Мотиви към Присъда №285/27.06.2014г., постановена по НОХД №440/2014г. по описа на Разградския районен съд .

 

                  Разградска районна прокуратура е повдигнала обвинение срещу подсъдимия  М.Ю.С. ***  за това, че на 21.06.2014г.  в гр. Разград  е управлявал мотопед “Хонда Пал” без регистрационен номер, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,22 на хиляда, установено по надлежния ред – престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.

В заседанието пред РРС представителят на РРП поддържа обвинението срещу  подсъдимия, счита го за доказано и предлага на съда да му  наложи съответно  наказание.

Подсъдимият    не дава обяснения, но заявява, че се признава за виновен и изразява съжаление.

Разградският районен съд, след преценка на доводите на страните и  събраните по делото доказателства, констатира от фактическа страна следното:

Подсъдимият  е роден на ***г***. Същият е с основно образование, разведен,   неосъждан.

Подсъдимият не е правоспособен водач на МПС. 

Полицейските служители Х. Х. и Д. В.,***, били наряд като автопатрул за времето от 20, 00 часа на 20.06.2014г. до 08,00 часа на 21.06.2014г. Около 00,30 часа на 21.06.2014г. свидетелите били на бул. Априлско въстание пред завод “Биовет” в гр. Разград. Тогава покрай тях  преминал мотопед с  марка “Хонда пал” , който се движел от центъра на гр. Разград към изхода за гр. Шумен. Полицейските служители спрели водача на мотопеда за проверка. Мотопедът спрял и полицейските служители установили, че е без регистрационен номер.  Водач на мотопеда бил подсъдимият С., който не представил документи за самоличност, въпреки, че му били поискани за проверка. Св. Х. изпробвал  подсъдимия за наличие на алкохол в кръвта с техническо сродство “Алкотест Дрегер 7510” и уредът отчел концентрация на алкохол в кръвта на подсъдимия в размер на 1,53 на хиляда. На подсъдимия бил съставен акт за установяване на административно нарушение с бл.  № 421373/21.06.2014г. Полицейските служители издали на подсъдимия талон за кръвна проба с бл. № 0347959/21.06.2014г., като му било предложено да даде кръвна проба  Подсъдимият се явил за извършване на кръвна проба и съответната химическа експертиза установила, че съдържанието на етилов алкохол в кръвта на подсъдимия към момента на кръвната проба е 2,18 на хиляда. Назначената съдебно-медицинска експертиза, установява, че наличието на алкохол в кръвта на подсъдимия към момента на деянието е било 2,22 на хиляда.  

Изложената фактическа обстановка съдът намира за безспорно доказана, като се позовава на  показанията на свидетеля Х. Х., приложените към делото писмени доказателствени материали, назначените експертизи. Спор относно фактите по делото не съществува и  съдът приема отразената по-горе фактическа обстановка за несъмнено доказана. 

 Съдът направи следните правни изводи: С деянието си подсъдимият М.Ю.С. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.343б, ал.1 от НК, тъй като  на 21.06.2014г.  в гр. Разград  е управлявал мотопед “Хонда Пал” без регистрационен номер, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,22 на хиляда, установено по надлежния ред. Количеството алкохол в кръвта на подсъдимия е установено по нормативно установения ред по Наредба №30/2001г. за реда за установяване на употребата на алкохол или друго упойващо вещество от водачите на МПС. От субективна страна подсъдимият  е действал с пряк умисъл, тъй като е съзнавал, че управлява МПС след употреба на алкохол и е бил наясно с  общественоопасния характер на поведението  си. 

При определяне на наказанието на подсъдимия С.  съдът отчита, като смекчаващи обстоятелства,  чистото му съдебно минало, както и направените признания.  В тежест на подсъдимия следва да се отчете сравнително високото съдържание на алкохол в кръвта му. При това съдът намира, че наказанието на подсъдимия  следва да се определи в размер на шест месеца лишаване от свобода. Доколкото в случая са налице предпоставките за условно осъждане и съдът намира, че за поправянето на подсъдимия не е наложително ефективното изтърпяване на наказанието, то изтърпяването на така определеното наказание следва да бъде отложено за изпитателен срок от три години. На подсъдимия не може да бъде наложено наказание лишаване от право да управляма МПС, тъй като същият не е носител на това право – не е правоспособен водач.

С оглед изхода на делото подсъдимият следва да бъде осъден да заплати и разноските по същото.

Мотивиран така съдът постанови присъдата си.

                                                              

                                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: