Р Е Ш Е Н И Е  

Номер І                                               12.08.2014 г.                                       гр.Разград      

В   И М Е Т О    Н А    Н А Р ОД А

 

Разградският районен съд                                                                            състав

На двадесет и трети юли                              две хиляди и четиринадесета година

в публично заседание в състав:

Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

 

секретар    Ж.Р.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№268 по описа за 2014 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е с правно основание чл.341 и сл. от ГПК.

                Депозирана е молба от Д. Ф.Т., с която е предявен иск за срещу С.И.К. за делба на поземлен имот с идентификатор 61710.502.3986  с административен адрес гр.Р. ведно с построените в него сграда 61710.502.3986.1  жилище и 61710.502.3986.2 гараж при равни права. Сочи, че имотът е закупен по време на брака на страните в режим на съпружеска имуществена общност и че бракът е прекратен със съдебно решение, влязло в сила на 19.02.2013 г.

            Ответницата в писмения отговор заявява, че предявеният от ищеца иск за делба е основателен. По реда на чл.341, ал.2 от ГПК прави искане до делба да бъдат допуснати и редица движими вещи: Хладилник Аристон, електрическа хладилна купия, съдимиялна машина, икона “Богородица “Казанская”, пералня Аристон, Аудиосистема, прахосмукачка, плейстейшън, велосипед при равни права. Сочи, че вещите са придобити по време на брака и че са в държане на ищеца. Иска жилищният имот, предмет на делбата да й бъде възложен оп реда на чл.349, ал.1 от ГПК.

            По предявения иск за делба на движими вещи ищецът признава, че в негово държане се намират хладилник “Аристон”, съдомиялна машина “Индезит” , пералня “Аристон”. Счита за основателен иска за допускане до делба на ел. хладилна кутия, аудиосистема, прахосмукачка и плейстейшън, но твърди, че същите са в държане на ответницата. За велосипеда твърди, че същият е отчужден от ответницата, а за иконата “Богородица Казанская” – че не следва да бъде допускана до делба, тъй като служи на ищеца за упражняване на професията.

            След преценка на събраните по делото доказателства, Съдът установи следните фактически обстоятелства:            Страните по делото са сключили граждански брак на 17.11.1991 г. , който е прекратен с влязло в сила съдебно решение на 19.02.2013 г.

            С  нотариален акт №**, т.** от 28.09.1999 г. на нотариус с рег. №312 ищецът е закупил дворно място в гр.Разград – урегулирано от 305 кв.м. и неурегулирано от 343 кв.м. ведно с построените в него жилищна сграда , състояща се от етаж със застроена площ от 58,35 кв.м. и избено помещение с полезна площ 27,50 кв.м., жилищна пристройка със застроена площ от 48 кв.м. и стопанска сграда, за който имот е отреден парцел ІV-3986  в кв.48а по действащия от 1996 г. регулационен план. По кадастралната карта и кадастралните регистри на гр.Разград този имот е с идентификатор 61710.502.3986.

            По делото са представени гаранционни карти за уред с марка Аристон, закупен на 06.07.2010 г. от ответницата, плейстейшън, хладилник “Аристон”, ел.хладилна кутия, уред Индезит, закупен от ответницата, пералня “Аристон” от 22.08.2008 г., аудиосистема, прахосмукачка от 26.01.2008 г.

            Според представения съпровождащ документ на 26.08.2010 г. ответницата е закупила  от украински православен манастир икона.

            Във връзка с придобиването и местонахождението на движимите вещи е разпитана свидетелката К., майка на ответницата. В показанията си същата съобщава, че често е посещавала дома на дъщеря си. Виждала е хладилната система, плейстейшъна и прахосмукачката на семейството. Тази пролет свидетелката видяла пред дома на страните камион, който бил паркиран по такъв начин, че не можело да се види какво се товари на него. Според свид.К. парите за закупуването на иконата били дадени на ответницата от нейни близки в Украйна. Иконата е била поставена на стената в семейния дом. През лятото на 2013 г. свидетелката забелязала, че велосипеда го няма. Предположила, че ищецът го е продал. Ответницата заминала за Англия заедно с детето с лек автомобил. Според свидетелката при заминаването им не е бил монтиран багажник на автомобила и багажникът е бил затворен.

            Въз основа на така установените фактически обстоятелства, Съдът направи следните правни изводи: Така предявените искове за допускане до делба на недвижимиия имот се явява основателен.  Същият е придобит в режим на съпружеска имуществена общност – по време на брака със съвместен принос. След прекратяването на брака недвижимият имот е преобразуван в обикновена съсобственост и следва да бъде допуснат до делба при равни права.

            По отношение на движимите вещи, следва да бъдат допуснати до делба тези, които са налични към настоящия момент и за които е установено къде се намират. Така следва да бъдат допуснати находящите се при ищеца хладилник Аристон, съдомиялна машина Индезит и пералня Аристон. Същите са закупени по време на брака и ищецът признава, че се намират в негово държане. Относно останалите вещи не се установиха конкретни данни за това къде се намират. Няма и доказателства за това кой от двамата съпрузи какви вещи е изнесъл от семейното жилище. Свидетелката К. не е била очевидец на заминаването на ответницата, както и на товаренето на вещите от ищеца. Обстоятелството, че със съдебното решение по бракоразводното дело ползването на семейното жилище е било предоставено и на двамата, като са били посочени частите, които следва да ползва всеки от тях не дава възможност на съда да приеме, че вещите са останали в държане на този, който ползва семейното жилище.

            Относно иконата “Богородица Казанская” същата следва да бъде допусната до делба. Обстоятелството, че ищецът е свещенослужител е установено с показанията на свид.К.. Не са представени доказателства по делото иконата да е носена в храма, в който ищецът служи. Но дори и това да се е случвало, това не е вещ, която му служи за упражняване на професия или занаят. Присъствието на иконата в църквата по никакъв начин не улеснява упражняването на професията.

            Горепосочените движими вещи - хладилник Аристон, съдомиялна машина Индезит и пералня Аристон и иконата “Богородица Казанская”се намират в държане на ищеца и следва да бъдат допуснати до делба при равни права.

            По отношение на останалите вещи, искът за делба следва да бъде отхвърлен, тъй като не се събраха доказателства, че тези вещи са налични, че все още са собственост на съпрузите, както и в чие държане се намират същите.

            На основание чл.9 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК С.И.К. дължи заплащане на държавна такса в размер на 25 лв. за отхвърлените искове за делба на движими вещи.

            Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

          ДОПУСКА ДО ДЕЛБА         

1.Поземлен имот с идентификатор 61710.502.3986 /шестдесет и една хиляди седемстотин и десет, точка, патстотин и две, точка, три хиляди деветстотин осемдесет и шест/ по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр.Разград, одобрени със заповед №РД-18-37/10.03.2008 г. а изпълнителния директор на АГКК с административен адрес гр.Р. с площ от 310 кв.м. /триста и десет квадратни метра/, с трайно предназначение на територията – урбанизирана, с начин на трайно ползване – ниско застрояване – до 10 м., № по предходен план кв.48А, парцел ІV-3986 при съседи на имота/ имот с идентификатор 61710.502.3985, имот с идентификатор 61710.502.6086, имот с идентификатор 61710.502.7010, имот с идентификатор 61710.502.63988, имот с идентификатор 61710.502.3987 ведно с построените в имота: 1.сграда с идентификатор 61710.502.3986.1 /шестдесет и една хиляди седемстотин и десет, точка, патстотин и две, точка, три хиляди деветстотин осемдесет и шест, точка, едно/със застроена площ от 100 кв.м./сто квадратни метра/, брой етажи:1 /един/, с предназначение :жилищна сграда фамилна, 2. сграда с идентификатор 61710.502.3986.2 /шестдесет и една хиляди седемстотин и десет, точка, патстотин и две, точка, три хиляди деветстотин осемдесет и шест, точка, две/със застроена площ 18 кв.м. /осемнадесет квадратни метра/, брой етажи:1 /един/, с предназначение:хангар, депо, гараж

          2.Движими вещи:

          2.1.Хладилник “Аристон” Модел NMBL 1921 /2CVW /HA

          2.2.Съдомиялна машина “Индезит”, модел DFG051EU

          2.3.Пералня “Аристон” модел AQXXL-109

          2.4.Икона “Богородица Казанская”

между Д. Ф.Т., ЕГН ********** *** и С.И.К., ЕГН ********** *** при равни права.

          Движимите вещи се намират в държане на Д. Ф.Т., ЕГН ********** ***.

          ОТХВЪРЛЯ ИСКА, предявен от С.И.К., ЕГН ********** *** срещу Д. Ф.Т., ЕГН ********** *** за допускане до делба на електрическа хладилна кутия Qio Stale, аудиосистема модел SC-AK410E-S  сериен номер VY3EA003669  прахосмукачка 819 Delfin ZELMER, плейстейъшн модел CECM-2504B и велосипед модел олт, цвят-черно-червен, фабричен №Q1819.         

          ОСЪЖДА С.И.К., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС държавна такса в размер на 25 лв. /двадесет и пет лева/.

          Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: