МОТИВИ към Решение №255/10.06.2014г. по АНД №403 по описа за 2014г. на Разградски районен съд.

 

             Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

             Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена от Р.Ш. Б. проява на дребно хулиганство изразяваща се в това, на 26.03.2014г. около полунощ в гр.Р. на същия блок да е  извършил проява на дребно хулиганство по смисъла на чл.1 ал.2 от УБДХ, изразяваща се в нанасяне на удари с шамари и юмруци в областта на лицето, дърпане за косата и якето, събаряне на земята и ритане с крака по тялото на С. Б. Б. от гр.Разград. С тези си действия е извършил проява на дребно хулиганство, извършена на обществено място.

             Нарушителите дават обяснения, като обяснява за станалото и мотивите за това. Двамата ходели от години, като С. го лъжела и му давала надежди. Признава, че е ударил шамари на С.  

             Съдът, като прецени събраните по делото доказателства-обясненията на нарушителя и показанията на свидетелката С. Б.,  намери за установено от фактическа страна следното: Нарушителят и свидетелката са имали няколкогодишна връзка, която според първия не е приключила окончателно, тъй като двамата продължавали да се виждат и излизат. Според свидетелката връзката им била приключила. На 26.03.14г. към 22ч. нарушителят потърсил свидетелката по телефона, тъй като тя ми казала, че ще е при баба си. Тъй като телефонът и бил изключен не успял да се свърже с нея. Потърсил и брат й. Б. отишъл да я чака пред дома й. Около полунощ С. се прибрала с такси. Нарушителят я попитал къде е била. Първоначално С. казала, че е била при баба си, а м последствие отрекла. Б. й поискал телефона да види дали му е паднала батерията, тъй като С. твърдяла и това. Тогава видял любовни смс-и и посегнал да я удари. Силвена избягала във входа, като нарушителят я последвал. Тогава й ударил шамари.  От ударите тя паднала на земята и почнала да вика. Б. я ударил по краката и избягал.

             От така установената фактическа обстановка съдът намира, че на 26.03.14г. около полунощ не е осъществявана проява на дребно хулиганство по смисъла на УБДХ, тъй като нарушителят не е целял нарушаване на обществения ред и спокойствие. Действително Б. е упражнил физическо насилие над свидетелката, но неговите мотиви за това са били изцяло лични, а не са целели показването на неуважение към обществото и нарушаването на обществения ред. На станалия побой свидетели са били единствено Б. и свидетелката, не е имало други лица. Макар и извършена на обществено място проявата не е хулиганска по своя характер и не е засегнала обществените отношения касаещи обществения ред и спокойствие.

            Предвид липсата на твърдяното нарушение, нарушителят следва да бъде оправдан.

            В този смисъл съдът постанови решението си.

                                   

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: