Р Е Ш Е Н И Е                                        

№ ......, 16.07.2014г., град Разград

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД

На дванадесети Юни две хиляди и четиринадесета година

В публично заседание в следния състав

                                                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: Н.БОРИСОВ

Секретар Г.М.

Прокурор…………..,

Като разгледа докладваното от съдията

АНДело  200 по описа за 2014г.

             За да се произнесе, съдът съобрази следното:

             Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

             Постъпила е жалба от Л.Н.Г. ЕГН********** *** против наказателно постановление 37-0000611/18.12.2013г. на ИД Директор на РД „АА” – Разград, с което за нарушение на чл.89,т.4 от Наредба 33/ 03.11.1999г. на МТ, на основание чл.93,ал.2 от ЗАвтПр му е наложено административно наказание «глоба» в размер на 500,00лв.

             В съдебното заседание жалбоподателят, редовно призован, не се явява и не изпраща процесуален представител.

             Административнонаказващия орган, редовно призован, не изпраща представител.

            РП- Разград- уведомени не изпращат представител.

             Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото писмени и гласни  доказателства поотделно и в тяхна съвкупност, намира за установено от фактическа страна следното:

             На 13.11.2013г. около 14:20ч. в област Разград на пътя гр.Разград- жп гара Разград, на разклона за с.Стражец, контролни органи на РД „АА” – Разград, след извършена проверка на влекач „Мерцедес” с рег. ***** и прикачено полуремарке с рег. *******, извършващ обществен превоз на товари с лиценз 07944 за обществен превоз на товари на територията на РБългария с пътен лист 109478 от 13.11.2013г., с отразен маршрут с.Костандово-Разград, установили, че водачът Г. при проверка не представя Удостоверение за обществен превоз на товари на пътно превозно средство за територията на РБългария или валидно заверено копие на Лиценз на Общността.

За констатираното нарушение св.И. съставил на жалбоподателя АУАН 176207 квалифицирал нарушението като такова по чл.89,т.4 от Наредба 33/03.11.1999г. на МТ. АУАН е съставен в присъствие на нарушителя и на св.М..Жалбоподателят запознат със съдържанието на АУАН и връчен срещу подпис като в графа възражения, нарушителят не е посочил нищо.

 Въз основа на АУАН, на 18.12.2013г. е издадено и процесното НП, в което административно наказаващия орган по аналогичен с АУАН начин описал нарушението, като също го квалифицирал по чл.89, т.4 от Наредба 33/03.11.1999г. на МТ, а на основание чл.93, ал.2 от ЗАвтПр наложил административно наказание «глоба» в размер на 500,00лв. НП връчено на жалоподателя на 20.02.2014г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на 26.02.2014г.

              Описаната фактическа обстановка безспорно се установява от събраните по делото доказателства, обективирани в безпротиворечивите и незаинтересовани показания на свидетелите М. и И..

              Въз основа на гореизложеното от фактическа страна съдът направи следните правни изводи: жалбата е допустима, като подадена в законоустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм.акт.

              По същество е неоснователна: 

              Разпоредбата на чл. 89, т. 4 от Наредба № 33/03.11.1999 г. на МТ за обществен превоз на пътници и товари на територията на РБългария действително въвежда задължение за водач, извършващ обществен превоз на товари, да представи при поискване на контролните органи удостоверение за обществен превоз на товари в Република България за всяко от превозните средства, с които се извършва превозът или копие от лиценз на Общността.

            Безспорно е, че към момента на проверката настоящият жалбоподател – като водач на товарния автомобил, извършващ обществен превоз на товари, не е представил на контролните органи някой от посочените документи. Такъв документ (посоченото по-горе заверено копие от лиценз на Общността) е бил представен впоследствие – след съставянето на процесния АУАН.

            Съгласно санкционната разпоредба на чл. 93, ал. 2 ЗАвтПр, водач на МПС, който извършва обществен превоз или превоз за собствена сметка на пътници и товари и не представи в момента на проверката издадения лиценз, заверено копие на лиценз на Общността, разрешението, документа за регистрация или други документи, които се изискват от регламент на европейските институции, от този закон или от подзаконовите нормативни актове по прилагането му, се наказва с «глоба» в размер на 500,00 лв.

           От друга страна в случая не е налице, въпросното МПС и извършвания превоз да попада  в обхвата на някое от изчерпателно изброените изключения на чл.6, ал.3 от ЗАвтПр и въз основа на което няма  предпоставка за отмяна на процесното НП на посоченото основание.

           От процесуална гледна точка НП, както и АУАН са съставени в предвидените за това срокове, и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност, форма и съдържание. Констатираното административно нарушение е правилно квалифицирано и индивидуализирано като надлежно е оформен самия акт с посочване на дата и място на извършване, съдържа кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочени са кои норми са нарушени с деянието, въз основа на които следва да се подведе нарушителя под наказателна отговорност. С оглед на това, съдът намира, че с обжалваното НП вярно, ясно и точно са посочени предпоставките и основанията, които определят и конкретизират административното нарушение вменени във вина на нарушителя, поради което по своята форма  и съдържание то отговаря на изискванията на чл.57,ал.1 от ЗАНН от формална страна.

              С оглед изложеното, абсолютно неоснователни се явяват възраженията на жалбоподателя, обективирани в жалбата, за неправилно приложение на материалния закон при квалифицирането на административното нарушение и допуснати съществени процесуалните нарушения при съставянето на  процесното НП.

             Съдът счита, че в процесния случай действително е налице извършено, чрез бездействие, от жалбоподателя административно нарушение на чл. 89, т. 4 от Наредба № 33/03.11.1999 г. на МТ за обществен превоз на пътници и товари на територията на Република България, за което цитираната санкционна норма на чл. 93, ал. 2 ЗАвтПр предвижда административно наказание «глоба» в размер от 500,00 лв. за водача на автомобила.

         Мотивиран от горното съдът,

Р Е Ш И :

 

ПОТВЪРЖДАВА НП № 37-0000611/18.12.2013 г. на и.д.Директор на РД „АА”, гр.Разград, с което за нарушение на чл. 89, т. 4 от Наредба № 33/03.11.1999 г. на МТ за обществен превоз на пътници и товари на територията на Република България, на осн. чл. 93, ал. 2 ЗАвтПр, на Л.Н.Г.. с ЕГН **********,***, му е наложено административно наказание «глоба» в размер на 500,00 лева., като правилно и законосъобразно.  

            Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

        

                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: