено следното: Видно от представеното заверено копие от влязло в сила решение №185 от 27.07.2011г. по гр.д.№835/2011г. по описа на РРС, молителят И.И. през м.август на 1998г. е заминал за Германия. През 2011г. ответницата е поискала обявяването на смъртта на брат си И., тъй като след като е напуснал страната повече от 10 години, нито тя, нито техни близки и роднини, са чували нещо за него

и нямат сведение къде се намира. Съдът по посоченото гр.дело е приел, че са налице предпоставките на чл.14 от ЗЛС и е обявил смъртта на И..

            В исковата молба се твърди, че в началото на 2013г. ищецът се е явил пред Генералното консулство на РБългария в гр.Валенсия, Кралство Испания за подмяна на документи за самоличност и тогава разбрал, че е обявен за мъртъв.

            Видно от обясненията на ответницата, дадени в съдебно заседание и от показанията на свидетелите А. и Ц. А., първи братовчеди на страните, първата е пристъпила към обявяване на смъртта на ищеца, тъй като баба им, баща им и братовчедка по бащина линия  починали и предстояла уреждане на наследствени въпроси. Ищецът се е свързал и с тримата по телефона, а ответницата негова сестра е била викана в РУП-Разград на разпознаване по снимка. И тримата са категорични, че са разпознали гласа му и са убедени, че са разговаряли с И.. Последният е подписал в Генералното Консулство на РБългария  в гр.Валенсия в присъствието на двама свидетели пълномощно и договор за правна помощ на адв.М. Р.М./К.:***-л.8 от делото.

            Пред вид изложеното съдът приема, че ищецът И.И. с ЕГН-********** не е починал, поради което решението, с което е обявена смъртта му, на основание чл.552 от ГПК, следва да се отмени и

                                         

                                                  Р Е Ш И  :

 

            ОТМЕНЯВА решение №185 от 27.07.2011г. по гр.д.№835/2011г. по описа на РРС, с което по искане на Ц.И.И. с ЕГН-********** ***, е обявена смъртта на лицето И.И.И. с ЕГН-********** със съдебен адрес: гр.Разград, ул.”***” №*** офис ***-адвокатска кантора М.К..

            Решението може да се обжалва пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: